Assalamualaikum ...
Esok dah cuti tapi penuh jerebu .
Sudah tentu kena berkurung dalam rumah demi kesihatan .
Harapan esok jerebu sudah berkurangan .
Bila cuti , masalah kakitangan dapur adalah menu .
Nak juga mencabar diri buat resepi baru .
Tapi idea ... tak boleh paksa .
Jom tengok apa hasil gatal tangan ubah resepi ...
AYAM MASAK ASAM PEDAS KARI
Kisar kasar halia , bawang puti , bawang merah .
Panaskan planta , bila dah cair
masukkan bunga lawang , buah pelaga dan kulit kayu manis .
Bila naik bau , masukkan bahan kisar .
Masukkan serai yang dititik dan daun kari .Kacau hingga sedikit garing dan naik bau .Masukkan cili kisar / paste cili / sili boh .Kacau hingga naik minyak .Masukkan serbuk kari daging( serbuk kari dibancuh dengan sedikit air ) ,kacau sebati .Masukkan ayam , masak hingga air ayam keluar .Masukkan air asam jawa , stok ayam ,bunga kantan dan daun kesum .Biarkan mendidih .Bila ayam dah lembut , masukkan serbuk pati ayam dan garam .Bila rasa dah ngam bolehlah tutup api .
Boleh lah mencuba resepi ringkas ni .
Mana lah tahu kena lak dengan tekak teman - teman .
Nak ubah resepi pun tak pe .
Kalau tak sedap , jangan marah QV yer .
... heheheee .
org selalu ckp sis..
ReplyDeleteklau rajin memasak,.. campak2 bahan pun sdap... ber experiment :P
Terima kasih atas resepi ini. Saya suka asam pedas, bila2 lapang nak minta cik isteri membuatnya....
ReplyDeletesedap
ReplyDeleteasam pedas ayam ni xpernah cuba..tp nmpak sedap nk cuba juga nanti...
ReplyDeletesedap juga rasanyer kan !
ReplyDeleteasam pedas one of my fevret jugak. tapi buat sementara waktu belum blh mkn lagi. sabar sabar hihi
ReplyDelete