Lempeng Daun Pisang


Assalamualaikum ...

Dapat buah tangan daripada kampung .
Pisang nipah tapi dah terlebih masak .
Kalau digoreng jadi lembik lak .
Maka QV pun decide nak wat cekodok jer .



Sedang excited menghancurkan pisang ,
tetiba terfikir lak , ada tepung ker ?
Selak kabinet , owh ada .
Maka lega lah hati .

Bila adunan dah siap sedia ,
ambil kuali dan nak isi minyak .
Mana minyak ? waaaaa
Camna la minyak habis , my kakak tak perasan nih ?

QV pun buka esbok , ambil santan kotak .
Curah sikit untuk cairkan adunan .
Pas tu macam biasa la ...
... " kakak wa wa , ambil daun pisang kat depan . "



Taaa raaa ... 
Lempeng daun pisang versi bidan terjun .
Kalau ikut resepi asal , ada kelapa parut .
Kalau ada sesapa yang nak buat , 
ni lah resepinya aslinya ...

Lempeng Daun Pisang  


Hancurkan pisang bersama gula .
Masukkan telur yang sudah dipukul manja . 
Masukkan santan pekat . 
Masukkan sedikit garam jika suka . 
Masukkan kelapa muda yang di parut . Gaul sebati .
Masukkan tepung dan gaul hingga mesra .

Ambil kuali leper , 
letakkan daun pisang .
Bila adunan dah mula membeku , 
ambil daun pisang lagi untuk letakkan diatasnya .
Pastu terbalikkan dan biar lempeng tu betul - betul masak .

Tak pasal - pasal kami merasa lempeng daun pisang .
Jom cuba ! 


11 Sila komen:

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...