Assalamualaikum ...
QV kembali lagi malam ini .
Selamat hari guru kepada para guru di seluruh Malaysia terutamanya para blogger bergelar cikgu .
Semua manusia dalam dunia ini adalah guru .
Bezanya antara rasmi dengan tidak lah .
Kalau zaman sekarang nih , medialah guru tercepat menyampaikan pelajaran dan memberi informasi .
Dua hari lepas ,
QV nampak satu paket pes segera iaitu pes Asam Pedas Melaka .
QV nampak satu paket pes segera iaitu pes Asam Pedas Melaka .
Selamba jer QV tanya kat my kakak ... beli ker ?
My kakak mengangguk saja sambil berkata ;
" Kat sekolah aku tu kan banyak kedai . "
" Kat sekolah aku tu kan banyak kedai . "
Jadinya , malam itu QV makan berlaukkan
ikan asam pedas melaka lah .
Bila merasa jer ... " apasal ada rasa kari ?
Ni guna pes beli tu ker ? "
My kakak mengangguk saja .
Owh ! Baru QV tahu yang asam pedas kari QV pernah share resepi kat sini dulu adalah asam pedas melaka .
Selama ni QV ingatkan asam pedas melaka ni bezanya ada belacan .
QV memang tak suka masak asam pedas campur belacan sebab dah hilang bau harum bunga kantan dan daun kesum .
Yang ada cuma bau belacan saja sampai satu rumah kan !
... adeh .
Kalau baca kat senarai bahan - bahannya , tak de pun dia print perkataan kari .
Maka secret resepi lah tu gamaknya .
QV orang Johor , Batu Pahat mari .
Dari kecil sampai besar dah biasa masak
asam pedas tanpa belacan dan kari .
Asam pedas campur kari ok lagi tekak ni nak lalu .
Tapi kalau sesekali makan diluar , pandai- pandailah hidu baunya samada ada belacan ke idak .
Tapi QV tetap hantu sambal belacan .
Cuma kalau campur asam pedas , rasa macam tak best jer .
Dahsyat kan memilihnya lidah QV ni .
... heh heh .
Yang penting QV tak susahkan orang ...
sedapnya asam pedas melaka...ada rasa kari pula ya...asam pedas pahang sedap juga tanpa belacan semua rebus saja..
ReplyDeletemiza pun hantu smbal belacan jugak..
ReplyDeletehehehee!
^_^
kakak QV aci mengangguk je..tamo cakapkah dia?.Malu2 eh?
ReplyDeletesaya asal segamat..hehe..suka masak asam pedas letak belacan sket..
ReplyDeletesalam,
ReplyDeleteknor biasa ltk belacan,sikit jer pun...klu ltk byk bkn setakat bau...ramai tetamu yg tak di udang akan dtg... puan lalat...
tak pernah lgi ltk serbuk kari...masak masala ye ltk serbuk kari...
apa2 pun knor suka asam pds
Asal BP ya? Samalah kita. Meh tepuk amai-amai sama-sama :)
ReplyDeleteSaya suka aje sambal belacan. Ada belacan dalam masakan pun okje tapi janganlah masakan pedas terasa manis. Itu tak boleh tahan sikit ...