Tukar G+ Kepada Blogger Profile


Assalamualaikum ...

Hari ni nak buat tutorial saja lah .
Mood down dengan satu komen laser ni .
Next time citer lah .

QV nak tuto macam mana nak tukar G+ kepada Blogger Profile .
Lebih senang kalau nak blogwalking melalui komen dashboard . Klik jer username , direct ke blogger profile dan klik jer link blog kat situ .

Now nak tunjuk lah pada sesapa yang berhajat nak tukar G+ ke blogger profile .

1. Korang pergi ke dashboard . 
Pandang sebelah atas kanan dan klik button yang jari tu tunjuk ya .

alt image tag


2. Akan keluar cam kat bawah ni .
Pastu klik pada " Revert to Blogger profile " .
 .

alt image tag


3. Akan keluar pula seperti di bawah dan klik jer kat " Switch to a limited Blogger profile " .

alt image tag


4. Bila dah keluar cam kat bawah ni , isi lah " Display Name " .
Pastu gi scroll bawah tu dan klik " Continue to Blogger " .

alt image tag


5. Maka keluarlah seperti di bawah .
Pas tu pi klik kat jari telunjuk tu .

alt image tag


6. Akhir sekali , klik pada " Blogger profile " .

alt image tag


7. Bila dah keluar cam kat bawah ni , isilah apa yang sepatutnya .
Dah siap , klik " Save Profile . "

alt image tag

8. Pastu klik pula pada " View Updated Profile " yang berwarna kuning .


Maka selesailah sesi pembelajaran kita untuk malam ni . Malam ? Rasanya QV start edit entry ni petang tadi . Ni lah bahananya bila banyak sangat print screen . 

Kalau diikutkan hati ni , memang tak rajin nak buat tutorial . Tapi sebab mungkin , mungkinlah ada yang nak tukar tapi tak tahu , tuto ni boleh membantu . Manalah tahu carian tinggi kat google search kan ... ada hati tu ... heheheee .

Cukuplah setakat ni jer . Kang tak dapat nak blogwalking lak . Jam dah masuk kul 10 malam . Ariosss ...




11 Sila komen:

  1. X de masalah guna G plus pun jika di bhgn About tu ada link blog tuan umah. Yg jd masalahnya ada si klgn mrka x bubuh link kat situ. Susah la nk cari. Kalu tgok kat Post mmg la bercampur aduk dgn blog org lain. Tq

    ReplyDelete
  2. g+ x de masalah bg sy cuma yg bermasalah kalu x de link langsung.. da la kt blog x de...

    ReplyDelete
  3. bagus tutorialnya menambah ilmu...tq

    ReplyDelete
  4. ramai rakan blogger yang tak letak link blog diaorang kat G+..bila klik je nama menggagau la nak cari link blog.rugi dah kat situ..

    ReplyDelete
  5. Bagus ni Vee untuk orang seperti saya. Nanti kalau berpeluang saya nak cuba. Senanglah kalau gini.

    ReplyDelete
  6. Nak tanya, kalau saya guna google profile and guna classic template/blogskin . so, if saya tukar ke blogger profile, saya punya template akan hilang ke? TQ hope reply :)

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...