Semprit


Assalamualaikum ...

Ini memang agak kelakar bagi den . Den ado cerita sebelum ni yang my anak buah nak sangat buah biskut semprit . Jadinya , melenjan lah kami cari bahan biskut semprit dan cetaknya sekali .

Seumur hidup den dan my kakak , kami tak pernah buat biskut semprit . Tengok my bonda buat pun tak pernah sebab selama den hidup ni , tak pernah nampak my bonda buat . Jadinya , kami gunalah cara biasa untuk mencetak kuih semprit macam yang kami nampak kat tv tu . Doh masuk plastik pastu picit lah .


Baru Ku Tahu




Cara Cetak Kuih Semprit


Masa den nak pi mencuci cetak kuih semprit ni , ada lah baki dalam cetak biskut semprit tu . Jadinya den tolak je dengan jari supaya sisa doh tu keluar . Pas tu den cakaplah kat my kakak :

" tolak macma ni je la mama . Ha tengok ... molek je jadinya . "

My kakak cuma sengih je . Pastu den pi blogwalking ke satu blog ni . Blog MK collections . Kebetulan entry dia citer pasal membuat biskut semprit secara gotong royong dengan office matenya . Maka adalah gambar yang tunjuk mereka cetak biskut semprit dengan tolak je doh dalam cetak guna jari macam yang den cuba kat atas tu .

Ya , den memang gelak sesorang . BARU KU TAHU mudah je nak cetak biskut semprit ni . Tak yah nak masuk pelastik dan picit bagai . Korang cuma perlu jolok dengan jari je ... adehhhh .


Baru Ku Tahu


Bila ingat balik memang kelakarlah tengok my kakak dan anak buah mengeluarkan sepenuh tenaga gara - gara nak picit plastik beg untuk mencetak kuih semprit tu . Sampaikan macam - macam bentuk biskut semprit terhasil . Sudahnya , semua tak menjadi dengan cantik . 

Pengalaman . Memang pengalaman baru kami lah ni . Pas ni kalau nak buat biskut semprit , dah tau dah gaya mana nak cetak biskut semprit ni ... heh heh heh .


Baru Ku Tahu


Terima kasih MK @ Fida Z Ein . Den dapat belajar satu benda baru dalam blog MK . Sesiapa yang belum kenal MK atau nak mengenali MK , boleh je klik kat banner di atas ni ya . Mk ni permah jga orangnya .








17 comments:

  1. Saya tak pernah buat lagi biskut semprit...selalu jadi tukang makan aje..hehe

    ReplyDelete
  2. semperit yg biasa tu bentuk lurus jer semperi dulu bentuk bunga tekan dgn jari guna acuan yg pecah enam gihujungnya.

    ReplyDelete
  3. dah lama tak buat..jenuh biskut ni..sakit jari..huhu

    ReplyDelete
  4. hehe.. kuih feveret ni.. thun ni walaupun xbuat, tapi tetap beli.. tawar sikit rasanya.. tapi bolehlah..hehe

    ReplyDelete
  5. itulah yg dikatakan bljar dri pengalaman
    hihihi
    sedap mkn semperit.kan ;)

    ReplyDelete
  6. Senyum kakak dibuatnya.
    Kakak sebab dulu allahyarhamah mak kakak selalu buat jadi memang tahu
    Dulu lagi cetak dia made dari tembaga tau QV.
    Sekarang ni plastic pun ada, aluminium pun ada..

    ReplyDelete
  7. samalah ... kami pun tak buat biskut semprit juga.

    ReplyDelete
  8. wahhh ... banyaknya nozzle kek, cam berniaga lak :)

    ReplyDelete
  9. Terkejut saya Qaseh Vee masukkan mk dalam coretan...

    Sebelum ni hanya pemerhati...dan pasif... sekarang dah kena aktif...

    ReplyDelete
  10. Saya pun tak pernah lagi buat biskut semperit. So takpalah, Vee. Ramai geng di luar sana. Harapkan umur kita ajelah yang makin berkurang tapi banyak lagi benda tak tahu. Hehehe...

    Bagus juga sekarang ni. Jalan-jalan blogwalking dapat belajar perkara baru. Takdalah orang kata buang masa aje dok berblogging dan blogwalkingkan. Janji pandai urus masa!

    ReplyDelete
  11. kalau banyak masa.. boleh buat kuih semprit corak sendiri kan.

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...