Tragedi Penutup 2015


Tragedi Penutup 2015  | Sebenarnya sis memang tak menjangka akan berlaku sesuatu pada hari terakhir 2015 . Semuanya atas urusan Allah jua . Sapelah kita nak menghalangnya . Cuma , kedukaan itu masih berterusan dan sangat terasa di jiwa .

Tragedi Penutup 2015

Ainul bermain dengan Dotty

Satu Hari Yang Malang


Assalamualaikum ...

Satu Hari Yang Malang | Citer dah lama berlaku tapi baru sekarang nak kabor kat korang . Lagak macam lah busy sangat kan . Tapi sebenarnya cuma hilang rentak berbelog , tak disiplin dengan masa dan bulan ini , tetiba je 12 haribulan dah habis quota ... adeh .


Satu Hari Yang Malang

Buat Kerja


Buat Kerja | Cuti sekolah hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi . Masa ni mesti korang sedang pening nak urus keperluan seklah anak - anak . Sis tengok my kakak nak urus 5 orang tu pun macam dah tak terurus ... banyak sangat permintaan . Layan je lah mama .


Buat Kerja

Juara Parodi 2015 Minggu Ke 7


Juara Parodi 2015 Minggu Ke 7 | Masih ada ke yang minat tengok Juara Parodi 2015 ni ? Sis dan anak buah , bila tonton Juara Parodi 2015 ni adakalanya ketawa , adakalanya pergi tukar channel . Nak buat camna kan , tak semua persembahan mereka menjadi . Ada kumpulan lak yang langsung tak kelakar liriknya .


Juara Parodi 2015 Minggu Ke 7

Siapa nak tonton Juara Parodi 2015 Minggu ke-7 , klik SINI ya .


Tonton Online Seiras Seirama Jamal Abdillah


Tonton Online Seiras Seirama Jamal Abdillah | Gegar Vaganza telah pun melabuhkan tirainya dengan menobatkan Siti Nordiana sebagai juara . Kini program Gegar Vaganza di gantikan pula dengan program baru menggantikan slotnya di PRIMA . Kini program Seiras Seirama sudah mengambil tempatnya .


Tonton Online Seiras Seirama Jamal Abdillah


Serbuk Kopi Warisan Kita : Cap Gantang


Serbuk Kopi Warisan Kita : Cap Gantang | Ramai antara kita yang masih sukakan rasa kopi asli iaitu pekat dan pahit walaupun dah banyak perasa kopi yang dipelbagaikan di pasaran sekarang . 

Kebun arwah abah sis di kampung adalah kebun kopi tetapi kami masih tak pandai buat serbuk kopi sendiri hingga ke saat ini . Ini mungkin disebabkan kami bukanlah penggemar kopi . Kami dah biasa dengan teh .

Serbuk Kopi Warisan Kita | Cap Gantang


Kopi Segera Kopi Ginseng


Kopi Segera Kopi Ginseng | Bila berbicara tentang kopi segera , pelbagai campuran ada untuk mevariasikan lagi rasa kopi . Setakat ini . Sis dah jumpa kopi ginseng , kopi coklat dan kopi pudina . Maklumlah , manusia ada pelbagai citarasa dan kehendak . Makanya , rasa kopi juga perlu dipelbagaikan untuk memenuhi kehendak pasaran .


Kopi Segera Kopi Ginseng

Kopi Segera Mocca Cafe Latte


Kopi Segera Mocca Cafe Latte | Air kopi merupakan minuman kegemaran dan pilihan utama ramai penduduk di dunia . Rakyat Itali merupakan penggemar minuman berasaskan kopi selain Perancis . Biji kopi pula dikeluarkan oleh negara Amerika Latin . Kebun di kampung sis masih kekal menanam pokok kopi . Tapi setakat ini , kami masih belum menghasilkan kopi sendiri walaupun kami tahu bagaimana mahu menghasilkannya .


Kopi Segera Mocca Cafe Latte


Kopi Segera Delica


Kopi Segera Delica | Sekarang ini , macam - macam cara untuk pasarkan produk dipasaran . Semakin banyak persaingan , semakin kreatiflah sesebuah syarikat memasarkan produk mereka . Begitu juga Delica kopi , selain menggunakan media elektronik untuk memasarkannya , bahagian pemasarannya menggunakan kampit beras supaya lebih ramai pembeli dapat merasa keenakan Delica kopi .


