Ini Akibat Abaikan Diri Selepas Bersalin !

Ini Akibat Abaikan Diri Selepas BersalinPernah dengar atau baca tentang tombong wanita lepas besalin ? Pastinya tidak pernah. Al-maklumlah perkara yang melibatkan golongan wanita bagi yang sudah pernah bersalin. Walau bagaimanapun, ada pentingnya juga golongan suami mengambil tahu tentang tombong wanita ini.
Jika si isteri tidak menjaga pantangnya, si suami wajiblah membantunya. Sama-sama menjaga dan bantu membantu agar perkara ini tidak berlaku pada isteri tercinta. Jika tidak dijaga dan tombong wanita terpaksa dipotong, mungkin itulah kali terakhir si isteri mengandungkan zuriat keturunan suaminya.

Ini Akibat Abaikan Diri Selepas Bersalin !


Ini Akibat Abaikan Diri Selepas Bersalin !


Kisah keluar tombong (rahim) wanita. Semoga menjadi pengajaran kepada semua. Dulu saya tak pernah tahu ‘tombong wanita’ itu apa. Bila sebut tombong wanita, saya bayangkan serombong kapal. Rupa-rupanya salah.

KISAH 1

Pertama kali saya mendengarnya dari mak mentua yang selalu cerita di zaman kanak-kanaknya dia pernah ternampak seorang nenek yang membasuh pakaian di tepi sungai sambil mencangkung, akan ternampak tombongnya keluar. Sambil tertanya-tanya apa yang dilihatnya itu, sambil itu juga tombong itu berayun ke sana sini seperti buai.
Balik ke rumah, arwah nenek suami memberitahu mak mentua bahawa itu adalah tombong. Orang perempuan yang tak menjaga pantang dan yang main-main dalam pantang, itulah hasilnya.
Sehingga sekarang mak mentua memang selalu ingatkan tentang keluar tombong ini. Bagi orang tua dulu, sekali dah keluar tombong, memang tamatlah fungsi sebagai seorang wanita. Dah tak boleh buat apa. Pergi hospital, potong saja.

