Al Kisah Terung Susu Kambing


Assalamualaikum ...

Alkisah hari raya tahun lepas 
QV nampak pokok ni kat rumah abang long .
Dek kerana bateri fone yang dah habis ,
tak dapatlah nak merakam banyak gambarnya .


 Al Kisah Terung Susu Kambing




Masa balik kampung raya ,
nampak lak pokok ni ada kat rumah akak
yang hanya terletak di belakang umah bonda .
Dah sah my kakak ambil benih dari rumah abang long .

 Al Kisah Terung Susu Kambing

Bertanyalah QV pada akak ;

" apa nama terung ni ? "

" Ntah . "

" Apa khasiatnya ? "

My kakak hanya geleng kepala .
Nape la dia tak mahu mengGoogle agaknya .
Akhirnya , tahu juga nama terung ni 
bila ada tetamu bertandang memberitahu .

... Terung Susu Kambing

 Al Kisah Terung Susu Kambing


Khasiat terung susu kambing hasil dari carian QV di Google .
Terkejut baca sebab banyak khasiat terung susu kambing ni .
Suami my kakak ada darah tinggi 
tanpa mengetahui bahawa terung susu kambing yang dia tanam adalah ubat darah tinggi .
... ermmm .

Tiba - tiba terfikir lak .
Apa rasanya kalau di masak .
Nyesal lak tolak pelawaan my kakak
untuk ambil yang hijau untuk dibawa pulang .

Entah bila bisa pulang ke kampung lagi .
... huhuhuuuu




BACA JUGA :









23 Sila komen:

  1. Assalamualaikum warahmatullah...
    selamat hari raya aidulfitri. Hmm..terung susu kambing memang banyak khasiatnya dari sudut perubatan. saya masih mencari-cari benihnya untuk ditanam...

    ReplyDelete
  2. Eah xpernah jumpa lagi buah terung susu kambing ni. hehe

    My recent post : Homemade Inai Berbahaya!

    ReplyDelete
  3. tak pernah nampak pulak terung ni...tq for info

    ReplyDelete
  4. agak pelik buah ni kan..terung susu kambing rupanya namanya..

    ReplyDelete
  5. lama tak nmpk dah pokok terong susu kambing ni..zaman akak kecik banyak kat keliling rumah.tapi tak pernah nmpk mak akak masak pulak..

    ReplyDelete
  6. xpernah tengok lagi terung ni kalau banyak khasiat elok ditanam...cantik juga utk hiasan.

    ReplyDelete
  7. first time tengok terung ni...unik namanya dan bentuknya..

    masak gulai sedap kot..

    ReplyDelete
  8. First time saya tengok terung jenis ni vee...dengar pun baru pertama kali

    ReplyDelete
  9. lama tak singgah bw,cantik header blog ni...

    ReplyDelete
  10. Subhanallah...

    Assalam... datang follow sni.. jemputla singgah ke blog asaimen abak..sbagai skongan..tq
    http://themodestustaz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. Pertama kali dengar nama terung susu kambing. Kalau kambing tengok tentu mereka tak sampai hati memakannya....

    ReplyDelete
  12. Salam Syawal. Pertamakali tengok pokok ni, cantik dan unik & kalau QV tanam nanti update yer.

    ReplyDelete
  13. Boleh masak macam terung biasa ke?buat pajeri ke??masak gulai ke??boleh ke??tak pernah tengok pun terung gini..

    ReplyDelete
  14. Lya x pernah lagi jumpa trung mcm ni.. biasa jumoa y purple pnjang n bulat tu je

    ReplyDelete
  15. First time dengar terung susu kambing. Unik! :)

    ReplyDelete
  16. Eh, memang tak pernah tengoklah terung susu kambing ni Vee! Sekali tengok macam tapak kaki jek.

    ReplyDelete
  17. apa tu terung susu kambing? tapenah dengar... :O
    terung ke susu ke kambing ke susu kambing? huhu

    -Ainniah-
    menowizme.blogspot.com

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...