Assalamualaikum ...
Hari ni QV nak kongsi resepi daun kemangi .
Sebenarnya nak wat entry resepi ni semalam .
Tapi bimbang ada yang bertanya tentang daun kemangi .
Jadi QV buat le entry tentang daun kemangi dulu .
QV dah share manfaat dan kebaikan
makan daun kemangi ni di SINI .
Now nak share lak kegunaan daun kemangi dalam masakan .
Rasa daun kemangi ni macam daun selasih .
Rasanya sahabat dah biasa dengar
daun selasih dalam masakan kan !
Gulai Daun Kemangi
Tumbuk cili padi , bawang putih , bawang merah kecil ,
halia , kunyit dan serai .
Panaskan minyak ,
tumis hirisan bawang bersama bahan yang ditumbuk .
Masukkan sedikit cili boh .
Tumis hingga bawang layu .
Masukkan daun kemangi dan gaul mesra .
Masukkan santan dan daging yang sudah direbus .
Masukkan bahan perasa .
Gaul mesra dan biarkan kuahnya agak pekat .
Siap untuk dihidang dan dimakan .
Kalau sahabat gantikan dengan daun selasih ,
jadi ler daging masak gulai daun selasih kan !
Selamat menjamu selera .
Mungkin boleh dapat kat nursery yang jual pokok herba .
Mungkin juga kat pasar tani , kalau ada .
Selalunya kat kampung senang nak dapat pokok ni .
Saya ambil biji benih daripada kampung .
Tu pun cuma hidup sepokok jer .
Ni pokok kemangi yang dah tua .
Macam pernah nampak tak ?
Kat bunga tu la jadi bijih benih bila dah hitam aka tua .
Assalamualaikum
ReplyDeleteSedapnyer. Nak cuba cari daun kemangi gak....
mesti sedap ni..
ReplyDeleteeh2..ade muke sy la..hehe..tp siyes..xpnah jmp sblm ni..insyallah klu g psr tani nk jgk crik..mcm sdap je resepi ni..hehe
ReplyDeletesedap
ReplyDeletedaun selasih pun xpernah makan huuu. takpe2 nt bila blk kg nak try tnye mama
ReplyDeletewaduhhhhh terbau2 smpi ke sini ;-)
ReplyDeleteNama pun kemangi mestilah bila dimasak terbau wangi....
ReplyDeletemacam sodap aje
ReplyDeletesedapnya..tapi daun tu tak kenal..
ReplyDeletemacam daun basil..org siam suka bila masak paprik..
ReplyDelete