KISAH 2


Boleh kongsi bagaimana anda berpantang? Apa pendapat mak dan orang sekeliling anda tentang berpantang selepas bersalin? Wajib atau mengada-ngada atau kolot?
Kisahnya, ada seorang sahabat baik arwah ayah yang merangkap sahabat baik keluarga adalah seorang pakar urut saraf. Pakcik Hassan namanya, menetap di Gombak. Pakcik Hassan buka tempat urutan saraf. Arwah mak kepada Pakcik Hassan pula memang seorang bidan tersohor. Jadi secara tidak langsung, Pakcik Hassan cerita yang dia banyak juga belajar dari mak dia tentang orang perempuan.
Untuk pengetahuan, Pakcik Hassan tak buat urutan bersalin. Hanya mengurut bagi mereka yang terkena slipdisc, jatuh, lumpuh dan kes-kes kritikal yang lain sahaja.
Satu hari, dari biliknya rumah sewanya yang sederet dengan pelajar UIA lain, Pakcik Hassan terhidu bau sesuatu. Makin lama makin kuat, kembang kempis hidung dia menahan bau itu. Sangat kuat, baunya seperti bangkai seperti membuatkan dia mengalami pening kepala.
Tiba-tiba pintu bilik diketuk awal. Biasanya Pakcik Hassan akan menunggu isteri datang menemankan dia mengurut sampai malam. Waktu mengurut belum bermula lagi ketika waktu pintu diketuk.
Dibuka pintu, tengok ada seorang perempuan muda dan ibunya datang. Perempuan itu menangis-nangis menahan kesakitan. Bau busuk pada ketika itu memang sangat tajam dan teruk! Dah tak terkata apa, cuma perkataan minta tolong sahaja dari perempuan muda ini yang berusia 21 tahun.
Menurut ibunya, anaknya sudah tidak mampu menangis sakit dan menangis kerana keluar tombong. Bau tadi rupanya hasil dari tombong terkeluar tadi. Bayangkan betapa busuknya bau sampai dari jauh pun boleh terhidu.
“Pantang macam mana?” soal Pakcik Hassan.
“Dia memang tak hirau cara berpantang yang betul. Bagi dia, berpantang itu sangat kolot, old fashion dan mengada-ngada. Jadi disebabkan mahu menyenangkan dia, malas jaga anak ketika dalam pantang, dia beli saja makanan di kedai luar. Mi goreng, nasi goreng, sup sayur, ayam goreng dan pelbagai lagi. Bagi dia, asalkan anak kenyang, bayi cukup susu, sudah,” kata ibunya.
“Suaminya mana?” soal Pakcik Hassan lagi.
“Suaminya sudah keluar dari rumah sebab tak tahan bau bangkai. nak tolong isteri, jauh sekali. Yelah, sama-sama muda, isteri tak boleh pakai, keluarlah rumah,” jelas si ibu.
Dalam keadaan serba salah, Pakcik Hassan menjelaskan bahawa isteri dia belum datang. Tetapi ibu perempuan itu merayu-rayu agar anaknya dibantu. Sudah pergi ke hospital tetapi hendak dipotongnya tombong itu. Entah dan tidak pasti sama ada itu memang jalan terakhir atau tidak.
Pakcik Hassan pun pergi ke farmasi untuk membeli sarung tangan dan beberapa perkakasan lain. Kemudian balik semula ke biliknya untuk memulakan rawatan (rawatan pertama dan terakhir kes sebegini yang Pakcik Hassan buat atas sebab belas kasihan).
Selesai menyiapkan diri, Pakcik Hassan tolak tombong itu masuk ke dalam! Akibat terlampau sakit, perempuan muda itu pengsan. Selepas diurut, ditungku dan disapu ubat, 30 minit kemudian barulah perempuan itu sedarkan diri.
Tahu apa perkataan pertama yang keluar dari mulut dia?
“Nak nasi, pakcik.”
Rupa-rupanya sebab tak tertanggung sakit keluar tombong, jadi sampai tak lalu makan beberapa hari. Kasihan betul.
Bila dengar cerita Pakcik Hassan, memang boleh naik bulu roma menahan ngeri. Bersalin pun sakit, ini pula tombong ditolak masuk ke dalam semula dengan cara paksa. Tidaaakkk!! Tiba-tiba rasa jelly-jelly kaki.
Apa kisahnya selepas itu? Saya pun tak tahu, tak tanya pula Pakcik Hassan sama ada dia ada bertemu semula dengan perempuan muda itu atau tidak. Saya harap ibunya sedar betapa pentingnya yang ‘kolot’ ini.

KISAH 3


Jagalah diri dan kesihatan dalaman baik-baik. Saya pernah rasa sakit rahim jatuh (belum sampai tahap tombong), sakit urat yang teruk, meroyan hampir hilang akal.
Walaupun ada mak dan mak mentua yang banyak berpesan, tetapi sebagai orang muda, kita ada waktu sombong kita juga.
Banyak jamu dan ubat yang dijual di pasaran. Boleh pilih mana yang terbaik. Saya sendiri pun sudah mencuba pelbagai jenama sebelum kena bising dengan mak. Ada yang serasi, ada yang tidak. Tetapi yang penting dah tahu perbezaan dan kesan pada badan.

Oleh Mastura Ab Rashid

Inilah yang Terjadi Jika Anda Minum Air Lemon Setiap Pagi

Inilah yang Terjadi Jika Anda Minum Air Lemon Setiap Pagi | Lemon ni memang sedia maklum dengan dua khasiatnya yang terulung iaitu sebagai antibakteria dan antiviral yang kuat serta sebagai kuasa untuk boost immune system. Sebagai ‘ubat kurus’ kerana jus limau membantu dalam proses pencernaan dan sebagai ‘pembersih’ hati. Lemon mengandungi asid citric, Calsium, Magnesium, Vitamin C, Bioflavonoids, pectin dan limonene yang meningkatkan tahap imun sistem kita dan melawan sebarang jangkitan.

