Salah Dengar Ke Salah Arahan


Assalamualaikum ...

Anak buah QV paling suka makan spagetti , pasta ni .
Agaknya memang dah trend generasi Y agaknya .
Suka makan hidangan western yang bercheese gitu .

Zaman kita dulu ,
tak kenal pun makhluk cheese tu .
Maklumlah dok kampung .
Bila dah pegang duit sendiri barulah belajar nak makan .

Maka tersebutlah kisah dipetang hari ;
Macam biasa anak buah ke dapur .
Kali ni my anak buah jerang air .
QV perhati jer sebab perkara biasa .
Bila dah mendidih , QV off jer la api tu .

Bila dah nak dekat masuk berbuka tu ,
may kakak pun tanya kat anak buah :
" Dah masak air ke belum ? "
QV mencelah :
" Dah masak pun air tu . "
My kakak lak tercari - cari .
" Najwa , mana air yang mama suruh masak tadi ? "
" Dah masak la mama . "
My kakak pun terpandang secerek air .


Salah Dengar Ke Salah Arahan


Tetiba suara my kakak bertukar nada .
" Masak air untuk masak pasta la . 
Bukannya masak air untuk minum . "
... hahahaaa .
" Ni mama yang salah bagi arahan ke najwa salah dengar ? "
Amek kaw ... dah tinggal 15 minit lagi nak berbuka .
Maka kelam kabut lah kat dapur tu .
Nasib baik masak pasta ni tak lah cerewet sangat  kan .
Maka setel lah masalah .

Sedang enak menjamu selera ,
tetiba my kakak bersuara ;
" Hanani , mama termakan garam ! "
Selamba jer ku jawab ;
" Tak apa la mama , garam ubat . "
" Janji boleh makan , mama . "
Selamba juga my anak buah jawab .
Man in da house tu walaupun dia pandai masak 
tapi dia tak komplen . 
Kalau sedap dia makan , 
kalau tak kena tekak , dia letak tepi .

Walaupun pasta tu sempat buat yang ringkas jer ,
tapi rasanya ok lah .
Cuma my kakak jer yang termakan garam !
... heh heh heh .







12 Sila komen:

  1. sdp mkn pasta..nasib la termakan gram tu..

    ReplyDelete
  2. amboi, berbuka dgn pasta, sedapnya..

    ReplyDelete
  3. sesekali berbuka dengan western food apa salahnya..pasta pulak tue..mesti terangkat habis.. =D

    ReplyDelete
  4. suka pasta..sesekali tukar selera...

    'man in da house' tu ikut sunnah nabi...tak kena dgn tekak, letak tepi....bagus2..

    ReplyDelete
  5. ORANG SEKARANG BERBUKA DGN PASTA N SPAGETI JER YER...

    ReplyDelete
  6. saya langsung tak reti nak masak pasta

    ReplyDelete
  7. Pasta memanglah sedap. Nasiblah memang budget-budget bagi kat mamanya garam yang terlebih tu :)

    ReplyDelete
  8. ckp kena terang..

    sama jugak lah kita.. kecil2 x pernh makan chesse benda ni.. tua ni kemaruk nk makan chese

    ReplyDelete
  9. Ucap Salam Aidilfitri , mohon salah silap dimaafi,
    Terkadang kita bicara dan menitip kata, Yang terkadang mengguris rasa, Walau menyepi seketika, Ingatan itu tetap ada. Terima kasih terus menyokong KA , Selamat hari raya, maaf zahir & batin dari KA sekeluarga

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...