Kopi Segera Delica


Filem Seram Annabelle VS A Haunted House 2


Filem Seram Annabelle VS A Haunted House 2 | Sebenarnya , se isi rumah ini dah addict dengan filem seram . Bila ada PVR , maka melenjanlah kami merakam filem seram . Filem seram ni selalunya ditayangkan pada pukul 10 malam dan ke atas . Banyak juga ditayangkan selepas jam 12 malam . Mana larat mata nak tengok kan . Jadinya , PVR banyak membantu kami .


Filem Seram Annabelle VS The Haunted House 2

Tonton Online Juara Parodi 2015 Minggu 4


Assalamualaikum ...

Tonton Online Juara Parodi 2015 Minggu 4 | Juara Parodi 2015 dah masuk mingu ke-4 . Minggu lepas adalah sesi Juara Parodi 2015 Yus Jambu Dalam kenangan ... al - fatihah . Minggu ini Afdli n Shauki selaku ketua juri masi berkabung dengan songkok berlilit putih dan kemeja putih berkot hitam .

 Tonton Online Juara Parodi 2015 Minggu 4


Clearance Sales Di Nile.com


Assalamualaikum ...

Clearance Sales Di Nile.com | Esok bertarikh 12 pada bulan Disember . Ini bermakna banyaklah kedai online membuat jualan besar - besaran . Jadinya , den sesaja je pergi ke nile.com nak tengok apa ada kat sana . Yes , tepat tekaan sis bila nile.com juga buat sales .


Clearance Sales Di Nile.com

Penghargaan Istimewa


Assalamualaikum ...

Sebelum ini sis dah meninggalkan blog agak lama . Eh , lama ke ? Seminggu je kot . Alhamdulillah , ada juga yang perasan sis senyap sekejap . Dalam pada tu , ada rupanya ada yang menghantar email . Sebenarnya , email blog ni bukanlah official email sis . Jadinya sis jarang buka . Kalau tak di beritahu di kotak komen , memang sis tak tahulah .


Penghargaan Istimewa

Pendiam


Assalamualaikum ...

Pendiam | Sebenarnya , dah lama sis nak kongsi cerita tentang ini tetapi tak tahu bila masa yang sesuai sehinggalah sis tengok klip video kat bawah ni . Klip video kat bawah ini ada kaitan dengan yang sis nak story sekejap lagi .


Pendiam

Gegar Vaganza Musiam Kedua 2015 - Peringkat Separuh Akhir



Gegar Vaganza Musiam Kedua 2015 - Peringkat Separuh Akhir | Oleh kerana konsert gegar vaganza musiam kedua 2015 - peringkat separuh akhir ini berlangsung setiap Ahad malam , maka untuk malam ini terpaksalah kami tengok live separuh sahaja sebab my anak buah teruja bebenor nak tengok filem seram Vila Nabila di Astro MAYA HD 134 tepat jam 10 malam .


Gegar Vaganza Musiam Kedua 2015 - Peringkat Separuh Akhir


Juara Parodi 2015 - Pak Yus Jambu Dalam Kenangan


Juara Parodi 2015 - Pak Yus Jambu Dalam Kenangan | Untuk pertama kalinya dalam sejarah , yang sis rasakan lah , stesen tv menyediakan satu program khas sempena pemergian allahyarham pak yus jambu . Suasana yang sungguh pilu dan syahdu .


Juara Parodi 2015 - Pak Yus Jambu Dalam Kenangan

Novel Online Tersuka Tanpa Sengaja Bab 1


Novel Online Tersuka Tanpa Sengaja Bab 1Novel Online Tersuka Tanpa Sengaja akan hadir di kaca tv sebagai drama adaptasi menggantikan drama Tuan Anas Mikhail yang sudah sampai ke penghujungnya . Untuk mengetahui drama tersuka tanpa sengaja ni menarik ke tidak , anda kenalah baca Novel Online Tersuka Tanpa Sengaja Bab 1


Novel Online Tersuka Tanpa Sengaja Bab 1

Sabun Bio Sinar Memutihkan Baju


Sabun Bio Sinar Memutihkan Baju | Bila anak anda memulakan persekolahan di tahun satu , perkara pertama yang meletihkan para ibu adalah baju putih yang mereka pakai terdapat banyak kesan kotor . Kalau sedikit , mungkin bolah saja dicuci menggunakan tangan . Selepas beberapa bulan , baju putih itu pula akan jadi pudar warnanya .


Sabun Bio Sinar Memutihkan Baju


STEAM SPONGE CAKE


ASSALAMUALAIKUM ...


Hari ni nekad awal pagi trus buka blog and edit . Takut tak sempat coz banyak sangat keje kena buat . Entry yang simple dan merupakan koleksi sis . 