Inilah yang Terjadi Jika Anda Minum Air Lemon Setiap Pagi


Inilah yang Terjadi Jika Anda Minum Air Lemon Setiap Pagi 


Mari kita dalami apakah rahsia Lemon sehinggakan warga eropah menganggap lemon itu wajib ada di dapur mereka .

Kebaikan Minum Air Lemon Setiap Pagi


Berikut adalah 12 kebaikan dan faedah Air Lemon kepada kita:

1. Minum air lemon sebaik sahaja bangun tidur boleh melegakan dan mengelakkan masalah penghadaman seperti kembung perut, gastrik dan pedih ulu hati.
2. Lemon bersifat antiseptik dan mempunyai kesan ‘pembersihan’ yang baik kepada hati, buah pinggang dan darah. Hati kita bekerja untuk perkumuhan dan penapis, apabila ia dibersihkan, kita akan merasa lebih bertenaga dan bersemangat untuk membuat kerja.
3. Minum air lemon pada waktu pagi memberi bekalan vitamin C semulajadi yang baik untuk kita. Ia juga memberi folate dan minerals seperti potassium, kalsium dan magnesium untuk tubuh.
4. Kandungan mineral yang tinggi dalam lemon menyebabkan ia boleh bersifat alkali dan membuang asid dalam badan.
5. Air lemon membantu dalam perkumuhan dan mengelakkan sembelit atau cirit-birit.
6. Minum Air Lemon boleh meningkatkan kesihatan kulit. Kandungan Vitamin C dalam lemon boleh membantu memperbaiki masalah kulit, lemon juga bersifat membersih, antibiotik dan antioksidan yang lebih penting untuk kulit.
7. Limonoid glucosides adalah sejenis flavonoid yang ada dalam lemon, kajian mendapati ia ada ciri-ciri anti-karsinogik yang boleh membantu mengelak barah.
8. Air Lemon membantu hati menghasilkan lebih hempedu yang membantu menghadam lemak degil.
9. Ciri-ciri antibakteria yang terdapat pada lemon boleh membantu merawat sakit tekak. Jika anda mengalami sakit tekak, minum seteguk air lemon dalam beberapa jam.
10. Air lemon boleh membantu mengurangkan mukus atau lendir dan kahak yang terhasil dalam badan.
11. Terdapat banyak sumber yang mengaitkan faedah dan kelebihan air lemon dalam membakar lemak dan membantu untuk kurus.
12. Air Lemon adalah sumber paling baik dalam menghilangkan bau mulut di awal pagi. Ia mengandungi ciri-ciri antioksida dan antibiotik yang juga boleh membantu mengurangkan bau badan.

Lain-Lain Keistimewaan Lemon:


Menghilangkan acne.


Lemon mengandungi citric acid yang sangat berkesan dalam merawat acne. Vitamin C yang dijumpai dalam lemon ini adalah sangat penting untuk kulit yang sihat dan bersinar.


Caranya:

Dengan menggunakan jari atau cotton ball tu, letakkan sedikit jus lemon ke tempat acne tu dan biarkan semalaman. Bilas pada esok pagi. Mula-mula memang rasa pedih tapi bila dah selalu buat dah tak rasa apa.

Campurkan satu bahagian lemon yang telah diperah dengan satu bahagian madu. Letakkan campuran ini dikawasan acne tersebut dan biarkan sekurang-kurangnya setengah jam. Bilas dengan air. Lakukan dua kali sehari (satu awal pagi, satu lagi malam)
Tapi kalau acne ni dah teruk atau ada luka, mintak nasihat dari doctor sebelum memulakan rawatan ye.


Menghilangkan rasa takut dan cemas.


Kajian membuktikan lemon balm mempunyai effect menenangkan dan seterusnya boleh menghilangkan keletihan, kelesuan, penat, pening, rasa cemas, takut dan stress.

Lemon oil juga dipercayai dapat meningkatkan konsentrasi dan kepekaan. Sebab tu lah banyak kita jumpa air freshner berbau lemon kan?


Caranya:

Kalau stress, percikkan beberapa titisan lemon balm essential oil atas sapu tangan dan hidu.
Tiada lagi ulser mulut (saya panggil mata ikan, HEHE).


