Serunding Jawa


Assalamualaikum ...

Kenapa hambo namakan serunding Jawa ?
Sebab hambo letak cekur .
Orang jawa panggil kencur .


Inilah dia pokok cekur .
Hambo tanam sendiri @ taman mini herba kat depan umah .



Masukkan biji ketumbar , jintan manis , serai , 
ubi cekur , halia , kunyit , cili padi ,
bawang putih , bawang merah 
dan udang kering .
Tumbuk kasar kesemuanya .



Panaskan minyak , masukkan bahan tumbuk .
Bila dah kekuningan , masukkan cili boh dan santan .
Santan ni untuk tambah lemak .
Kalau nak lebih merah dan pedas 
letak le cili boh tu banyak sikit .
Masukkan juga gula dan garam .



Masukkan kelapa parut .



Kecilkan api , 
kacau kelapa parut bersama teman - temannya 
hingga garing .
Perlu kacau sentiasa untuk elak wak hangus singgah .

Teman - teman perlu sabar mengacau serunding nih .
Sebab ambil masa lebih kurang 1 jam !

Maka selesailah sudah !



6 Sila komen:

  1. Rasa macam penah makan kot..rasanyelah..sbb kat opis ni ramai org jawa..hehe

    ReplyDelete
  2. WONG JOWO EMG SUKA SERUNDING NI...ENAK...

    ReplyDelete
  3. macam sedap jer macam menarik jer... tetiba terasa macam nak rasa... hi hi hi...

    ReplyDelete
  4. Ya Allah sedapnya...teringin nk mkn bnda gini...mmg kecur ni....tolonglh hamba

    ReplyDelete
  5. sedapnya makan dengan nasi panas :)

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...