Tart Telur Portugese Yang Sedap



Tart Telur Portugese Yang Sedap | Pada hari Isnin lepas , sis buat tart keju . Buat tart keju tu sebenarnya nak mencuba resepi yang sis jumpa dalam facebook . Buat tart keju untuk sambut hari jadi my kakak . Jadinya , tart keju itu saiznya besar macam kek lah . Tapi kulit tartnya berderai sebab sis tak campur telur . Rupanya resepi yang sis salin itu tak lengkap ... meh meh meh . Tapi , my anak buah suka je makan sebab ada keju .


Tart Telur Portugese Yang Sedap



Tart yang popular sebenarnya adalah tart telur . Tart telur ni sis belum pernah makan dan cuba buat . Mungkin nanti bila rajin , akan mencuba juga . 

Tart telur yang paling sedap katanya di Macau . Pergh ... jauh tu . Nama tart telur itu adalah Tart Telur Portugese . Ini disebabkan yang pencipta resepi asal tart telur ini adalah orang Portugis .


Tart Telur Portugese Yang Sedap


Jari Manis dan Scdha Sein dah pernah pergi Macau tapi tak nampak pula mereka tayang makan tart keju tu ... Biasalah , bila pergi luar negara , status halal tu yang diutamakan .

Kalau di Kuala Lumpur ni , korang nak cari di mana ada jual tart telur , Google saja lah ye . Mesti ada . Paling mudah , Google je cara membuat tart telur dan buat sendiri tart telur di rumah . Lagi puas hati dan jimat ...


7 comments:

  1. tart telor mmg sedap n mahal harganya kalau dibeli.

    ReplyDelete
  2. pernah buat tart telur..tapi tak sesedap kat kedai..ermmmm

    ReplyDelete
  3. Kalau yg rajin memang dapatlah menikmati hasil buat sendiri
    Kena macam kakak menggooglelah jawabnya QV cari yg terdekat kalau nak rasa:)

    ReplyDelete
  4. sedapnya tart ni..rasanya pernah terbaca yg tart telur kt Macau tu tak halal..wallahua'lam..

    ReplyDelete
  5. Sedap tapi tak boleh selalu makan telur nanti kolestrol naik.

    ReplyDelete
  6. Tak berapa minat makan tart telur ni. Kalau tart keju tu lainlah, sangat-sangat-sangat suka ^_^

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...