Kuih Loyang / Goyang


Assalamualaikum ...

Hari cuti ni kalau setakat dok melayan tv dan lappy
tapi tak da yang boleh di ngap memang tak best kan .
Jadinya , semalam adalah sedikit buah tangan ni .
Apa lagi , mengunyah memanjang le jawabnya .
Meh tengok apa dia bendanya .


Kuih Loyang / Goyang

Kuih Loyang / Goyang


Bila tengok namanya , macam pelik je .
Sebab vee dari dulu memang panggil kuih goyang .
Kan kalau buat kuih ni kena goyang 
biar kuih tu tanggal dari acuannya kan .
Selalu gak den ngaco my bonda gawe kuih goyang ni 
masa den dok kampung dulu lah .

Belah mana lah agaknya yang beri gelaran kuih loyang ni .


Kuih Loyang / Goyang


Kuih loyang / goyang ni berperisa madu .
Sekarang kan dah banyak perisa .
Maklumlah , masing - masing dah upgrade 
dek nak bersaing kat pasaran .

Selain ada perasa madu , ada juga biji bijan .
Kerangupannya tahap berderai bila digigit .
Tak tengok lak campuran tepung apa yang digunakannya .
Kalau ikut resepi asal my bonda ,
rangupnya lain sikit dan sikit berminyak lah .
Zaman mak kita mana lah nak ada 
cara macam itu dan ini kan .
Janji tak terlebih / kurang cair adunan tu 
dan rangup selepas digoreng . 


Kuih Loyang / Goyang


Ni saja nak menayang kat korang .
Tembak sampai atas kain batik lagi .
Tapi masih tak nampak berseni juga .
... heh heh heh .

Ni pun nasib baik masih ada 
sebab my anak buah dah layan games beramai - ramai .


Salam hujung minggu ...








9 comments:

  1. cantiknya kuih goyang ni lain bntuknya, tempat kak pnggil kuih loyang r kuih ros.

    ReplyDelete
  2. kita panggil kuih goyang jg..mak saya selalu buat time hari raya..kalau dh start makan, susah nk stop..hehe..

    ReplyDelete
  3. Suka jugak kuih ni, favourite, tapi dah lama tak buat

    ReplyDelete
  4. kitorang panggil kuih rose. tapi acuan kena yg cantik bentuk rose :)

    sedap sangat.. rangup dan manis. tapi tak pernah buat, bei aje :P

    ReplyDelete
  5. owh...lya slama ni pgil kuih bunga je..hehe

    ReplyDelete
  6. Saya suka makan juga tapi saya panggil bunga ros *_*

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...