Kepulangan Yang Dinanti .

Assalamualaikum ...

Dah macam tajuk lagu raya pulak .
Ni kisah si jantan kesayangan yang bernama Jebat .
Masa kawan sebangsa dengannya dok sibuk cari bini
masa tu la dia pun membawa diri .
Bukan sebab merajuk tapi ...
jantan - jantan lain tu kacau dia
dan halau di pergi ...


Cantik tak belang saya ?


Pada October lepas , 
selepas lebih kurang 3 tahun menghilangkan diri ,
tetiba nampak kelibat dia di belakang rumah .
Mak aiii ... dah membesor sekali ganda .
Dulu masih budak , sekarang udah jantan rupanya ...


macho tak aku ???

Bawa masuk umah , 
tutup pintu tingkap tak bagi keluar .
My kakak rindu sangat kat jantan kesayangan nih .
Pujuk dia bagi makan segala .


semar insung matek aji semar ngiseng ... 

Menyalak lah dia kat pintu tuh .
Masa ni masih garang .
Bila nak pegang jer , mengaumlah dia .


rehat jap ... 
salah ke jampi aku nih ... tak buka pun pintu tu .


Buka la tingkap ... plzzzz



mengatoklah ... tidur dulu ... zzzz



berkelana , memang la badan kotor .
ish ! apa la manusia nih .

Sebelum lepaskan dia , 
anak buah pi mandikan dulu .

Petua orang tua nih ...
Sapukan muka dia dengan air paip rumah kita .
Selain tu boleh gak sapu ketiak busuk kita kat muka dia 
supaya dia ingat nak balik umah .

Sekarang ni dah kerap balik umah 
tapi jarang masuk .
Kalau masuk pun , 
masuk ikut pintu dapur terus jer keluar pintu depan .
Dah macam jalan short cut lak ...





11 comments:

  1. ha .. begitulah kucing. Sejauh mana pun merantau pasti akan pulang menjenguk tuan nya. Teringat kucing akak si Belang. Berbulan tak balik. tup tup di pagi aidilfitri yang lepas dia pulang beraya ! Riuh sakan satu rumah.

    ReplyDelete
  2. aihhhh........3tahun tak balik?lame tuuuu....
    biase lah kucim...nak noty2..g cari bini..hhahaa

    ReplyDelete

  3. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  4. Masa kecik dulu ayah saya pernah buang seekor kucing yang selalu masuk rumah mencuri lauk ke satu tempat yg jaraknya 12 km dari rumah. Tapi 2 minggu lepas itu kucing itu berjaya balik ke rumah dan kami terus membelanya hingga ke akhir hayatnya...Agaknya kucing ada alat sensor tak..?

    ReplyDelete
  5. eik... pandainya cari rumah? kena halau dengan mak mertua ka? hehehehehe

    ReplyDelete
  6. .lama juga tu 3 thn baru balik...boleh dia jumpa jalan balik rumah kn

    ReplyDelete
  7. Pandai pulak kucing ni cari jalan pulang ye..

    ReplyDelete
  8. macam mana boleh cam dia pas tiga tahun? lama tu cik qaseh..

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...