JUS HERBA DETOX

πŸ“        Mata

Mata tak boleh nak tido smlm.. tetiba teringat resepi dari sahabat ( berbangsa cina ). body memang cantik. luar dalam cantik.

Tak yah susah2 beli jamu / detox atau herba apa2 yang kite tak tau entah bahan dari mana. Jadi cuba resepi traditional ni baik untuk luar dalam wanita.
cuma guna 3 jenis bahan semulajadi jer.. Harini baru nk try buat kite tengok apa akan jadi pasni.

JUS HERBA DETOX

BAHAN-BAHAN πŸ“Œ


3 biji lemon dihiris nipis ( jangan buang kulit. sebab kulit banyak khasiat
3 labu bawang putih ( dibuang kulit )
2 inci halia ( sebesar ibu jari kaki )
*lemon tu beli yg tempatan. Jangan beli yang diimport ( dh disembur bahan kimia) sb rasa agak pahit. nak kurang pahit campur dengan madu.
*Jangan risau pasal bau bawang sb bau akan hilang bila dh campur dengan bahan lain.
*mommy bf boleh minum. yang best badan terasa ringan je. dah minum jadi ketagih je. memang betul2 banyak khasiat.

CARA PENYEDIAANπŸ“Œ


1. potong halus 3 bahan ( nak tau bahan apa ? nt sy share diruang komen )
2. campur bahan tadi bersamaan 1.5 liter air
3. rebus selama 6-8 jam ( slow cooker )
4. sejukkan dan blend
5. tapis or tak terpulang. sy tak tapis πŸ˜…
6. lepastu dh boleh minum

CARA MINUM πŸ“Œ


ambil 2 sudu + madu 1 sudu
ambil pagi dan malam sahaja
selebihnya simpan dalam peti dan amalkan setiap hari

πŸ’ Kelebihan/khasiat :


Nak kurus + perut kempis + buang toksin + buang air lawas + untuk dalaman wanita + buang angin + badan ringan + macam2 lagi khasiat .

KHASIAT πŸ“Œ


1) Minum air lemon sblm makan/minum apa2 pada waktu pagi dpt fine tune sistem penghadaman kita dan mencegah drpd masalah spt perut kembung, angin, dan heartburn.

2) Lemon ni bersifat antiseptik dan mmg terer dlm "membersihkan" hati kita (bukan masalah emosi ye..haha), selain buah pinggang dan darah kita. Kiranya, kita akan berasa lagi selesa dan lebih bertenaga!

3) Lemon merupakan sumber vitamin C yg utama. Kalo kita minum pagi2 lagi, kita dh xyah risau utk memenuhi kuota vitamin C kita. Lemon juga kaya dgn mineral spt potassium, kalsium dan magnesium.

4) Ramai yg ingt lemon ni ada acidic effect dlm badan kita. Tp sebenarnya keadaan ini ditentukan oleh cara kita amalkannya. Kalo kita amalkannya sebelum makan apa2, lemon sebenarnya dpt mengalkalikan badan kita, iaitu pH dlm badan kita dpt diseimbangkan.

5) Of course, kalo sebut ttg vitamin C, mestilah efeknya pada kulit kita pun bagus. Kulit kita akan jadi lg cantik, bukan saja sbb vitamic C dia, tapi kebaikan lemon yg ada efek antibiotik, antioxidant dan cleansing secara keseluruhan.

(sumber: nureeman ramli)

0 Sila komen:

Post a comment

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...