Bahan-bahannya:-
5 sudu besar butter tanpa garam (unsalted butter)
1 sudu besar serbuk koko
3 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar gula kastor
2 biji telor ayam + 1 biji kuning telor ayam size A
1 cawan kecik dark coklat.
1 sudu teh esen vanilla
secubit garam
Cara membuatnya :
1. Masukkan gula kedalam kuning telor.. pukul sampai gula tu hancur.. boleh guna mixer @ whisker aje..
2. campurkan dark coklat dgn unsalted butter td dlm satu mangkuk kecik, pastu masukkan dlm mikrowave..@ double boiler.sampai cair.
3. Campurkan coklat yg di cairkan td ke dalam adunan telor.. kacau dgn menggunakan whisker / spatula..@ senduk.
4. bila dah sebati, masukkan esen vanilla pulak
5. kemudian masukkan secubit garam
6. pastu baru masukkan serbuk koko.. (ayak dahulu)
7. Selepas tu baru masukkan tepung gandum..( ayak jugak..)
8. Masukkan adunan ke dalam acuan yg dah di griss dgn butter terlebih dahulu..
9. simpan sekejap dlm peti ais selama 30 minit atau 5 minit kalau simpan dlm freezer..
10. Sebelum di bakar, sila panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 160 celsius.. masukkan acuan kedalam loyang yg berisi air panas.. bila oven dah panas baru masukkan adunan..
12. Bakar selama 15-18 minit je.. jgn lebih..
Bila kek dah siap di bakar.. kuarkan dr loyang yg berisi air tersebut.. lekangkan acuan kek dgn menggunakan pisau di keliling kek tersebut sewaktu nak keluarkan kek dr acuan.. guna toothpick pun boleh.
0 Sila komen:
Post a Comment
Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...