Sifat antibacteria dan antiviral lemon dapat mempercepatkan penyembuhan ulser mulut ni.


Caranya:

Campurkan lemon yang telah diperah dengan air suam dan kumur dengan solution ni at least 3 kali sehari. Mula-mula memang rasa pedih tapi lama-kelaman nanti dah tak rasa apa. 






Bye-bye demam







Selain dari rawatan demam yang pernah saya kongsikan sebelum ini, ada cara lain untuk merawat demam bagi orang dewasa.

Caranya:

Campurkan sebiji perahan lemon dengan secawan air panas yang telah dicampur madu. habiskan pada waktu tu jugak, tak perlu simpan-simpan. Minum setiap 2jam sehingga demam tiada lagi!


Selesema dan Sakit Tekak


Bila kita selesema ni, lemon sangat membantu sebab ia boleh merawat secara dalaman dengan membekalkan Vitamin C yang diperlukan kepada sel pertahanan badan dan secara luaran melalui sifat antiviralnya untuk membunuh virus pada mucous (kahak/hingus) dalam hidung dan tekak

Caranya:

Campurkan sebiji lemon yang telah diperah dengan air suam dan minum setiap 2jam
Sekiranya sakit tekak, tambahkan 1 sudu kecil garam laut (5ml) ke dalam 1 cawan air suam dan 1 biji perahan lemon. Berkumur sampai ke tekak 3 kali sehari selama 1 minit untuk setiap sesi.


Kalau ada tonsil


berkumur setiap 2 jam sekali selama 30saat dengan sebiji perahan lemon. Dongak sedikit bagi membolehkan sifat antibac dan antiviral lemon ni bertindak pada tekak. Lepas tu telan la jus ni untuk membolehkan sifatnya yang boleh boost immune sistem ni pulak bertindak dalam badan

Merawat kutil dan ketuat (corn and calluses)


Caranya:

Letakkan potongan lemon setebal 5mm pada kutil dan balut dengan kemas. Biarkan semalaman. Sapukan kawasan yang dijangkiti dengan lemon essential oil yang pekat dan belum dicairkan juga membantu proses penyembuhan. Sapu dengan cotton ball atau Q-tip untuk mengelakkan dari terkena kawasan yang tidak dijangkiti.


Merawat Eczema


Lemon Wrap mungkin dapat membantu anda yang terkena jangkitan kulit

Caranya:

Tambahkan 8 titik lemon essential oil kepada 1 cawan (250ml) air suam and 1 sudu besar (15ml) madu. Madu juga mempunyai kesan anti radang dan menguatkan lagi healing power of lemon tadi Rendamkan kain ke dalam campuran tadi, perah, dan letak kain tu di kawasan jangkitan selama 15 minit, 2 ke 3 kali sehari.
Bukan sahaja mengurangkan jangkitan, malah mengurangkan perasaan ingin menggaru.


Merawat Keletihan


Sekiranya kita letih sangat-sangat, especially kepada world traveller.

Caranya:

Cucuk lemon dengan straw dan sedut je. Ini boleh menjadi ubat dan pada masa yang sama sebagai refreshment. Tambahkan lemon pada air minum biasa, ia boleh menjadi antiseptic dan mengelakkan penyakit akibat allergy pada sumber air minum yang berbeza-beza
Lemon oil juga boleh merangsang brain activity. Jadi bila rasa letih, tambahkan 4 titik lemon oil kepada bekas aromatherapy yang telah diisi air Ataupun minum segelas air lemon selang beberapa jam.


Hypertension


Bawang putih, bawang merah dan lemon apabila bergabung boleh melawan hypertension.