STEAM SPONGE CAKE


Official Trailer Filem In The Heart of The Sea


Assalamualaikum ...

Official Trailer Filem In The Heart of The Sea Pernahkah Anda membaca buku Nathaniel Philbrick‘s yang berjudul In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex? Filem ini berkisar tentang apa yang diceritakan oleh buku tersebut .


Filem In The Heart of The Sea


Tonton Online Juara Parodi 2015 Minggu Ke-2


Tonton Online Juara Parodi 2015 Minggu Ke-2 | Setiap minggu memang tak sabar nak tonton juara parodi 2015 . Tetapi , seperti biasa , ada yang lucu persembahannya , ada juga yang tidak . Untuk minggu lepas , Hans Isac selaku juri jemputan yang tak kenal Mark Adam , hampir tak percaya Mark Adam sebenarnya adalah penyanyi .


Tonton Online Juara Parodi 2015 Minggu Ke-2



Tonton Online Juara Parodi 2015 Minggu Pertama


Tonton Online Juara Parodi 2015 Minggu Pertama | Kepada sesiapa yang tiada astro dirumah , di sini sis nak kongsi dengan korang program hiburan baru di astro iaitu Juara Parodi 2015 Minggu Pertama .

Untuk pengetahuan korang , program hiburan juara parodi 2015 ini tidak menggunakan konsep penyingkiran . Mereka hanya akan membuat penyingkiran pada peringkat separuh akhir nanti .


Tonton Online Juara Parodi 2015 Minggu Pertama


Tonton Online Juara Parodi 2015 - Pengenalan 2


Tonton Online Juara Parodi 2015 - Pengenalan 2 | Juara Parodi 2015 adalah program terbaru dari astro yang diilhamkan oleh pelakon , pelawak , penerbit dan penyanyi , Afdlin Shauki . Untuk Juara Parodi 2015 episod pengenalan 1 telah mendapat sambutan diluar jangkaan .


Juara Parodi 2015 - Pengenalan 2


Tonton Online Juara Parodi 2015 - Pengenalan 1


Assalamualaikum ...

Tonton Online Juara Parodi 2015 - Pengenalan 1| Juara Parodi 2015 merupakan program baru di Astro Warna menggantikan Super Spontan yang sudah habis episodnya . Sepatutnya Juara Parodi 2015 sudah den publish minggu lepas sebab episod satu sudah bermula Jumaat malam 6 November jam 10 malam dan ditayangkan di Astro Mustika HD juga .


Tonton Online Juara Parodi 2015 - Pengenalan 1



Daun Salam Pengganti Ubat


ASSALAMUALAIKUM ...


Daun Salam pengganti Ubat | Tak banyak masakan melayu yang ada daun salam . Den pun sebenornya tak pernah tengok daun salam . Tengok kat tv adalah ... ish ish ish , kesian kan ! 



Daun Salam pengganti Ubat


Aura Maruku


Assalamualaikum ...

Aura Maruku | Hari ini hari Deepavali . Rasanya ramai antara kalian yang megambil peluang cuti panjang persekolahan untuk pergi bercuti dan pulang ke kampung . Kenduri kahwin , of coz lah ada kan . Den kat sini melayan anak buah yang sentiasa banyak ragam dan kerenah . Selepas jadi yatim piatu , mereka lah tempat den bermanja dan berhibur .


Aura Maruku


Tips Jaga Rambut


ASSALAMUALAIKUM...


Tips Jaga Rambut | Korang selalu dengar kan " Rambut itu mahkota wanita " . Untuk nampak kemas dan cantikkorang kenalah sisir rambut setiap hari . Gunakan sikat rambut yang sesuai dengan rambut cam sikat yang berbentuk sebaris untuk rambut lurus dan sikat jenis kembang untuk rambut kerinting .


Tips Jaga Rambut


Drama Korea - Divorce Lawyer In Love


Assalamualaikum ...

Drama Korea - Divorce Lawyer In Love | Kalau korang tanya den , genre drama korea yang macam mana yang den suka tengok , jawapan den adalah genre komedi romantik . Genre ni boleh buat den gelak - gelak sambail layan perasaan ... heh heh heh .


Drama Korea - Divorce Lawyer In Love


Jamu Dari Ladang


ASSALAMUALAIKUM ...

Jamu Dari Ladang | Orang zaman sekarang bila sebut pasal jamu jer ... semua tunjuk muka berkerut . Yang terlintas kat kepala dia orang ialah pahit . Tapi kalau makan yang bentuk kapsul tu , tak de masalah lah . Tapi kalau nak kekal langsing , awet muda dan muka berseri - seri , kenalah berani cuba .

