Assalamualaikum ...
Dapat buah tangan daripada kampung .
Pisang nipah tapi dah terlebih masak .
Kalau digoreng jadi lembik lak .
Maka QV pun decide nak wat cekodok jer .
tetiba terfikir lak , ada tepung ker ?
Selak kabinet , owh ada .
Maka lega lah hati .
Bila adunan dah siap sedia ,
ambil kuali dan nak isi minyak .
Mana minyak ? waaaaa
Camna la minyak habis , my kakak tak perasan nih ?
QV pun buka esbok , ambil santan kotak .
Curah sikit untuk cairkan adunan .
Pas tu macam biasa la ...
... " kakak wa wa , ambil daun pisang kat depan . "
Taaa raaa ...
Lempeng daun pisang versi bidan terjun .
Kalau ikut resepi asal , ada kelapa parut .
Kalau ada sesapa yang nak buat ,
ni lah resepinya aslinya ...
Lempeng Daun Pisang
Hancurkan pisang bersama gula .Masukkan telur yang sudah dipukul manja .Masukkan santan pekat .Masukkan sedikit garam jika suka .Masukkan kelapa muda yang di parut . Gaul sebati .Masukkan tepung dan gaul hingga mesra .
Ambil kuali leper ,
letakkan daun pisang .
Bila adunan dah mula membeku ,
ambil daun pisang lagi untuk letakkan diatasnya .
Pastu terbalikkan dan biar lempeng tu betul - betul masak .
Tak pasal - pasal kami merasa lempeng daun pisang .
Jom cuba !
Sodap nyerrrrr
ReplyDeleteDah lama tak makan lempeng pisang...
ReplyDeletesedapnyer sis..suka lempeng..
ReplyDeleteAhaha..takpe, itulah namanya creative
ReplyDeletesedap....
ReplyDeletesedapnye lempeng daun pisang...
ReplyDeletehehe..ok ape lempeng daun pisang pun :P
ReplyDeleteMemang sedap lempeng pisang bakar ni....kena dgn daun pisang tu....teringat masa kecil dulu mak selalu buat ni.....
ReplyDeletelempeng nie la yg dok ngidam masa preggy dlu. alhamdulilah tak susah pun nak buat. masa tue dapat bau pun dah cukup syahdu hahahaha
ReplyDeleteTelur dipukul manja tu macamana ek?
ReplyDeletesedapnyeeee
ReplyDelete