Caranya:
Tambahkan 3 crushed bawang putih dan 1 chopped onion kepada 1liter susu rendah lemak ataupon susu soya Reneh atas api selama 5 minit, Tapiskan dan sejukkan. Tambahkan 3 biji perahan lemon dan minum sepanjang hari Dan sekiranya ada penghidap kolestrol tinggi, kuasa pectin yang ada dalam lemon boleh merendahkan kolestrol, InsyaAllah


Melegakan sengatan serangga berbisa



Caranya:

Sekiranya penyengat masih ada, amik tweezer dan tarik dia.
Urut di tempat yang terkena gigitan tu dengan 1 atau 2 titis lemon oil, campurkan dengan 1sudu sudu kecil madu. Untuk buat insect repellent, tambahkan 20 titis lemon oil kepada 1 cawan (250ml) air dan spray ke udara. Dah la berbau wangi, siap boleh halau serangga lagi
Ataupon boleh juga rendam cotton ball dalam lemon oil dan letak je dalam bilik. Sekiranya nak buat aktiviti di luar rumah, boleh sapukan kulit yang tak ditutupi baju dengan lemon oil ataupon boleh sapukan dengan 1/2 oz sunflower oil yang telah dicampurkan dengan 10 titisan lemon oil


Menidurkan Insomnia


Kajian menunjukkan lemon balm yang digabungkan dengan beberapa calming herbs seperti chamomile dapat mengurangkan keresahan dan membantu untuk tidur. Dalam kajian ini 18 orang volunteers menerima 2 single dosage lemon balm extract ( 300mg dan 600mg) selama 7 hari. 600mg dose of lemonbalm meningkatkan mood dan meningkatkan ketenagan dan kepekaan.

Menyelamatkan perut


Setiap kali makan, minumlah sebiji lemon yang diperah kedalam air suam. Asid pada lemon akan merangsang penghasilan asid dalam perut dan aktiviti otot perut Selamat tinggal Varicose Vein!.

Caranya:

Tambah 6 titis lemon oil kepada 50ml wheat germ oil, 2 titis cypress dan 2 titis juniper oil
Gunakan campuran ini setiap hari untuk mengurut kaki dari bawah ke atas, in the direction of the heart. Untuk mandian yang menyegarkan urat dan badan, campurkan 8 titisan lemon oil kedalam air mandian yang suam. Tambahkan juga 4 titisan cypress oil yang di blend dengan 1 sudu besar (15ml) madu. Berendam selama 15 minit. dah sudah tu jangan lap badan tapi tekap-tekap je badan tu dengan tuala.


Menghilangkan kesakitan


Amalkan meminum sebiji lemon yang diperah kedalam air suam 3 kali sehari. Sekiranya sakit yang teruk, letak 2 biji lemon untuk minuman 3 kali sehari. Lemon oil mempunyai sifat melegakan kesakitan. Jadi untuk mengurangkan kesakitan, urutlah dibahagian yang sakit itu dengan beberapa titisan lemon oil dicampur dengan 1 sudu besar (15ml) jojoba oil.


Menghilangkan nafas berbau!


Lemon boleh membantu menyegarkan nafas terutamanya selepas makan, ataupon selepas merokok ataupon air liur yang tak cukup ke.

Caranya:

Berkumur dengan sebiji perahan lemon yang dicampur dengan segelas air suam
Ataupon kunyah lemon slice setiap kali lepas makan. Walaupon lemon ni adalah natural remedies, tapi ada beberapa garis panduan:
Kanak-kanak berusia 10 tahun dan kebawah, penghidap pedih ulu hati, buah pinggang tidak sesuai minum jus lemon. Untuk melindungi enamel gigi kita, jangan terus gosok gigi selepas minum/berkumur dengan air lemon. Tunggu sekurang-kurangnya setengah jam.

JUS HERBA DETOX

🍓        Mata

Mata tak boleh nak tido smlm.. tetiba teringat resepi dari sahabat ( berbangsa cina ). body memang cantik. luar dalam cantik.

Tak yah susah2 beli jamu / detox atau herba apa2 yang kite tak tau entah bahan dari mana. Jadi cuba resepi traditional ni baik untuk luar dalam wanita.
cuma guna 3 jenis bahan semulajadi jer.. Harini baru nk try buat kite tengok apa akan jadi pasni.

