ASSALAMUALAIKUM ...
Kat depan umah den ada taman herba yang comel .
Tak lah banyak yang den tanam .
Ada la ulam raja , pokok betik , pokok daun buas - buas , pokok cekur .
Ni lah dia ulam - ulam yang den selalu makan .
Ada pucuk betik , daun ulam raja dan daun buas - buas .
Pucuk betik dan daun buas - buas tu den celup sekadar 1 minit kat air yang sedang mendidih .
Den tak suka kalau daun tuh jadi lecur .
Ini sambal belacan ngan belimbing buluh .
Untuk cecahnya .
Selain sambal belacan , ada pencecah lain yang den suka sangat .
Nanti den citer kat entry lain .
Kat backyard pun ada taman herba gak .
Den share lain kali aaaa ...
mengancamnyaaaa sambal tuuuuu... nina suka ulam raja ngn cekur!
ReplyDeletebuah cekur wat ulam pun sedap . wat sambal ikan bilis tumbuk ... mcm leh wat entry nih ...
DeleteIni betul-betul membuat kakak kecur. Kakak pun ada tanam juga tau semua ini cuma ulam raja kakak tak ada dah mati...kakak selalu beli di pasar malam seringgit banyaklah juga..
ReplyDeletePucuk buas-buas kakak kadang masuk dalam asam pedas pun sedap tau Vee. Masa dah tutup api masukkan di bhgn atas jadi dia tak layu sangat. Cubalah..:)
kadang - kadang saya mmg buat . Kakak saya masukkan daun buas - buas dalam asam pedas bila tak de daun kesum . Mak Vee lak suka sangat daun buas - buas nih masak asam rebus ... inshaa Allah nanti Vee buat entry .
Deleteoh...nini pun sangat suka ulam raja....tak mau makan nasik, tapi bila nengok ulam raja laju laju p makan nasik...hehe
ReplyDeleteYa Rabb. sedapnya ulam yg segar mkn pula dgn sambal belacan..eeemmmppphh sedap sggh
ReplyDeletetak pernah dengar nama ulam buas-buas tu..dulu ada gak tanam kt umah ni...tapi dah mati...tengok pokok2 tu..teringin plak nk tanam balik...nak makan ulam mmg la kena ngan sambal belacan..kalau tak...rasa x sempurna
ReplyDeleteRumah kat mana?
ReplyDeleteNak minta sikit pucuk buas2...