Jus Kempiskan Perut



Jus Kempiskan Perut | Orang perempuan sanggup buat apa saja untuk kempiskan perut . Kalau zaman dulu , kena rajin makan jamu . Kalau perut buncit , rasa malu sebab malas makan jamu . Sekarang , dah ada pelbagai suplement ready made untuk kempiskan perut , Tak cukup dengan tu , korset dan bengkung juga ada . Terpulang pada diri sendiri , mana nak pilih .

 Jus Kempiskan Perut


Resepi Chicken Lemon


Resepi Chicken Lemon | Ayam ni memang kesukaan ramai orang . tak kiralah usia seawal setahun atau yang dah bertahun-ahun macam kita nih . Kalau orang offer ayam , memang tak tolak  . Bagilah apa pun resepi , rasanya tetap ayam juga cuma wallahnya tu yang berbeza ... eh daging ayam . Kang ada lak yang kata sis makan ayam tak sembelih lak ... huhuhuuu

Resepi Chicken Lemon


Cara Mudah Buat Jamu Untuk Kempiskan Perut Masa Berpantang



Cara Mudah Buat Jamu Untuk Kempiskan Perut Masa Berpantang | Orang zaman dulu , memang terkenal dengan pelbagai jamu . Zaman tu mana ada jual product ready made macam sekarang . Semuanya kena buat sendiri guna bahan yang ada di sekeliling rumah dan di dapur . Tapi kesannya , memang menakjubkan ! Kesan sampingan ? Tidaklah diketahui sebab teknologi perubatan masih biasa-biasa je pada ketika itu . 

Cara Mudah Buat Jamu Untuk Kempiskan Perut Masa Berpantang



8 Petua Hilangkan Sakit Tekak Semulajadi


8 Petua Hilangkan Sakit Tekak Semulajadi |  Sakit tekak memang menyeksakan . Selalunya sakit tekak terjadi bila cuaca panas berpanjangan . Sakit tekak merupakan tanda anda akan mengalami batuk . Sakit tekak ni boleh buat tak selesa tidur malam dan hilangkan selera makan sebab sakit nak menelan .


8 Petua Hilangkan Sakit Tekak Semulajadi


Tiramisu Cheesecake


Tiramisu Cheesecake | Ada pelbagai variasi tiramisu . Ada tiramisu perasa koko , tiramisu perasa kopi dan sebagainya . Manakala cheese pula merupakan kegemaran dan citarasa masa kini . Apa pun resepi manisan juga masakan , banyak menggunakan cheese . Ini kerana cheese sekarang ini mudah untuk mendapatkannya dengan harga yang berpatutan .

Tiramisu Cheesecake

Resepi Roti Roll Sosej


Resepi Roti Roll Sosej | Roti ada pelbagai variasi . Bukan sekadar menjadi kretaif sahaja tapi juga tujuannya supaya dapat pelbagaikan resepi roti yang ada . Orang sekarang kan banyak selera . Persaingan pun banyak . Untuk menarik minat pembeli dan penggemar roti , maka perlulah pelbagaikan . Sosej pula adalah kegemaran anak-anak . Bila ada sosej , lajulah mereka makan .

Resepi Roti Roll Sosej


Tips Mudah Turunkan Kolesterol


Tips Mudah Turunkan Kolesterol  | Kolesterol ni perkataan yang mudah adalah lemak . Semua orang boleh fham kalau kita sebut lemak dalam badan . Kolesterol dalam badan ni kalau dibiarkan lama bertepek dan bertingkek - tingkek akan jadi lemak tepu . Lemak tepu ni pula sangat degil nak terbakar walaupun korang berjogging 30 km sehari ... amik kau ... heh heh heh .

Tips Mudah Turunkan Kolesterol


Berjogging Buang Toksin


Berjogging Buang Toksin | Orang zaman sekarang kebanyakannya takut berpeluh . Ini kes nak jaga badan jangan berbau . Selain itu banyak dok dalam air-cond jadikan badan kita tak berpeluh walaupun banyak bergerak . Bila tak ada air-cond , merungut panas walaupun kepanasan itu mengeluarkan peluh dan seterusnya toksin yang berkumpul dalam badan . Sis teringat kata- kata my lecturer bahasa arab ketika kelas kami tetiba tak ada air-con , " panas sikit je tu , api neraka lagi panas " ... tak memasal semua terkena ... heh heh heh .

Berjogging Buang Toksin


Alert Tanda-tanda Kanser

Alert Tanda-tanda Kanser | Malam tadi , rancang nak up entery . Tapi sebab belum jumpa idea , sis buat blogwalking dulu . Ketika tiba di blog Scdha Sein (ss) sis terhenti seketika . Sebak dan air mata mengalir laju . Bondanya telah pergi meninggalkan dunia kerana kanser colon yang hanya diketahui bila dibawa ke hospital dalam keadaan yang sudah parah . Boleh baca diblognya tentang rentetan perjalanan arwah bondanya .  Sebenarnya sis dah dapat berkhabaran itu melalui instagram . Dari awal arwah bondanya warded sampailah ke akhirnya tapi tidak secara detail . Semoga SS tabah melaluinya ...

