Bubur Asyura Kekacang


Assalamualaikum ...


Hambo asal Johor . 
Jadi bubur Asyuraa yang hambo masak ala Johor lah 
ada sikit cam bubur Lambuk . 
Caranya mudah sahaja . 
Hambo bahagikan kepada 3 masakan :



Bubur Nasi 

Beras + Air 
Jadikan ianya pekat .

Rempah Sup 
Halia + Lengkuas + serai + kunyit + bawang putih 
( dititik sahaja ) 
rempah sup ( sup bunjut - rempah sup dibungkus ) 
+ sedikit garam 
Masukkan ke dalam sup



Bahan Sup


Daging + ayam + 7 jenis kekacang + 
lobak merah ( ikut suka lah ) + air . 
Rebus bersama hingga lembut . 

Bahan Untuk Menumis

Panaskan planta , masukkan
hirisan bawang putih + hirisan bawang merah + daun limau purut + serai ( dititik ) + 
rempah tumis 
( bunga lawang , kayu manis , buah pala ) .
Tumis hingga kekuningan dan naik bau . 
Masukkan sedikit sup masakan kedalamnya .
Bila mendidih , tutup api .





Cara Membuatnya :

1. Panaskan bubur nasi di atas api yang kecil, masukkan santan , lada sulah dan kismis
Gaul sekata .


2. Masukkan masukkan sup bersama bahannya . 
Gaul rata .
Biarkan hingga mendidih .

3. Masukkan bahan tumisan  dan gaul sebati .
Bila dah naik bau , tutup api .

5. Taburkan sedikit daun bawang / sup , 
bawang goreng , kacang goreng , ikan bilis goreng 
bila menghidang .


SELAMAT BERBUKA  !





8 Sila komen:

  1. oo ada versi johor juga ye. Akak pernah makan yg versi pantai timur [ofcos la kan sbb akak org pantai timur], then versi utara. Pun sedap jugak. Rasa manis je sebab guna buah2an cam pisang ubi keledek. Yg johor belum try. Nampak macam sedap je.

    ReplyDelete
  2. Bubur asyura versi pedas? Di Utara, bubur asyura selalunya rasa manis...

    ReplyDelete
  3. tetiba rasa macam nak makan bubur lambuk plak...^^

    ReplyDelete
  4. Semalam kakak berbuka bubur Asyura tapi termasin!! Simpan dlm fridge ingat nak kena buat bubur nasi lagi utk tambah pada yg masin tu. Nak buang sayang..

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...