JUS HERBA DETOX

BAHAN-BAHAN 📌


3 biji lemon dihiris nipis ( jangan buang kulit. sebab kulit banyak khasiat
3 labu bawang putih ( dibuang kulit )
2 inci halia ( sebesar ibu jari kaki )
*lemon tu beli yg tempatan. Jangan beli yang diimport ( dh disembur bahan kimia) sb rasa agak pahit. nak kurang pahit campur dengan madu.
*Jangan risau pasal bau bawang sb bau akan hilang bila dh campur dengan bahan lain.
*mommy bf boleh minum. yang best badan terasa ringan je. dah minum jadi ketagih je. memang betul2 banyak khasiat.

CARA PENYEDIAAN📌


1. potong halus 3 bahan ( nak tau bahan apa ? nt sy share diruang komen )
2. campur bahan tadi bersamaan 1.5 liter air
3. rebus selama 6-8 jam ( slow cooker )
4. sejukkan dan blend
5. tapis or tak terpulang. sy tak tapis 😅
6. lepastu dh boleh minum

CARA MINUM 📌


ambil 2 sudu + madu 1 sudu
ambil pagi dan malam sahaja
selebihnya simpan dalam peti dan amalkan setiap hari

🍒 Kelebihan/khasiat :


Nak kurus + perut kempis + buang toksin + buang air lawas + untuk dalaman wanita + buang angin + badan ringan + macam2 lagi khasiat .

KHASIAT 📌


1) Minum air lemon sblm makan/minum apa2 pada waktu pagi dpt fine tune sistem penghadaman kita dan mencegah drpd masalah spt perut kembung, angin, dan heartburn.

2) Lemon ni bersifat antiseptik dan mmg terer dlm "membersihkan" hati kita (bukan masalah emosi ye..haha), selain buah pinggang dan darah kita. Kiranya, kita akan berasa lagi selesa dan lebih bertenaga!

3) Lemon merupakan sumber vitamin C yg utama. Kalo kita minum pagi2 lagi, kita dh xyah risau utk memenuhi kuota vitamin C kita. Lemon juga kaya dgn mineral spt potassium, kalsium dan magnesium.

4) Ramai yg ingt lemon ni ada acidic effect dlm badan kita. Tp sebenarnya keadaan ini ditentukan oleh cara kita amalkannya. Kalo kita amalkannya sebelum makan apa2, lemon sebenarnya dpt mengalkalikan badan kita, iaitu pH dlm badan kita dpt diseimbangkan.

5) Of course, kalo sebut ttg vitamin C, mestilah efeknya pada kulit kita pun bagus. Kulit kita akan jadi lg cantik, bukan saja sbb vitamic C dia, tapi kebaikan lemon yg ada efek antibiotik, antioxidant dan cleansing secara keseluruhan.

(sumber: nureeman ramli)

Sales Merdeka Luar Biasa !


Sale Merdeka Luar Biasa ! | Assalamualaikum korang . Setelah sekian lama menyepi , akhirnya sis decide untuk membuat comeback pada Ogos . Kenapa Ogos ? Adakah sebab Ogos bulan merdeka ? Adakah sebab Ogos ni bulan yang meriah atau , kalau tak sekarang bila lagi ? Hahahaaa ... Sebenarnya sebab sis paksa diri untuk buat comeback pada bulan ni juga selepas dah beberapa bulan ditangguhkan . Selepas lappy masuk sepital yang sembuh sepenuhnya pada seminggu sebelum raya , sis guna phone je untuk beronline . Bila dah terbiasa dengan phone , sis jadi malas nak on lappy walaupun setiap bulan bayar boadband macam biasa . Membazir kan !!! Pas tu ada pula masalah pengurusan masa ... huhuhuuu .

Sales Merdeka Luar Biasa !

Sale Merdeka Luar Biasa !


Dah nampak gambar atas tu ? Mesti korang cakap ... patut le paksa diri buat comeback . Ha ah , betullah tu ... heh heh heh . Dah dibei peluang panggil rezeki kan ( semoga Allah limpahkan rezeki ... aaamin ) , nikmat apa lagi yang kau nak dustakan ? 

Apa yang luar biasa ? Luar biasa sebab Sales Merdeka ini bukan sahaja untuk bulan kemerdekaan tetapi juga untuk sambut Hari Raya Haji . Walaupun Hari Raya Puasa lepas korang dah banyak membeli tudung , mesti korang teringin nak membeli lagi kan . Sebab itu kami buat sales Instant Shawl satin bersama batuan kristal dengan warna-warna yang memukau mata !

