Assalamualaikum ...
Esok adalah hari sabtu.
Hari yang ramai orang tak sabar nak tunggu .
Hari yang ramai orang tak sabar nak tunggu .
Confirm teman - teman pun camtu juga kan!
Jadinya , vee buat je la entry makan - makan .
Manalah tahu ada yang nak cuba di hari cuti .
My anak buah tanya ;
" Kenapa panggil kobis merah ? "
" Kan warnanya purple . "
Mak usunya cuma sengih - sengih budget kerang busuk gitu .
Vee tak pernah fikir pun nape dipanggil kobis merah .
Atau ada nama lain selain itu ?
Teman - teman tau ker kenapa namanya kobis merah ?
Kobis merah ni lebihan salad yang my kakak buat.
Tetiba datang idea nak buat kerabu guna cara kimchi.
Kerabu Kobis Merah
Untuk buat kerabu kobis merah ,
langkah yang korang kena buat adalah :
Ambil kelopak demi kelopak kobis merah dan cuci bersih .
Rendam dalam air garam 15 minit atau sehingga layu .
Lepas tu toskan .
Dalam mangkuk , masukkan ;
Cili kisar + bawang putih + bawang merah + halia + cili padi = bland .
( kimchi style)
Ikan bilis yang ditumbuk kasar .
Lada hitam tumbuk kasar .
Perahan limau kasturi .
Perasa.
Mayang / hiris kobis merah dan bawang besar .
Masukkan ke dalam mangkuk di atas .
Gaul bagi mereka mesra .
Siap untuk dimakan .
Vee letak sedikit bawang jeruk .
Ratah aka makan tanpa nasi pun sedap .
Tak ramai yang suka makan kobis merah ni .
Of cozlah sebab rasanya .
Bila dah buat kerabu kobis merah ,
sedap pula rasanya .
Tekak vee la .
Orang lain ... ha ha tak tau .
Selamat Berhujung Minggu
beza ek rasanya? sy telan aja...
ReplyDeletei loike..nti nak try la..tq vee :)
ReplyDeleteselamat berhujung minggu...sedapnya kimci kobis merah xpernah rasa lagi...
ReplyDeleteMerah ngan purple tu dalam satu famili so kita abaikan ajelah warna purple tu kita panggil merah je. Merahkan menawan. Hah, start dia dah meroyan tak tahu hujung pangkal.
ReplyDeleteHehehe...entahlah napa ek panggil kobis merah tak kobis purple? La anak sedara Vee ni buat saya berfikir pulak....