Jamu Dari Ladang

Blue Berry Cheese Cake



BLUEBERRY CHEESE CAKE | Nampak cam sedap jer kek nih . Teringin nak buat tapi masa lak tak de . Simpan lah dulu kat blog nih . Lepas nih kalau teringin nak buat , boleh lah cari resepie kat blog . Heheheeee

BLUEBERRY CHEESE CAKE


Tonton Online Gegar Vaganza Musim Ke-2 Minggu Ke 2


Tonton Online Gegar Vaganza Musim Ke-2 Minggu Ke 2 | Selepas sis publish entry Tonton Online Gegar Vaganza Musim Ke-2 Minggu Pertama , sis dapati ramai yang tak ada astro dan berminat tengok Gegar Vaganza Musim Ke-2 ni .


Tonton Online Gegar Vaganza Musim Ke-2 Minggu Ke 2


Tonton Online Gegar Vaganza Musim Ke-2 | Minggu Pertama


Assalamualaikum ...

Tonton Online Gegar Vaganza Musim Ke-2 | Minggu Pertama | Program hiburan Gegar Vaganza yang baru masuk musim ke-2 ni memang ramai peminatnya kat seluruh Malaysia ni . Sis adalah diantaranya . My kakak dan man in the house juga tak terkecuali . Masa Gegar Vaganza Musim Pertama , kami tak join sangat . Bila dah dekat nak final tu , macam best pulak .


Gegar Vaganza Musim Ke-2 | Minggu Pertama


Novel Online Tuan Anas Mikhail


Novel Online Tuan Anas Mikhail | Drama terbaru yang anda boleh tonton di astro iaitu drama Tuan Anas Mikhail sudah hampir ke penghujungnya . Drama Tuan Anaz Mikhail ini sebenarnya adalah adaptasi dari sebuah novel karya syamnuriezmil .


Novel Online Tuan Anas Mikhail



Masih Sukar


Assalamualaikum ...

Walaupun masa terus berlalu , keadaan masih sama . Sama den ataupun my kakak , mata kami masih bengkak . Bila usai solat je , mata mesti merah . Beberapa hari ini juga , kami masih mengimbau saat - saat itu ...

Kerana masih sukar untuk memujuk hati tentang hakikat , den cuba sibukkan diri dengan blogwalking . Harapannya , hati akan terlupa seketika dengan kesedihan dan bayangan wajahnya .


Masih Sukar


Kenangan Itu


Assalamualaikum ...

Alhamdulillah , selesai sudah kenduri arwah 7 hari untuk arwah bonda . Semoga roh bonda diletakkan dikalangan orang - orang yang beriman dan beramal soleh ... aaamin . Alhamdulillah , segala urusan untuk arwah bonda dipermudahkan . 


Kenangan Itu

Akhirnya , Masanya Pun Tiba


Assalamualaikum ...

Tepat jam 9.15 malam bersamaan 11 Muharam 1437 Hijrah , Sabtu 24 Oktober 2015 , my bonda Hajah Mangiah Binti Haji Abdullah , berusia 77 tahun , telah menghembuskan nafas terakhirnya dengan tenang selepas melihat anak - anak di sisi tanpa sebarang penyakit . Kerana janjinya sudah tiba , kami redhakan dia pergi menghadap ilahi .


Akhirnya , Masanya Pun Tiba


Macam - macam Jerebu


Assalamualaikum ...

Macam - macam Jerebu | Hari ini masih jerebu . Sekarang ni pula macam nak hujan sebab ada angin yang kuat , suasana yang makin gelap dan burung yang banyak berterbangan . Walaupun hujan ini tak dapat kurangkan jerebu , sekurang - kurangnya dapat beri pokok - pokok ku air . Senang den tak yah siram pokok . Cuma pasti , hujan itu dah jadi hujan asid .


Macam - macam Jerebu

Bluberry Tiramisu



Bluberry Tiramisu



Blueberry Tiramisu..

by: Rabiatun

Rujukan : Pautan Kasih 


Bluberry Tiramisu

Tonton Drama Korea The Village


Assalamualaikum ...

Tonton Drama Korea The Village | Sabtu lepas , den telah memakukan diri seawal jam 2 petang semata - mata nak tonton drama korea yang bertajuk The Village , dua episod berturut - turut . Keterujaan ni disebabkan preview The Village yang menunjukkan drama ini ada unsur misteri . 


Tonton Drama Korea The Village



Terkesima


Assalamualaikum ...

