Assalamualaikum ...
Esok tak tahu nak buta sarapan apa ?
Jom kita try buat pankek aka lempeng pelangi .
Kita gulung jadikan ia sebagai KETAYAP .
Untuk warna hijau berbelang pink :
Gunakan jus pandan untuk warna hijau
sirap ros untuk warna pink .
* Cecair adunan guna santan
Untuk Belang coklat pula :
Gunakan perasa vanilla untuk warna natural
perasa coklat / milo / koko untuk warna coklat .
* cecair adunan guna susu cair / segar .
Bahan adunan :
Campurkan
1 cawan tepung gandum ,
1 1/2 cawan susu / santan ,
2 biji telur ,
2 sudu besar minyak masak
dan
sedikit garam
Cara membuatnya ;
Campur adunan jangan sampai berbiji .
Boleh juga guna blander .
Curah atas kuali berselang seli warna .
Cara Menyediakan :
Sapukan madu / susu pekat manis
sebelum digulung .
Selamat mencuba .
berselera tengok kuih ketayap cmtu..
ReplyDeleteAssalamualaikum QV.. wahh cantik dan kreatif sangat... lama tak makan ketayap. selamat pagi, singgah sambil menabung sini~~~
ReplyDeletedappppnya
ReplyDelete