Assalamualaikum ...
Cuti CNY sudah bermula .
Dah tentu ada antara korang yang nak buat majlis .
Majlis bertunang , kahwin , harijadi dan mungkin juga kenduri .
Kalau tak diri sendiri ,
mungkin ahli keluarga juga saudara terdekat .
Jadinya vee nak buat entry tentang masakan .
Ayam Golek Berempah
Ayam golek berempah ni
vee buat untuk harijadi my anak buah 1 februari lepas .
Nak buat pun mudah je .
Seawal malam vee dah mula kerjakan ayam nan seekor tu .
Petang , my anak buah dah nampak ayam ni
tapi mereka tak ada klu lagi .
Kakak Najwa kata ;
" hanani , ada ayam seekor kat sinki . "
dia memberitahu dengan seronoknya
tanpa dapat klue kenapa ada ayam seekor di dapur .
malam tu hanani tegur mak usunya :
" mak usu nak masak ayam ? "
bila dia nampak mak usunya sibuk dok mengerjakan ayam .
hanani juga masih tak dapat klue lagi .
dalam pukul 10 malam gitu ,
si abang lak tegur ;
" mak usu nak masak ayam nabila ? "
si abang seorang je yang dapat agak
apa mak usunya nak buat dengan seekor ayam tu .
... heh heh heh .
Proses 1 ; Kukus Ayam
1 inci halia
5 biji bawang putih
1 batang seri
3 hirisan lengkuas
sedikit garam
1- tumbuk kasar semua bahan di atas .
2- Selepas itu , sapukan pada keseluruhan ayam luar dan dalam .
3- Masukkan dalam pengukus .
4- masak dalam 1 jam .
* Simpan kuah / sup ayam kukus untuk dibuat sup .
Proses 2 ; Perap Ayam
Bahan A
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih
1 sudu ketumbar
1- sangan ( goreng tanpa minyak ) semua bahan di atas hingga garing .
2- tumbuk kasar dan letak tepi .
Bahan B
1 sudu bahan A
1 sudu rempah kari
1 sudu rempah kurma
1 sudu rempah sup
1 sudu serbuk kunyit
sedikit serbuk lada hitam
2 sudu madu lebah
1- campurkan semua bahan di atas .
2- Masukkan sedikit air kukus ayam untuk cairkan rempah .
3- sapukan pada keseluruhan ayam .
4- perap ayam semalaman .
Proses 3 ; Panggang Ayam
Selepas perap semalaman ,
masukkan ayam ke dalam oven .
Masak hingga rempah / bahan perap di atas ayam
nampak sedikit kering .
Bila rempah sudah agak kering ,
keluarkan ayam dan
ayam golek berempah boleh dihidangkan .
Selamat mencuba semua !
fuhh, penuh rempah..mesti sedap ni..thanks untuk resepi.. :)
ReplyDeletewah, terliur wana tengok ayam golek tu..menggoda sungguh.. :)
ReplyDeletePANDAINYA QV MEMASAK..TENGOK RESEPI N CARANYA PUN TAHU GERENTI SEDAP..
ReplyDeletenyum... wow.. banyaknya rempah, mesti sedap ni nyum~ :)
ReplyDeleteBLOG OH! BLOG
alahai sedapnye
ReplyDeletePerghhh! Dah macam menu makan beradap dah ni... He He He...
ReplyDeletewah vee sedapnya.. hana ni dah allergic x boleh makan ayam plak..
ReplyDeleteWAAAA... NAMPAK KEMAIN SEDAPNYA VEE...
ReplyDeleteSedapnyerrrr puuunn
ReplyDeleteAkk..nmpk sedapnya ayam tu..hehe..nk cuba jgk resopi ni..x pnh buat ayam golek lagi :)
ReplyDeleteYa Allah sis, sedapnya ayam golek berempah tuuu...
ReplyDeleteAdoii.. Terliur dibuatnya..
ReplyDeleteuwaaaa...sedih bila baca entri nih..resipi semua dah ada tapi tak boleh nk buat SBB tak ada KETUHAR/Oven hhuhu
ReplyDeletelike JM tinggal berdua tak sesuai nk buat...tggu 'kenduri' lah