Mesin Buat Ais Krim


Assalamualaikum ...

Mesin Buat Ais KrimMan in the house dah lama beli mesin buat ais krim ni .
Mesin buat ais krim jenama Noxxa dari Amway .
Alkisahnya , dah beberapa kali dia mencuba .
Dan malam sabtu lepas , percubaannya juga tak menjadi .


Mesin Buat Ais Krim



Makanya , pagi ahad tu vee panjangkan lah kat my kakak .
Sebab malam sabtu tu di dah masuk tidur awal .
Jadi dia tak tahulah tentang percubaan buat ais krim ni .

My kakak ni selalunya first time mencuba terus je menjadi .
Vee bukan tak nak mencuba ,
kang salah tekan button , jem mesin tu ,
pengsan nak mengganti you !
Harganya lebih kurang sama dengan harga sebiji smartphone !
Tapi boleh bayar ansur sebanyak 4 kali
atau 12 kali guna kad kredit dengan harga asal .

Selamba jer my kakak arahkan my anak buah 
keluarkan mesin tu dari kotak .
Baca buku panduan resepinya .
Keluarkan semua bahan dan memulakan proses .

" Memanglah tak jadi . Tak ada krim pekat ! "

Alkisahnya man in the house tak follow resepilah rupanya .
My kakak cuba juga buat dengan bahan yang ada .
Jom tengok apa resepinya .


Mesin Buat Ais Krim


Resepi Ais Krim Lobak Merah


Bahan - bahan Ais Krim Lobak Merah


250 gm susu penuh krim / susu segar / santan
100 gm gula kastor / gula perang / susu pekat manis 
250 ml krim pekat .
( semua bahan diatas adalah bahan asas )
3 biji lobak merah yang sudah dibekukan ( parut )
1 biji parutan lobak merah segar
1 sudu besar perahan lemon


Mesin Buat Ais Krim

Cara Membuat Ais Krim Lobak Merah


1- Masukkan susu dan gula , 
kisar dengan kelajuan sedehana selama 1 minit .
My kakak gunakan susu cair dan susu pekat manis .

2- Masukkan semua bahan - bahan lain 
dan kisar sehingga sebati .

3- Tuangkan adunan di atas ke dalam acuan ais krim 
seperti gambar di atas dan
adun selama 60 minit .

 ,
Mesin Buat Ais Krim


Taraaaa ... inilah hasilnya .
Jadi juga walaupun tanpa krim pekat .
... alhamdulillah .

Sedang dok dalam bilik melayan blog ,
my anak buah tetiba ketuk pintu 
khabar ais krim dah siap .

Maka dengan rakusnya mak usunya merasa .
Lepas tu baru tanya :

" korang dah makan ke belum ? "

" belum . "

Mak usu merasmikan rupanya .
Nasib baik tak pulun habis .
... heh heh heh .

Mesin Buat Ais Krim

Ini ais krim jogurt jagung
man in the house buat .
Tak berapa pekat .

Rasa teksturnya lembut dan halus .
Tapi ada parutan lobak yang perlu dikunyah .
Tapi tak boleh buat selalu .
Melainkan ada banyak budget untuk bayar bill api !
.... hahahaaa

Berbaloi beli mesin buat ais krim ni .






19 Sila komen:

  1. wahh lepas ni dah tak yah pergi beli ais kren,, readymade aje di rumah,, jimat!! hihihi,,

    ReplyDelete
  2. bagus nyer....takyah ler beli ice cream lagi....rasa nak makan buat jer....

    ReplyDelete
  3. best ler mcm ni..homemade ice-cream..

    mcm2 peralatan ada..dulu pemanggang elektrik..

    ReplyDelete
  4. seronok la dapat buat aiskrim sendiri siap ada mesin pula tu..kalau wana buat manual ja bila teringin nak makan..huhu

    ReplyDelete
  5. bestnya dpt mkn aiskerim selalu musim panas ni..mesin dh ada tu.

    ReplyDelete
  6. Amway ada jual mesin buat aiskrim. Ketingalan KY nih..

    ReplyDelete
  7. syoknya ada mesin ais krim ni.

    dulu teringin nak beli ni. tapi bila pikir balik, harga whipping cream dan fresh milk pun dah mahal ... baik beli je ais krim ;)

    ReplyDelete
  8. Untung la..hari2 diaorang boleh makan aiskrim..mesin ni kuat makan letrik ke??

    ReplyDelete
  9. wah menjadi juga aiskrim.. jimat lepas ni. boleh buat bisness

    ReplyDelete
  10. kiranya guna mesin ni bil kilowatt juga bertambah lah ye..okey kalau camtu nk mkn aiskrin pegi kedai je lah..x mampu JM nk bayar bil nanti hehehe

    ReplyDelete
  11. Oh, Noxxa ada mesin buat aiskrim juga! Untunglah ya, bila teringin boleh buat aiskrim janji segala yang perlu ada. Mesin ni kuat makan letrik ke, Vee?

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. harga RM 1481.90 untuk bukan ahli . Blh bayar 3 / 4 kali (ansuran) . blh juga bayar ansur guna kad kredit tanpa sebarang faedah ...

      Delete
  13. Macam mane sy nk beli kak..sbb nyer sy dh lawat website amway n cari mesin buat ais krim xde pun dlm list dia...so bleh tak tlng bg tau cara utk beli mesin ni atau bleh wasap sy terus 017-962 4441

    ReplyDelete
  14. Mcm mne nk beli..sbb sy dh ke website amway mesin ni xde dlm list dia...bleh wasap sy 017-962 4441

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kerana berminat ... kakak saya agent . wasap 016 322 1344 ... saya dah inform dia n beri nombor wassap awk .

      Delete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...