Alert Tanda-tanda Kanser


Inilah Masanya


Inilah Masanya | Pada Disember lepas , banyak masalah datang . Selesai satu , datang satu . Cash in hands pun makin menyusut . Dalam pada berkira-kira nak settle kan masalah ni , rezeki masuk dalam akaun bertubi-tubi . Tapi bukan percuma ya . Dalam pada RM yang dah tak berapa ada tu , sis belanja anak buah makan . Ko ambik je nak apa ko nak . Imbalannya , sales masuk berdedai-dedai ... maka betullah , SEDEKAH ITU MENJEMPUT REZEKI . cubalah ... Pada ketika itulah , sis rasa macam RM yang sis ada tak luak pun walaupun dah banyak ' melayan ' tekak anak buah . Nasib baik ada anak buah kan ... heh heh heh .

Inilah Masanya


Untuk Pertama Kalinya


Untuk Pertama Kalinya | Setiap perkara yang kita mahu lakukan , mesti ada pertama kali . Dari kecil sampai besar mesti ada pertama kali . Walaupun sudah beruban , tetap ada pertama kali . Kan dalam hidup ni banyak benda kita nak buat dan banyak benda baru yang kita akan jumpa walaupun dah bongkok tiga , betul tak ?

Untuk Pertama Kalinya


Mencabar Diri - Personal Branding


Mencabar Diri - Personal Branding | Dalam tempoh beberapa bulan sis senyap dari penulisan blog bukanlah kerana dah tak berminat lagi nak membebel di sini . Jauh di sudut hati , sis sangat rindu dengan korang . Rindu nak baca entry kak Paridah Ishak , Warisan Petani , Nohas , Dandelion , Hainom ok je , MD , Anies , Scdha Sein , Lyafrina , ida garmin , kaka yon , kaseh abadi , norhayati , yati , kesuma angsana memet lenggeng , kak nor , normi nieza at-tarmizi , atie yusof dan ramai lagi . Kepada yang sis tak mention , jangan kecil hati ya ... heeee 

Mencabar Diri - Personal Branding


Petua Untuk Menghilangkan Resdung


Petua Untuk Menghilangkan ResdungRESDUNG ialah sejenis penyakit hidung yang terjadi akibat radang pada membran sinus. Sinus ialah rongga dalam tulang muka yang mengandungi udara dan permukaannya diseliputi mukosa (kulit yang mengeluarkan mukus atau hingus). Mukosa mengeluarkan hingus dalam keadaan biasa (fisiologikal) dan hingus ini mengalir keluar dari sinus melalui lubang kecil dinamakan ‘ostium’ ke dalam rongga hidung. Apabila ‘ostium’ tersumbat, hingus terkumpul dalam sinus dan keadaan ini mengundang kehadiran kuman yang akhirnya boleh membawa kepada terjadinya resdung.

Petua Untuk Menghilangkan Resdung


Petua Rawat Sakit Mata


Petua Rawat Sakit Mata | Sakit mata memang menyeksakan sebab kita perlukan mata untuk melihat . Kalau tak dapat melihat , rasa macam semua nikmat kita telah ditarik . Kadang rabun sedikit pun sudah buat kita risau . Lagilah kalau rabun warna . Mau kita jadi bahan lawak ramai orang . Nasib tak baik jadi viral ... glamer sekejap ko mak jemah ... hurmmm .

Petua Rawat Sakit Mata

Petua Merawat Kencing Manis Dengan Kacang Bendi



Petua Merawat Kencing Manis Dengan Kacang Bendi | Kacang bendi merupakan satu-satunya sayuran yang berlendir . Boleh je kalau nak elak lendirnya keluar banyak . Tips kurangkan lendir kacang bendi , bila korang potong kacang bendi ni , elak terpotong bijinya . Korang cuma hiris keliling kacang bendi , pastu patahkan je . Tapi kalau buat ulam , harus telan ler semua lendir tu kan ! Rasanya ada antara korang yang geli nak makan kacang bendi kan ! Sis suka je dengan kacang bendi tapi tak le makan mentah . Kambing pun tak nak makan , lagi ler sis kan ... meh meh meh ...

Petua Merawat Kencing Manis Dengan Kacang Bendi

Masih Dingati Rupanya


Masih Dingati Rupanya | Januari sudah berlalu . Kini Februari juga sudah hampir sampai ke pertengahan bulan . Begitu cepat waktu berlalu . Maka hati bertanya pada diri , sepanjang tempoh itu , apa yang sudah ku capai ? Tetiba teringat ... eh , dah masuk bulan 2 ni . Blog tak update lagi . Bukan ker dah janji nak aktif semula ... πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ ... saya sekarang kuat tidooo wooo . 10.30 malam je dah πŸ’€πŸ’€πŸ’€ !

