Resepi Mudah Daging Dendeng Minang



Resepi Mudah Daging Dendeng Minang | Raya Haji atau pun disebut juga Aidil Adha bakal disambut pada hari Isnin 12 September minggu hadapan . Pada yang akan buat korban , semoga semuanya dipermudahkan .


Resepi Mudah Daging Dendeng Minang



DAGING DENDENG MINANG


Kepada yang mendapat daging korban , dapat pula berkilo-kilo , korang mesti pening nak masak apa kan . Tak kan nak masak resepi yang sama . Ada juga yang muntah hijo nanti . Moh la kita cuba Resepi Mudah Daging Dendeng Minang kat bawah ni .


Bahan-Bahan :


1) ½ kg daging 
2) 5 ulas bawang putih 
3) 5 ulas bawang merah (blend) 
4) 2 batang serai 
5) 1 biji tomato (blend) 
6) sedikit halia 
7) cili merah (blend) 
8) 2 sudu besar ketumbar (ditumbuk) 
9) sedikit garam

Cara Memasak :


1) Daging ( besar / belum potong ) direbus dahulu supaya empuk .

2) Kemudian air rebusan dibuang .

3) Rebus sekali lagi dengan paras air yang sama rata dengan daging bersama bawang putih,halia dan ketumbar(yang ditumbuk) .

4) Sampai air kering angkat daging dan potong lebar-lebar dan tumbuk daging sehingga urat pecah (leper) .

5) Goreng daging sampai garing ketepikan .

6) Tumis bahan yang diblend dan titikkan serai masak sampai garing masukkan garam. 

7) Akhir sekali gaulkan daging bersama dengan sambal dan sedia untuk dihidangkan.

.
Selamat Mencuba untuk berbuka nanti


Facebook : Nadea El Fatteh



1 Sila komen:

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...