ASSALAMUALAIKUM ...
Hari nih , blog sunyi jer . Sama gak degna fb lah . Ramai yang balik kampung dan ramai gak yang berehat bersama keluarga .
Sebab semuanya sunyi sepi , maka den pun godeh la internet nih . Carilah apa - apa yang den nak cari . Sedang syok mencari tetiba pening lak . Hah ! itu la tandanya dah tiba masa untuk lunch .
Pergi ke meja makan , akak , omak dan anak buah dah sedia nak makan .
Den nampak lak mee rebus breakfast yang masih berbaki .
Apa lagi , rembat jer la .
Oleh kerana tauge dan telur sudah habis , maka den tambah lah ikut selera den .
Den masukkan kacang panjang dan cili padi yang dihiris halus .
Tambah kicap .
Sebiji limau kasturi .
Sedaplah ikut selera den .
Tapi baru makan 3 sudu dah tak tahan pedas ... arghhhh ...
Dah macam asap keluar dari hidung naga jer nih ... tolongggg
Pedas tu jangan tanya la tahap mana . Bibir den dah kebas dan rasa macam kembang jer .
Bukan banyak sangat pun cili padi tuh , 5 biji jer ... heheheeee
Tetiba terfikir lak nak makan menatang nih ...
Ini gula pasir yang berwarna perang .
Sangat mujarab untuk hilangkan pedas .
Ratah jer cara makannya . Tak susah kan !
Alhamdulillah , hilang doh pedas mulut den nih .
Inilah petua yang den amalkan untuk hilangkan pedas .
Kepada sesapa yang nak cuba , dipersilakan lah ...
Ariossss...
Klu xder gula perang, gula biasa ok tak?
ReplyDeleteok ... bleh jer ... yg ptg manis lah
Deleteooo baru tahu ..thanks sharing :)
ReplyDeleteMasa kami kecik-kecik dulu, memang kami dok makan gula la nak hilangkan pedas. Tapi gula pasir yang putih tu jer. Tak mampu nak beli gula perang ni, maklum reganya mahal sedikit, kan?
ReplyDeletea'aa saya pun wat yg sama kalau nak ilangkan pedas :-)
ReplyDeleteBiasa lah tu.. gula biasa bolih...gula2 pun lg mujarab...lama sikit dlm mulut...
ReplyDelete