Blue Berry Cheese Cake



BLUEBERRY CHEESE CAKE | Nampak cam sedap jer kek nih . Teringin nak buat tapi masa lak tak de . Simpan lah dulu kat blog nih . Lepas nih kalau teringin nak buat , boleh lah cari resepie kat blog . Heheheeee

BLUEBERRY CHEESE CAKE



BLUEBERRY CHEESE CAKE

Bahan - bahan A :

200 gm Biskut mudah hadam 
100 gm Mentega tanpa garam

Bahan - bahan B :

200 ml Krim putar ( whipping cream )
250 gm Krim keju
150 gm Gula Kastor
    2 sb  Jus lemon

Bahan C :

15 gm GELATIN HALAL
100 ml Air

* gelatin + air di atas double boiler dan sejukkan dalam 5 minit .

Topping :

- Blueberry topping secukupnya 
- Jus lemon
- Gula caster
- Sedikit air


Cara - cara membuatnya :

  1. Hancurkan biskut hingga jadi serbuk . Sediakan loyang berukuran 8 inci
  2. Cairkan mentega . Tuangkan mentega ke dalam bekas berisi biskut tadi . Kacau rata 
  3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat . Sejukkan dalam peti ais selama lebih kurang 30 minit supaya jadi keras .
  4. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu . Ketepikan .
  5. Pukul krim keju bersama - sama gula dan jus lemon sehingga sebati . Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati .
  6. Kemudian tuangkan bahan ini ke dalam bekas yang berisi krim putar tadi dan gaul rata dengan menggunakan whisk .
  7. Kelurkan adunan biskut dalam peti ais . Tuangkan 1/3 adunan krim cheese tadi ke atas adunan biskut . Ratakan dan letakkan buah strawberry .
  8. Akhir sekali , tuangkan adunan sampai habis . Kemudian , sejukkan di dalam peti ais sekurang - kurangnya 3 jam 
  9. Bila dah keras , adunan cheese boleh disapukan fresh krim yang dipukul ( lebih kurang 150 ml fresh krim )
  10. Buat topping dengan mencampurkan bahan topping semua sekali . Bila dah mendidih , tutup api . Sejukkan .
  11. Tuangkan kuah topping hingga habis .






No comments:

Post a Comment

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...