Donat Hari Malaysia


Assalamualaikum ...

Hari ini cuti Hari Malaysia .
Kebetulan pula cuti sekolah .
Pasti ramai yang buat aktiviti bersama anak - anak .
Kami sambut dengan donat Hari Malaysia.

 Donat Hari Malaysia




Hari ini kami bermain dengan tepung .
Tengok sahajalah imej diatas .
Bukan setakat donat , bentuk lain pun ada .
Janji bebudak enjoy .
Imej yang tengah tu kononnya nak kukus .
Memang vee kukus pun .
Tapi macam tak best jer hasilnya .
Off courselah tak gebu macam pau kan .
Dah resepinya pun lain.

 Donat Hari Malaysia


Resipi Doh Mudah

Campurkan tepung gandum + shortening + planta .

Gaul dan ramas hingga sebati .

Masukkan yis kering , gaul rata .
Masukkan susu pekat manis + telur ( + garam = kacau ).
Adun hingga menjadi doh yang tak melekat di tangan .

Mesti ada yang tanya :
Mana warna bendera Malaysia ?
Kalau vee dan bebudak ni buat ,
confirm jadi pesta mewarna yang mewarnai lantai dan kabinet gamaknya !
Sebelum hilang selera makan ,
Buat sajalah yang biasa aja .
... heh heh .






10 comments:

  1. MASAK RAMAI2 MAKAN RAMAI2 SKJP JER DH HBS YA...

    ReplyDelete
  2. hahhah...tak wrna warni pun dah nampak sedap walau budak2 yang buat..

    ReplyDelete
  3. Kalau nak buat donut warna warni dengan budak-budak, haruslah banyak kerja lebih masa lepas tu :) Rajinnya meng-donut dengan anak-anak saudara. Chef yang belah sini berlagak je tapi akhirnya makan kat kedai juga. Hehehe ...

    ReplyDelete
  4. selamat hari msia Vee dh terlambat wish :-)
    klau ramai2 buat doh tu mmg best

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...