Masih Dingati Rupanya

Petua Mudah Menghilangkan Ketumbit


Petua Mudah Menghilangkan Ketumbit | Dulu , masa zaman sis kecil , bila ada ketumbit je , mesti my kakak kata " ngko intai orang ya ? " . Ketumbit masa itu akan dikaitkan dengan mengintai orang mandi atau lainnya . sebab itu tumbuh ketumbit atas mata ... sakit hati je tau bila dengar . Walaupun zaman itu bilik air masih " open air " atau banyak lobang , hati tak de pun niat nak mengintai orang tau ... huhuhuuu ...

Petua Mudah Menghilangkan Ketumbit

JUS KURUS KEDING Untuk Orang Yang Nak Kurus Sahaja



JUS KURUS KEDING Untuk Orang Yang Nak Kurus Sahaja | Dah masuk tahun baru . Korang pun ramai je yang pasang azam baru kan ! Sis ada juga . Cuma sendiri simpan lah . Mudah-mudahan berjaya . Saja nak cabar diri . Orang lain boleh , kenapa diri sendiri tak boleh kan ? Cuma antara nak buat ke tak nak je . Cabaran tu tetap ada . Nak kurus ni adalah salah satu daripada azam . Gigih tu hujung minggu pi jogging setiap pagi . Tibang tu belum lagi . Tapi bila dah boleh pakai semula baju saiz s tu , dah boleh senyum lah ... hak hak hak .

JUS KURUS KEDING Untuk Orang Yang Nak Kurus Sahaja

Petua Kempiskan Perut Dengan Apple Hijau


Petua Kempiskan Perut Dengan Apple Hijau | Sis memang taksub dengan petua kempiskan perut . Asal jumpa je , sis mesti nak simpan dalam blog . Sebab apa ? Sebab senang nak cari berbanding simpan dalam facebook . Dalam blog cuma perlu taip pada ruang search dah jumpa tapi kalau dalam facebook , kena scroll ke bawah sampai jumpa ... pengsan sis tau ! 

Petua Kempiskan Perut Dengan Apple Hijau


Petua Mudah Sembuhkan Kurap Guna Bahan Dari Dapur


Petua Mudah Sembuhkan Kurap Guna Bahan Dari Dapur | Cinta ibarat kurap , makin digaru makin sedap . Ini kata - kata my kawan masa kami sekolah menegah dulu . Masa tu dia sedang menyemai bibit-bibit cinta . Ungkapan sis lak berbeza . Gegata ibarat kurap . Makin digaru makin gatal ... heh heh heh .

Petua Mudah Sembuhkan Kurap Guna Bahan Dari Dapur

Petua Melembutkan Ayam Tua Yang Paling Mudah


Petua Melembutkan Ayam Tua Yang Paling Mudah | Ayam ada macam - macam ayam , kata penyanyi / pelawak Jalil Hamid . Ada ayam hutan , ada ayam ternak , ada ayam kampung , ada ayam pencen , ada ayam jantan , ada ayam betina dan anak ayam . Dah macam masuk kelas nak kenal jenis-jenis ayam lak . Tak pe lah . Korang hadam je la sis membebel ni ... heh heh heh .

Petua Melembutkan Ayam Tua Yang Paling Mudah

Jus Mudah Hilangkan Batuk Berlarutan Buat Sendiri Di Rumah



Petua Mudah Hilangkan Batuk Berlarutan Buat Sendiri Di Rumah | Batuk adalah tindak balas semula jadi dari tubuh sebagai sistem pertahanan saluran nafas jika terdapat gangguan dari luar. Tindak balas ini berfungsi membersihkan lendir atau faktor penyebab iritasi atau bahan iritan (seperti debu atau asap) agar keluar dari paru-paru . Batuk jarang menjadi penyakit serius dan umumnya akan sembuh dalam waktu tiga minggu, sehingga tidak memerlukan rawatan . Keefektifan ubat batuk juga belum terbukti sepenuhnya. Ramuan buatan sendiri seperti air madu dan lemon bisa membantu meringankan batuk ringan.

Jus Mudah Hilangkan Batuk Berlarutan Buat Sendiri Di Rumah

Bertemu Kembali


Bertemu Kembali | Selepas beberapa bulan menyepi , alhamdulillah hari ini dapat bertemu kembali . Bermesra dengan korang dengan rasminya . Bulan Januari ada juga ke udara tapi suam-suam kuku . Ntah kenapa , sejak beberapa bulan lepas , asyik dok malas je nak menghadap lappy lebih suka layan phone walaupun mata tak berapa nak terang tengok dekat-dekat ni . Malam lak , bila dah usai solat isyak tu , mata asyik berat je . Selalu benor terjun tiruk awal ... huhuhuuu .

Bertemu Kembali