BLUEBERRY CHEESE CAKE | Nampak cam sedap jer kek nih . Teringin nak buat tapi masa lak tak de . Simpan lah dulu kat blog nih . Lepas nih kalau teringin nak buat , boleh lah cari resepie kat blog . Heheheeee
BLUEBERRY CHEESE CAKE
Bahan - bahan A :
200 gm Biskut mudah hadam
100 gm Mentega tanpa garam
Bahan - bahan B :
200 ml Krim putar ( whipping cream )
250 gm Krim keju
150 gm Gula Kastor
2 sb Jus lemon
Bahan C :
15 gm GELATIN HALAL
100 ml Air
* gelatin + air di atas double boiler dan sejukkan dalam 5 minit .
Topping :
- Blueberry topping secukupnya
- Jus lemon
- Gula caster
- Sedikit air
Cara - cara membuatnya :
- Hancurkan biskut hingga jadi serbuk . Sediakan loyang berukuran 8 inci
- Cairkan mentega . Tuangkan mentega ke dalam bekas berisi biskut tadi . Kacau rata
- Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat . Sejukkan dalam peti ais selama lebih kurang 30 minit supaya jadi keras .
- Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu . Ketepikan .
- Pukul krim keju bersama - sama gula dan jus lemon sehingga sebati . Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati .
- Kemudian tuangkan bahan ini ke dalam bekas yang berisi krim putar tadi dan gaul rata dengan menggunakan whisk .
- Kelurkan adunan biskut dalam peti ais . Tuangkan 1/3 adunan krim cheese tadi ke atas adunan biskut . Ratakan dan letakkan buah strawberry .
- Akhir sekali , tuangkan adunan sampai habis . Kemudian , sejukkan di dalam peti ais sekurang - kurangnya 3 jam
- Bila dah keras , adunan cheese boleh disapukan fresh krim yang dipukul ( lebih kurang 150 ml fresh krim )
- Buat topping dengan mencampurkan bahan topping semua sekali . Bila dah mendidih , tutup api . Sejukkan .
- Tuangkan kuah topping hingga habis .
0 Sila komen:
Post a Comment
Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...