Sales Merdeka Luar Biasa !



MSale Merdeka Luar Biasa ini bermula dari 1hb Ogos dan akan tamat pada 31hb OGOS 2017 bersempena bulan kemerdekaan dan dajuga Raya Aidiladha yang yang jatuh pada cuti persekolahan . Justeru itu , pihak Leez Empire berbesar hati memberi korang special *DISKAUN* Untuk koleksi ZARAYA PREMIUM dan MILENIA INSTANT SHAWL dari 🌹LEEZ EMPIRE🌹 


Sales Merdeka Luar Biasa !

ZARAYA PREMIUM 


🌺ZARAYA PREMIUM COLLECTIONS🌺*

Keistimewaan KOLEKSI ZARAYA PREMIUM  akan buat anda termimpi mimpi untuk dapatkannya kerana :

Material : High Qualhity Chiffon Satin Custom Printed FLORAL with CRYSTAL STONE(body) + Lycra Cotton (Awning)
.
Ukuran : Bidang 60 (2.1m x 0.75m) Labuh Depan Belakang
.
Inner dalam LABUH menutupi leher.
.
Design: Instant Shawl Oblong EASY TO WEAR
.
Didatangkan dengan 7 pilihan warna yang menarik (TRENDY PRINTED COLOUR)

Exclusive Crystal Stone LOGO LEEZ EMPIRE{LE}
Instant Double Loop Printed with inner
Lebih kemas
Terletak cantik
Terbentuk elok
Jahitan kebanyakan shawl branded
Breastfeeding friendly
Solat Ready
100% Tak Jarang
Minima Iron
Flowy & sejuk

Harga retail yang ditawarkan adalah
  • Harga L *RM79*
  • Harga XL *RM89*
Manakala harga sales adalah 
  • Harga L *RM69*
  • Harga XL *RM79*
Harga diatas tidak termasuk postage dimana :
  • SEMENANJUNG RM8 
  • SABAH SARAWAK RM11
Jika korang beminat dan dah terlajak suka , klik je link dibawah ni ya 





🍇MILENIA INSTANT SHAWL*


MILENIA INSTANT SHAWL menggunakan Material dai Flamingo Chiffon pada bodynya dan Lycra Cotton pada bahagian dalamnya dengan Dihiasi 🌟Crystal Stone & Pearl🌟


Ukuran lebar bidang 60 dengan labuh pada bahagian depan dan juga belakang bersamaan :
  • (2.0m x 0.75m) Size L
  • (2.2m x 0.75m) Size XL 
 Inner dari jenis cotton menjadikan ianya sejuk dipakai dan dalam LABUH menutupi leher.
.
Design: Instant Shawl Double Loop EASY TO WEAR
.
Didatangkan dengan 10 pilihan warna yang menarik (TRENDY PASTEL COLOUR)
Exclusive Crystal Stone LOGO LEEZ EMPIRE{LE}
Instant Double Loop Printed with inner
Lebih kemas
Terletak cantik
Terbentuk elok
Jahitan kebanyakan shawl branded
Breastfeeding friendly
Solat Ready
Tak Jarang
Minima Iron
Flowy & sejuk

Harga Retail
  • Harga Size L *RM65*
  • Harga Size XL *RM75*
{Excluded Postage}
  • SEMENANJUNG RM8 
  • SABAH SARAWAK RM11


TAWARAN SALES MEDEKA ! 


  • *COMBO SET (L) 2 PCS RM120*
  • *COMBO SET (XL) 2 PCS RM140*


Kalau dah tak tahan nak membeli tu , tekan je link kat bawah ni ya .

Korang boleh je cari #butikVee untuk lihat lebih banyak pilihan warna dan design . Bukan setakat instant shawl , sis juga ada tawarkan instant sarung , bengkung dan jamu . Sambil-sambil tu , boleh lah betegur dan beramah dengan sis di facebook dan insta ya ... ahaks .😉