Resepi Mudah Buat Laksam Sukatan Cawan | Secara jujurnya , sis tak tahu laksam ni asalnya dari negeri mana . Mula-mula sis nampak kat program masakan di tv , katanya laksam ni makanan traditional orang negeri Perak . Lepas tu terbaca juga yang laksam ni popular di Kelantan dan Terengganu .
Resepi laksam (12 gulung)
Dulu sis tak reti buat Mee laksam . Masa cuba resepi mee laksam ni pun macam tak percaya boleh jadi sebab adunannya sangat cair . Alhamdulillah , memang menjadi . Pada korang yang nak buat rumah terbuka hujung minggu ni , meh le cuba ya resepi mee laksam ni ya .
- 3 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tpg gandum
- sedikit garam
- 4 3/4 cawan air suam
- 3 sudu besar minyak masak
campur semua bahan2 diatas sehingga sebati...ketepikan sebentar
* panaskan periuk kukusan..sediakan loyang atau penutup periuk aluminium yang disapu dengan minyak masak .
* masukkan bancuhan tpg tadi dlm loyang atau tudung periuk ...jgn tebal jgn nipis...agak2 la ye..kalau saya guna 3 senduk setiap adunan ...kukus dlm 5 minit..
* angkat loyang/penutup periuk dan alirkan bawah dgn air paip supaya sejuk.
* guna hujung sudu atau bende yang boleh cungkil laksam ni kluar dr loyang...terus gulung dr loyang tersebut hingga habis..
* kukus lagi adunan laksam tadi shingga habis.
Kuah laksam 6 orang makan
- 3 ekor ikan kembung ( dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je ..air rebusan ikan jgn buang..digunakan tuk kuah nanti )
- 2 biji bwang sederhana besar
- 2 ulas bawang putih..
- sedikit je halia
- 1/2 sdu besar lada hitam kemudian ditumbuk halus
- sedikit belacan
- 1/2 periuk santan pekat (agak2 6 org mkn + tambahan)
- garam , gula
- 2 keping asam gelugur
* ikan yang direbus..diambil isinya sahaja dan air rebusan .
* bawang besar dan bawang putih serta halia dipotong kecik, belacan dan di kisar bersama-sama dengan isi ikan tadi serta masukkan sedikit air rebusan dalam blender supaya senang kisaran.
* masukkan bahan kisar dalam periuk yang ada santan tadi . masukkan baki air rebusan ikan .
* kemudian masukkan lada hitam yang ditumbuk halus,asam keping, garam dan gula .
* masak hingga mendidih..dengan api sederhana .
Nota: belacan bakar- jika suka masukkan dalam laksam
Dihiris halus :
- ulaman
- kacang panjang
- timun
- tauge
- kobis
Sambal laksam :
Semuanya kisar/tumbuk halus
- sambal lada
- sedikit belacan
- lada merah
- cili api merah
- garam sikit
Facebook : Cara Mudah Buat Laksam
sedapnyee.. lama dah tak makan laksam..
ReplyDeleteadehh rasa lapar lak..
fav sy laksam ni tp tau buat kuah je ;-)
ReplyDeletelaksam! sedapnya
ReplyDeletesaya suka makan laksam ni
tapi tak suka buat! haha
sedap...
ReplyDeleteLaksam ni femes di Kelantan dan Terengganu.
ReplyDeleteDi JDT macam tak berapa ada.
sedapnya laksam...
ReplyDelete