Resepi Mudah Buat Laksam Sukatan Cawan



Resepi Mudah Buat Laksam Sukatan Cawan | Secara jujurnya , sis tak tahu laksam ni asalnya dari negeri mana . Mula-mula sis nampak kat program masakan di tv , katanya laksam ni makanan traditional orang negeri Perak . Lepas tu terbaca juga yang laksam ni popular di Kelantan dan Terengganu .

Resepi Mudah Buat Laksam Sukatan Cawan




Resepi laksam (12 gulung)


Dulu sis tak reti buat Mee laksam . Masa cuba resepi mee laksam ni pun macam tak percaya boleh jadi sebab adunannya sangat cair . Alhamdulillah , memang menjadi . Pada korang yang nak buat rumah terbuka hujung minggu ni , meh le cuba ya resepi mee laksam ni ya .

  • 3 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tpg gandum
  • sedikit garam
  • 4 3/4 cawan air suam
  • 3 sudu besar minyak masak


campur semua bahan2 diatas sehingga sebati...ketepikan sebentar
* panaskan periuk kukusan..sediakan loyang atau penutup periuk aluminium yang disapu dengan minyak masak .

* masukkan bancuhan tpg tadi dlm loyang atau tudung periuk ...jgn tebal jgn nipis...agak2 la ye..kalau saya guna 3 senduk setiap adunan ...kukus dlm 5 minit..

* angkat loyang/penutup periuk dan alirkan bawah dgn air paip supaya sejuk.

* guna hujung sudu atau bende yang boleh cungkil laksam ni kluar dr loyang...terus gulung dr loyang tersebut hingga habis..

* kukus lagi adunan laksam tadi shingga habis.


Resepi Mudah Buat Laksam Sukatan Cawan

Kuah laksam 6 orang makan

  • 3 ekor ikan kembung ( dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je ..air rebusan ikan jgn buang..digunakan tuk kuah nanti )
  • 2 biji bwang sederhana besar
  • 2 ulas bawang putih.. 
  • sedikit je halia
  • 1/2 sdu besar lada hitam kemudian ditumbuk halus
  • sedikit belacan
  • 1/2 periuk santan pekat (agak2 6 org mkn + tambahan)
  • garam , gula
  • 2 keping asam gelugur

* ikan yang direbus..diambil isinya sahaja dan air rebusan .

* bawang besar dan bawang putih serta halia dipotong kecik, belacan dan di kisar bersama-sama dengan isi ikan tadi serta masukkan sedikit air rebusan dalam blender supaya senang kisaran.

* masukkan bahan kisar dalam periuk yang ada santan tadi . masukkan baki air rebusan ikan .

* kemudian masukkan lada hitam yang ditumbuk halus,asam keping, garam dan gula .

* masak hingga mendidih..dengan api sederhana .


Nota: belacan bakar- jika suka masukkan dalam laksam

Dihiris halus :

  • ulaman
  • kacang panjang
  • timun
  • tauge
  • kobis

Sambal laksam :

Semuanya kisar/tumbuk halus
  • sambal lada
  • sedikit belacan
  • lada merah
  • cili api merah
  • garam sikit


Facebook : Cara Mudah Buat Laksam

6 comments:

  1. sedapnyee.. lama dah tak makan laksam..

    adehh rasa lapar lak..

    ReplyDelete
  2. fav sy laksam ni tp tau buat kuah je ;-)

    ReplyDelete
  3. laksam! sedapnya
    saya suka makan laksam ni
    tapi tak suka buat! haha

    ReplyDelete
  4. Laksam ni femes di Kelantan dan Terengganu.
    Di JDT macam tak berapa ada.

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...