Assalamualaikum ...
Di petang Ahad seminggu yang lepas
my kakak beli bahan untuk memasak dan membuat kek .
my kakak beli bahan untuk memasak dan membuat kek .
Maka Hanani pun berbisik kat mak usunya ketika di dapur :
" mak usu , esok harijadi najwa . "
maka spontan je lah mak usunya jawab :
" tu sebab mama beli semua bahan tu .
Birthday korang semua mak usu hafal tau . "
Yang kurang seronoknya tu bila birthday najwa
jatuh pada hari Isnin .
jatuh pada hari Isnin .
Maka kelam kabut sikitlah nak membuatnya .
Kalau setakat masak nasi dan ayam
di kala senja tu dah biasa .
Nak membuat kek tu yang kena ambil masa sikit .
15 Tahun Sudah
Najwa dilahirkan pada 23 Febuari 2000
15 tahun sudah umurnya .
My bonda 15 tahun dah dapat anak satu !
... hohohohoo
Sudah dara sunti kata orang zaman dulu - dulu .
Sambutan harijadi ke dua untuk bulan ini selepas Nabila .
Jom tengok apa hidangan yang vee sediakan untuk najwa .
Nasi Tomato
Pertama kali vee buat nasi tomato .
Selalunya cuma tau makan je .
Maklumlah , kalau hari raya buat nasi tomato
aka bab dok dapur ni
selalunya dikuasai oleh my kakak - kakak lah .
Bila cek resepi nasi tomato ,
owh , rupanya lebih kurang sama je dengan nasi hujan panas .
Bezanya cuma gantika 3 warna tu dengan
tomato puri atau sos tomato
dan masukkan tomato yang dipotong dadu .
Ayam Masak Masam Manis
Oleh kerana nasi tu dah guna tomato , sos tomato , tomato puri ,
maka gunakanlah lebihannya untuk masak ayam pula .
Kan dah jimat !
Serampang dua mata namanya .
Mesti korang pelik tengok kuah yang banyak tu kan .
Walaupun kuah aka sos ayam masak masam manis tu banyak
tapi ianya pekat ya .
Kat umah ni kuah / sos kena buat banyak .
Kalau tidak ada gak yang melalak sebab tak dapat kuah .
My anak buah kalau makan mesti melimpah kuah dalam pinggan .
Acar Timun
Vee pilih untuk buat acar timun sebab
lebih sesuai dimakan dengan nasi berempah .
Kemasaman cuka pada acar dapat kurangkan rasa muak .
Timun dan lobak merah vee sagat je .
Cepat dan senang nak kunyah .
Maklumlah ada yang dah kurang gigi .
... heh heh heh .
Kek Ais Krim Red Velvet
Sebelum cari resepi kek red velvey
kat internet , vee tanya kat my kakak :
" camna nak buat kek red velvet yang fames tu ? "
" sama je macam kek biasa tu cuma letak warna merah . "
selamba je my kakak menerangkan .
kawan my kakak ada yang buka kedai kek .
jadi tak peliklah bila my kakak jawab macam tu .
Lepas tu , vee pi lah cari kat mr. google .
resepi pertama yang vee jumpa ,
memang hampir sama dengan resepi coklat moist .
bezanya cuma serbuk coklat digantikan dengan warna merah .
( maka betul lah my kakak kata )
Tapi ada penambahan iaitu sedikit cuka .
Korang perasan tak apa yang menarik pada kek tu ?
Ha ah , betullah !
vee dekor kek tu guna photo editor .
... bhahahaaaa .
Bila my anak buah tengok gambar kek tu ,
hanani kata :
" mak usu tipu . "
selamba je ku jawab :
" ni maknanya sel - sel otak mak usu sedang berhubung .
bukan tipu cuma cantikkan guna photo editor je . "
... ayat tak boleh blah aka tak mau mengalah !
suka - suka den je lah kan .
... heh heh heh .
Sebenarnya tak lah susah mana nak dekor kek ni .
Cuma kena ada bahannya .
Dah kedekut nak beli bahan ,
maka guna je lah apa yang ada ye .
Janji kek tu sedap dimakan .
Oleh kerana malam 23 tu mak usunya dah letih banget
maka kek itu dipotong dan dimakan pada esok petangnya .
Tu sebab dekonya ringkas sahaja .
Untuk resepi kek ais krim red velvet ,
kena tunggu tak de idea nak buat entry
baru up kan resepinya ...