ASSLAMUALAIKUM ...
Orang zaman dulu , mereka mengubat penyakit menggunakan bahan yang ada di sekeliling mereka .
Korang tahu tak , orang zaman dulu mengubat sakit gastrik guna ubi kayu ? Maklumlah , zaman tu ubi kayu jer yang mudah didapati . Macamana ?
Caranya :
1. Ambil ubi kayu yang muda dan masih segar .
2. Buang kulit dan cucinya hingga bersih .
3. Potong sepanjang 5cm .
4. Makan 3 kali sehari , waktu pagi , tengahari dan petang ( seketul setiap kali makan )
5. Makan setiap hari selama 3 minggu atau sebulan
Korang mestilah sarapan dulu sebelum makan ubi ni pada waktu pagi untuk elakkan kembung perut .
QV kalau balik kampung , ubi ni la feveret QV . Tapi QV tak makan mentah sebab QV tak de gastrik ... Alhamdulillah
huhuuhu..kalau nak try kena balik kampung dulu cari stok ubi kayu nih..
ReplyDeletebaru tau petua ni..orang dulu2 kan makan ubi..
ReplyDeletebetol ye kak?tapi mkn mentah2 xd pape ke
ReplyDeletebagus petua tu ramai yg xtau...termasuk kakpun...
ReplyDeletetq petua menarik ni, boleh diamalkan., KA ni ada gastrik , kalau dtg tu aduhai memg perit sgt lah !
ReplyDeleteMesti makan mentah ke?
ReplyDeleteSalam Kak Qaseh Vee;
ReplyDeletePerkongsian yang bagus, orang-orang dulu memang kaya dengan petua, boleh dicuba buat mereka yang sedang menghadapi derita gastrik.
Bila dengar ubi kayu aje, teringat 'angin'. Kalau mentah tu memang payah sikitlah Vee, tapi kalau yang direbus tu alahai sedapnya cicah sambal tumis :)
ReplyDelete