Pelbagai Variasi Makan Malam Oat Untuk Diet


Pelbagai Variasi Makan Malam Oat Untuk Diet | Orang yang nekad berdiet bukan sekadar untuk kuruskan badan , malah juga untuk menjaga kesihatan , sanggup mencuba pelbagai cara dan resepi supaya azamnya menjadi kenyataan . Ada yang meninggalkan nasi dan menggantikannya dengan roti , ada yang hanya mengambil bubur nasi dan ada juga yang hanya makan sup sayur serta buah-buahan .

Pelbagai Variasi Makan Malam Oat Untuk Diet


Oat diketahui sebagai makanan yang menandungi serat yang tinggi . Selain itu , oat juga mampu menyerap kolesterol yang ada dalam tubuh badan kita dan sangat baik untuk jantung korang juga . Jadi kenapa tak nak makan oat sebagai sajian diet ? 

Pelbagai Variasi Makan Malam Oat Untuk Diet


Mudah sahaja nak buat overnight oatmeal ni. Hanya 5 bahan asas. ( Untuk bekas sederhana besar)
1) 5-6 tbs rolled oats ( oats ini lebih berkhasiat dan tidak terlalu lembik bila dibiarkan semalaman) 

2) 1 cup fresh milk ( gunakan susu farm fresh kerana tiada bahan pengawet, susu segar dari ladang)

3) 1-2 tbs natural yogurt ( jenama farm fresh, natural tiada bahan pengawet atau perasa tambahan. Boleh juga guna natural greek yogurt tapi oats akan jadi lebih pekat)

4) 1/2 tbs Chia seeds ( nak kurus, ni makanan yang sangat sesuai jadi amalan. Terlalu banyak kebaikan antaranya kandungan omega-3 8x lebih dari ikan salmon, control blood sugar, buat kita rasa kenyang, penambah kesuburan dan bermacam-macam lagi.) 

5) 1-2 tbs honey (pemanis semulajadi. Madu bagus untuk kekalkan tenaga)

Campur semua dalam 1 bekas ( guna bekas kaca kerana proses penyejukan akan lebih sekata). Biarkan semalaman di dalam peti sejuk. Tambahkan buah-buahan, kekacang, kismis mengikut selera masing-masing.
Sangat sesuai untuk mereka yang berdiet dan nak kurangkan tahap kolesterol dalam badan.


Nuts heaven overnight oats. 

Bahan tambahan: 
Pistachio 
Pecan nuts
Walnuts



Red plums overnight oatmeal 

Bahan tambahan:
Red plums 
Black raisins



Choc - chips cinnamon overnight oats 

Bahan tambahan:
Choc-chips 
Drizzle of cinnamon dusting



Pomegranates overnight oatmeal 

Bahan tambahan:
Pomegranates 
Black raisins



Pistachio joy with black raisins overnight oats 

Bahan tambahan:
Pistachio 
Black raisins



Orange and vanilla overnight oats

Bahan tambahan:
Vanilla flavor 
Black raisins 
Orange juice



Banana and blueberries overnight oats 

Bahan tambahan:
Banana 
Blueberries



Strawberries and pistachio overnight oats 

Bahan tambahan:
Strawberries 
Pistachio


Mango lassi overnight oatmeal 

Bahan tambahan:
Mango lassi (mango, natural yoghurt, fresh milk, honey)
Chopped mango



Apple-kurma (dates) overnight oats

Bahan tambahan:
Red apple
Dates - chopped



Overnight choc - chia oats 

Bahan tambahan:
Choc powder 
Extra chia seeds 
Drizzle of choc syrup 
Choc cube/ kinder (optional)



Grapes overnight oatmeal 

Bahan tambahan:
Grapes 
Black raisins



Passion fruit overnight oatmeal 

Bahan tambahan:
Passion fruit 
Black raisins



Guava overnight oatmeal 

Bahan tambahan:
Seedless guava



Cinnamon-Lai overnight oats 

Bahan tambahan:
Cinnamon dusting 
Lai



Pear overnight oatmeal 

Bahan tambahan:
Pear 
Black raisins



2 comments:

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...