Takoyaki | Sudah berminggu juga sis simpan resepi takoyaki selepas jumpa di Facebook Tapi belum sempat mencuba . Beberapa tahun dulu sis pernah Cuba takoyaki guna kobis selepas menonton program masakan jepun . Masa tu sis guna acuan bahulu / kuih cara . fizikalnya jadi Tapi rasanya , tak tau lah sebab sis buat macam cekodok/jemput-jemput ... Heh heh heh .
Sabtu lepas , dah sembang dengan my anak buah nak beli takoyaki di food court giant . Jadinya , sis join let my kakak pi ambil my anak buah di sekolah dan masjid besi putrajaya .
Dalam perjalanan balik , my anak buah dah merengek nak makan Kat umai cafe presint 2 . Sampai giant , layan lak mereka Beli roti , mini pizza Dan brownies . pas tu nak ais cool blog pulak . Sudahnya sis lupa nak tapau takoyaki ... Uwaaaa ...
Esok kan cuti hari merdeka . Moh ler kita cuba buat Takoyaki . Boleh follow je resepi di bawah sebagai panduan .
Untuk sosnya :
5 sudu makan kicap pekat manis ABC
2 cawan sos tiram
1/2 cawan sos worcestershire (boleh didapati di mana-mana pasaraya)
Caranya :
Campurkan kesemua bahan di atas dan kacau sehingga rata . Saya tambah sedikit chille powder untuk mendapatkan rasa pedas dan saya juga tambah 2 sudu makan gula merah ... atas citarasa masing-masing
ADUNAN BATTER
1 cawan tepong gandum
2 sdb tepong jagung
1sdt baking powder
2 biji telur
2 cawan air
2 sudu kecil kicap air
Sedikit perasa
UNTUK FILLING :
Saya letak crab stik dan sotong air yg digoreng terlebih dahulu..kobis dan karot .
UNTUK TOPPING
Mayonis Kewpie dan bonito flakes..(boleh didapati d bakery)
CARANYA
1- Campurkan kesemua bahan adunan batter serta kacau hgga sebati dan tapis.
2- Sediakan acuan takoyaki ..tapi saya guna acuan kueh carai jew.. panaskan acuan .
3- masukkan separuh jer adunan batter ke dalam acuan tersebut . (Untuk memudahkan guna bekas plastik sos cili muncung 1) kemudian letak filling sperti di atas.
4- Tambah lagi adunan batter serta balik-balikkan adunan tersebut (dengan menggunakan lidi sate) supaya menjadi bentuk bulat.
5- Masak sehingga perang . Setelah masak bolehlah di makan bersama sos mayo dan bonito flakes
3- masukkan separuh jer adunan batter ke dalam acuan tersebut . (Untuk memudahkan guna bekas plastik sos cili muncung 1) kemudian letak filling sperti di atas.
4- Tambah lagi adunan batter serta balik-balikkan adunan tersebut (dengan menggunakan lidi sate) supaya menjadi bentuk bulat.
5- Masak sehingga perang . Setelah masak bolehlah di makan bersama sos mayo dan bonito flakes
SELAMAT MENCUBA...
sdapnya..:)
ReplyDeleteSEDAP NAMPAKNYA BOLEHLAH CUBA
ReplyDeletePernah makan tapi x sedap kat tekak...
ReplyDeleteNasib baiklah saya tak suka takoyaki ni. Pernahlah cuba dua, tiga kali makan tapi memang tak in di anak tekak sayalah.
ReplyDeleteSelamat tak payah nak save resepi ni ~_^