Assalamualaikum ...
Bermula lah projek ke 2 untuk mangga hambo nih .
selak peti sejuk ,
ada lak bahan - bahan yang diperlukan .
Jom tengok step seterusnya ...
1- Masukkan udang kering dan cili padi ke dalam lesung ,
tumbuk hingga hamcur .
Sukatan ikut suka hati korang .
Dah tabiat hambo suka main campak - campak jer .
2- Ambil bawang putih , bawang merah , halia ,
parut asing - asing guna parut cam kat atas tuh .
Hambo parut sebab nak buat sikit jer .
Kalau nak wat banyak , bland jer .
Lagi mudah .
3- Ambil bahan nombor 1 , nombor 2 ,
pes cili ( korea guna serbuk cili )
dan garam .
Masukkan kat mengkuk cam kat atas tu ,
Pastu pi gaul mereka bagi mesra .
Jangan lupa rasa dulu ,
cukup ke tak perasanya .
4- Kat tengah tu , pes yang dah dicampur kat nombor 3.
Ambil sayuran .
Korea guna sawi yang di perap dengan garam selama 15 minit .
Ada juga Kimchi Korea guna lobak putih .
Rasanya macam tak lalu lak kat tekak nih .
Ikut suka korang nak sayur apa .
Hambo memang tak ikut seratus peratus sayur kimchi Korea .
heheheee ...
Hambo guna sayur yang ado dalam peti sejuk jer .
Sayur taugeh , kacang panjang , kobis , bawang besar dan
Mangga buah tangan kampung .
Hambo buat kimchi ni sebab teringin nak letak mangga .
Suka hati korang lah kalau nak kata macam kerabu .
Hambo tak kisah pun !
Sila abaikan bekas yang comot tu yer ...
5- Gaul semuanya hingga mesra .
Gunakan tangan lebih baik .
Kalau tangan tu tak nak panas , sila guna sarung !
Hambo tak guna pun .
Lepas selesai , trus jer cuci tangan .
Nasib baik tangan tak panas dek cili ...
hahahaaaa ...
Dah siap , boleh lah dihidangkan untuk dimakan sekeluarga .
Anak buah hambo cukup suka dengan makhluk ni .
Ni dah kali yang keberapa entah hambo buat .
Jenis sayur mentahnya memang tak sama .
Kat dalam mangkuk ni untuk disimpan kat dalam peti .
Kalau dah lapar sangat ,
Makan nasi dengan kimchi jer pun dah lazat !
Perasanya banyak versi .
Kalau kat korea , ada letak arak , pes udang , perahan lemon , cuka .
Pernah sekali tu mereka letak coke .
Saya pernah cuba letak cencalok .
Tak sedap langsung selain masin !
Bila masukkan budu , sedap !
Lidah hambo lah yer ...
Hambo nih suka bereksperimentasi .
Kalau tak cuba mana tau sedap ke idak .
Yer tak ?
SELAMAT MENCUBA !