Assalamualaikum ...
Hambo tak pernah ambik kisah sebelum nih .
Perkara biasa la
bila ada lebih bawang merah lepas masak ,
pi simpan dalam peti sejuk .
Satu ketika masa cuti kat kampung ,
kakak hambo ada cakap ,
tak elok guna bawang yang disimpan dalam peti sejuk .
Boleh sebabkan penyakit .
Masa tu dia tak dapat jelaskan kesannya
secara detail lah .
Maka hambo pun ambil mudah jer .
Beberapa hari lepas ,
hambo terjumpa artikel berkaitan bawang nih .
Terkejut lah juga .
Maka haruslah hambo kongsikan ...
Bawang jadi sangat beracun
walaupun sekadar disimpan untuk satu malam saja .
Bawang yang disimpan dalam peti sejuk
akan menghasilkan satu bakteria bertoksik .
Bila masuk dalam perut
akan berlaku jangkitan perut
seterusnya menyebabkan perut meragam aka sakit .
Ini disebabkan oleh rembesan hempedu yang berlebihan
Malah akan menyebabkan keracunan makanan .
Hah !
Banyak sebenarnya penyumbang kepada
keracunan makanan dan
penyakit dalam perut .
Selalunya kita akan salahkan
makanan yang kita makan .
Tapi sebenarnya bawang ni lah antara penyebabnya .
Maka , teman - teman ,
kalau nak guna bawang tu ,
sekadar cukup untuk memasak jer .
Tak lah nanti terpaksa simpan dalam peti .
Nak buang dah membazir lak kan !
Elakkan tu lebih baik daripada duduk hospital !
anne kurang suka makan bawang, so kalau masak memang guna ckit je.. hihi..
ReplyDeletethanks akak for da reminder :)
ReplyDeleteKakak tak tahu tau. Kakak dari dulu bibik kakak memang dah siap kopek bawang-bawang semua masuk dalam tupperware dan masuk fridge. Kakak masak tinggal guna aje. Sekarang pun Mak Zah kakak masih buat lagi macam tu buat kakak. Heee... menakutlah... lepas ni tak nak buat lagilah..
ReplyDeletetakut pulak....kadang kala masuk dalam freeze....Tq,
ReplyDeleteBetul tu Vee..dulu kita pun selalu buat benda yang sama..tapi dah tak buat lagi..
ReplyDeleteGood info.. Jue tak pernah tahu pun sebelum nie...
ReplyDeletethanks for the info :)
ReplyDeleteinfo menarik ni tq share yer
ReplyDeletesetahu saya bawang elok makan huhu..agaknya bawang yang dah kupas ya.dulu mak dah siap kisar bawang putih merah, halia tapi bertutup le.kalau bab simpan bawang di kupas biarkan dlm peti tak tahu pula..
ReplyDeleteFarah pernah baca jugak psl hal nie..Dulu farah mmg selalu jugak simpan lebihan bawang.. tp lps dpt info nie mmg tak simpan dh.. better elak sblm kena kan..=D
ReplyDeletekat rumah tak simpan bawang dalam peti sejuk pun.. letak kat luar je..
ReplyDelete