Assalamualaikum ...
Al kisahnya , QV sangat suka makan daun betik .
Pahit tuh memang dah tak terasa .
Bukan cakap besar tapi
QV memang tak kisah pun dengan kepahitannya .
Adakalanya , QV ratah saja daun betik nih .
Selalunya orang suka makan sayur dicelur ni
cecah dengan sambal belacan .
Sama ada pucuk ubi , kangkung juga ulam - ulaman lainnya .
QV pula hanya suka cecah dengan sardin !
Sardin cecah ni tak ler bujang jer .
Ada campuran lainnya .
Ada orang tak suka sebab baunya .
Jom tengok camna QV buat .
Pencecah SardinHancurkan sardin ( kasar ) yang dah di masak .Masukkan hirisan cili padi dan bawang merah .Tuangkan sos sardin .Perahkan limau kasturi .Gaul semuanya hingga mesra .Tuangkan ke atas daun betik yang sudah di potong .
Sila makan kalau suka yer .
Sila cuba kalau nak tukar citarasa ...
... heh heh heh .
Mkn mcm tu ke mkn dgn nasik? ...sy xreti mkn pucuk betik.. Tp yg qaseh ni buat mcm sedap plak.
ReplyDeleteeh bagusnya suka makan daun betik tu, awet muda gitew, tapi orang jawa memang suka makan ni kan, ada sorang adik ipar suami tu, org jawa memang suka berulam daun betik nih, akak tkleh masuk..tak suka..pahittt
ReplyDeleteMemang sedap...
ReplyDeleteSelamat bersardin...huhuhuhu...
ReplyDeleteDah lama pula tak makan daun betik celur..selalu buat dengan sambal belacan..boleh cuba ni..
ReplyDeleteKakak pun makan pucuk betik ni tapi macam biasalah gandingan mantop buat kakak mestilah sambal belacan hih...
ReplyDeleteIni Vee buat resepi baru utk kakak ikut..
ni macam ala2 makanan korea yang sumbat lauk2 dalam daun tu pastu bungkus then makan sampai mulut penuh. cuma yg qv guna ni daun betik. cemana qv bleh suka makan daun betik ni. jarang dgr org buat ulam daun betul. menarik gak,.
ReplyDeletekalau KA pucuk betik rebus tu buat masak taucu sedap sgt & tak terasa pahitnya
ReplyDelete