Sabtu lepas 10 - 10 - 2015 tarikh yang cantik . Maka ramailah juga yang buat majlis kahwin walaupun pada tarikh tu sekolah ganti . My anak buah kata :

" lima orang je yang datang mak usu . "

my kak lak kata :

" ada je mak bapak yang whatsapp minta maaf sebab tak tahu . "


Terkesima
Berkat


Kek Lapis Kukus Cream Cheese


Kek Lapis Kukus Cream Cheese


Kek Lapis Kukus Cream Cheese 


KELEBIHAN MANDI SEBELUM SUBUH


Ramai orang malas nak mandi sebelum subuh jika tak bekerja sebab malas nak bagun pagi . Tetapi kalau anda melakukan solat subuh setiap pagi , tentu anda juga perlu bangun . Jadinya , korang kena rajinkan diri mandi dulu sebelum solat subuh di hari cuti sebab banyak kelebihan mandi sebelum subuh ni .


KELEBIHAN MANDI SEBELUM SUBUH


Puding Roti Berjeli


ASSALAMUALAIKUM ...

Puding Roti Berjeli Inilah supper hujung minggu nih . Den namakannya puding roti berjeli sebab ada agar - agar . Bukan cuma sejuk di tekak malah Puding Roti Berjeli mengenyangkan . Nak buat Puding Roti Berjeli pun senang jer . Ringkas dan cepat .


Puding Roti Berjeli

Puding Roti Berjeli


Chocolate Indulgence Cake


CHOCOLATE INDULGENCE CAKE | Suka benor den bila jumpa resepi kek Chocolate Indulgence Cake . Rasa macam nak cuba . Sebelum den lupa mana jumpa resepi Chocolate Indulgence Cake , den kongsikan kat sini resepi Chocolate Indulgence Cake untuk buat koleksi den . Senang je den nak cari bila teringin nak buat .


Chocolate Indulgence Cake

Tips Pilih Warna Bilik


ASSALAMUALAIKUM ...

Bilik merupakan ruang istirehat yang paling aman di dunia . Bagi den , kalau den dok dalam bilik , den tak mahu di ganggu walaupun dengan ketukan di pintu . Bilik itulah saksi semua perlakuan . sahabat den , pendengar setia rintihan hati den kerana bilik itu syurga den ... 



Tips Pilih Warna Bilik


Cara Mudah Hilangkan Sakit Kepala


Assalamualaikum ... 

Cara Mudah Hilangkan Sakit Kepala | Den syukur sangat sebab jarang merasa sakit kepala kecuali kesinambungan dari sakit gigi dan selsema . Mungkin sakit kepala itu sikit sangat bagi mereka yang dah biasa kena migrain .



Cara Mudah Hilangkan Sakit Kepala




Sinaran UV Dan Kulit Kita



ASSALAMUALAIKUM ...

Sinaran UV Dan Kulit Kita | Sinaran UV datang dari matahari dan boleh merosakkan kulit dalam masa 15 minit . Kita bernasib baik sebab kulit kita jenis kulit orang Asia yang kebal sikit . Kalau macam muka orang korea dan minah saleh , jadilah kulit tu merah macam udang kena bakar bila kena panas macam suhu negara kita .


Sinaran UV Dan Kulit Kita



Macam - Macam


Assalamualaikum ...

Macam - Macam | Dalam pada den sedang publish komen sambil blog walking , den terdengar my kakak membebel kat my anak buah . Semyum simpul den dengar tau . Masa den sedang mengarang entry ni , jam dah tunjuk kul 11 malam tapi my kakak masih di dapur . Maka datanglah idea untuk entry hari ini .


Macam - Macam

Nasi Lemak Sambal Petai 

Masker Semulajadi


ASSALAMUALAIKUM ...

Masker SemulajadiNenek moyang kita dulu tak perlukan kosmetik yang mahal untuk kelihatan cantik , berseri dan awet muda . Mereka nih guna apa saja benda yang ada kat sekeliling diorang lah macam buah - buahan atau sayur - sayuran .  Antara petua peninggalan nenek moyang yang masih digunakan sampai la ni adalah buat masker daripada berbagai - bagai jenis buah - buahan .


Masker Semulajadi


Pan: Every Legend Has A Beginning


Pan: Every Legend Has A Beginning | Filem Pan: Every Legend Has A Beginning ini kalau tak silap den adalah sikuel filem Peter Pan . Eh , bukan Peter Pan Band Indonesia tu ya ... heh heh heh . Filem Peter Pan ni , Tak kiralah sama ada kartun Peter Pan ataupun filem biasa , memang seronok ditonton . Menghiburkan sungguh dengan watak - wataknya .


Pan: Every Legend Has A Beginning