Assalamualaikum ...
Kenapa hambo namakan serunding Jawa ?
Sebab hambo letak cekur .
Orang jawa panggil kencur .
Inilah dia pokok cekur .
Hambo tanam sendiri @ taman mini herba kat depan umah .
Masukkan biji ketumbar , jintan manis , serai ,
ubi cekur , halia , kunyit , cili padi ,
bawang putih , bawang merah
dan udang kering .
Tumbuk kasar kesemuanya .
Panaskan minyak , masukkan bahan tumbuk .
Bila dah kekuningan , masukkan cili boh dan santan .
Santan ni untuk tambah lemak .
Kalau nak lebih merah dan pedas
letak le cili boh tu banyak sikit .
Masukkan juga gula dan garam .
Masukkan kelapa parut .
Kecilkan api ,
kacau kelapa parut bersama teman - temannya
hingga garing .
Perlu kacau sentiasa untuk elak wak hangus singgah .
Teman - teman perlu sabar mengacau serunding nih .
Sebab ambil masa lebih kurang 1 jam !
Maka selesailah sudah !
Rasa macam penah makan kot..rasanyelah..sbb kat opis ni ramai org jawa..hehe
ReplyDeleteWONG JOWO EMG SUKA SERUNDING NI...ENAK...
ReplyDeletemacam sedap jer macam menarik jer... tetiba terasa macam nak rasa... hi hi hi...
ReplyDeleteYa Allah sedapnya...teringin nk mkn bnda gini...mmg kecur ni....tolonglh hamba
ReplyDeletesedapnya makan dengan nasi panas :)
ReplyDeleteboleh share resepi...
ReplyDelete