Tips Untuk Elak Sayur Daripada Cepat Busuk


Assalamualaikum ...

Tips Untuk Elak Sayur Daripada Cepat Busuk  | 
Teman - teman suka tak dengan sawi pak choy .
QV memang sangat sukakannya .
Setiap kali balik daripada pasar basah , 
ada la makhluk nih .


Tips Untuk Elak Sayur Daripada Cepat Busuk



Sawi ni QV suka masak sup .
Sesekali masak chap chai pun sodap .
Juga boleh dimasak cara padprik .


Tips Untuk Elak Sayur Daripada Cepat Busuk

Yang sakit hatinya , pak choi ni 
baru satu hari dalam ais box 
dah mula membusuk terutama kat batang .
Memang tak boleh simpan lama la macam nih .
Dah banyak kali kena ...

Ada tak cara nak elak pak choy ni cepat busuk ?
Rasanya dah pilih yang betul - betul fresh masa beli .
Tapi tetap busuk selepas sehari ...

Kalau ada tips , kongsilah dengan QV yer ...





23 Sila komen:

  1. kalau letak dalam peti ais pastikan bungkus dengan surat khabar..insyallah..tahan lama...

    ReplyDelete
  2. x de la tips nyer...lazim beli trs msk n habis kn... jarang simpan

    ReplyDelete
  3. xder tip..sll akak beli..balik terus jadi lauk..kena masak cpt

    ReplyDelete
  4. Dulu..ada kawan share ngan Nurul, sayur2 ni dia simpan dalam bekas yang macam bekas kacang pagoda tu, dlmnye mcm warna aluminium kan? jenis2 bekas mcm tu.. sayur simpan dah 2wks pun masih fresh, simpan dlm esbok la noh.. jgn diluar.. haha.. tu kate die la..tp Nurul pun lom pernah cuba..

    ReplyDelete
  5. Askm,
    Sy ada baca komen puan dlm blog A&J ... puan selalu balik ke Bg Datoh ... Sy lama tinggal kat BD ... hampir 20 th , dekat dgn stesyen bas .. dah lama sgt tak balik .. skrg tinggal di BBBangi ... sudi2 layari blog luahfikiran.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Sayur ni memang tak tahan lama tapi setakat sehari-dua kakak rasa boleh cuba cara kakak ni. Bungkus dgn paper dan masukkan dlm pembungkus macam aluminum foil (ala... kalau kita beli milo/susu kan ada pembungkus dia tu haa... kakak guna inilah) so jgn buang. Bersihkan jadikan ia sebagai pembungkus sayur. Bolehlah tahan lama sikit.

    ReplyDelete
  7. sis sori ea. hana dah tukar link blog. :')

    ASHA HANA :')

    ReplyDelete
  8. Tak reti nak bagi tips, tapi ramai yg kata kena bungkus dengan paper, itulah jawapannya kot....

    ReplyDelete
  9. bungkus dengan newspaper QV..tapi jangan letak kat peti ais yang sejuk sangat tu..letak kat tempat khas untuk sayur..

    ReplyDelete
  10. ye ea? adoi..bru beli smlm..xtau da busuk ke x..huhu

    err..beli je..tp xtau nk msak ape :p

    ReplyDelete
  11. Saya tak makan sayur so x berapa sure lah

    ReplyDelete
  12. yg batang putih ni pakchoy. Kalau yg batang hijau tu apa ye. Sama jugak ke? Saya suka gak pakchoy ni. Sedap.

    ReplyDelete
  13. sllnya sy cuci terus bla sampai rumah dn masukkn dlm bekas..

    ReplyDelete
  14. Yg kathy tau bungkus dgn paper baru masuk peti ais.

    ReplyDelete
  15. Sayur ni tak boleh simpan lama..kalau boleh masak terus..

    ReplyDelete
  16. saya tahu makan je cik Qaseh.. mwahahhaha!

    ReplyDelete
  17. saya simpan dalam tupperware yg khas simpan dlm peti ais tu..isnyallah elok dan tahan seminggu

    http://kasutkaca15.blogspot.com/2014/02/tudung-aidijuma-for-sale.html?showComment=1392715982010#c5066491136386366908

    ReplyDelete
  18. batang sawi ni mmg tak tahan lama...cepat lecur...

    ReplyDelete
  19. masak masa segar kan elok...xyah simpan lama...sbb xtau petua nk simpannya qv

    ReplyDelete
  20. sayur klo dibeli langsung masuk kulkas agar lebih tahan lama
    join and follow
    torascool(dot)blogspot(dot)com

    ReplyDelete
  21. bagus juga ada entri macam ni..saya pon dapat kutip tips..

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...