8 Petua Hilangkan Sakit Tekak Semulajadi


8 Petua Hilangkan Sakit Tekak Semulajadi |  Sakit tekak memang menyeksakan . Selalunya sakit tekak terjadi bila cuaca panas berpanjangan . Sakit tekak merupakan tanda anda akan mengalami batuk . Sakit tekak ni boleh buat tak selesa tidur malam dan hilangkan selera makan sebab sakit nak menelan .


8 Petua Hilangkan Sakit Tekak Semulajadi
8 Petua Hilangkan Sakit Tekak Semulajadi

1. Air dan Garam


Panduan:

Sediakan satu gelas air suam.
Campurkan ¼ susu teh garam ke dalam gelas, aduk.
Gunakan untuk berkumur.

Bila ada, Anda boleh memberi satu sudu makan Listerine untuk menyokong pembunuhan kuman.

Jangan pakai air sejuk sebab tidak berkesan hasilnya. Lebih baik gunakan air hangat. Air garam hangat mampu melegakan sakit tekak dengan cara kerja menghapuskan dan meneutralkan asid di tekak, mengurangkan rasa terbakar dan kesakitan pada tekak, serta mempercepat proses penyembuhan saluran tekak. Ingat, ramuan ini cukup dijadikan ubat kumur, bukan diminum (ditelan).

2. Air Putih

Air menjadi sumber kehidupan, Anda pasti setuju itu. Kekurangan cecair di dalam badan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti tekak menjadi kering dan berhujung sakit. Salah satu ubat sakit tekak semulajadi yang murah dan boleh didapati di mana saja adalah air mineral. Air akan membantu mencairkan kahak dalam tekak, serta membuat mukosa atau dinding saluran tekak sentiasa lembap.


3. Air dan Limau

Ubat sakit tekak berkesan:

1-Ambil air masak sebanyak satu gelas.
2-Peras buah limau, lalu ambil air perasan sebanyak satu sudu makan.
3-Minum ramuan tersebut sehingga keadaan radang pada tekak boleh reda.

Limau boleh dipakai untuk memberi kesegaran pada tekak. Di dalamnya terdapat kandungan astringen yang diperbincangkan boleh menjadi petua hilangkan sakit tekak dan hilang suara semulajadi. Khabarnya pun limau boleh menjadi lawan bagi kuman-kuman yang bersemayam di dalam tekak.

4. Teh Hangat

Cara hilangkan sakit tekak semulajadi lain yang boleh Anda cuba yakni meminum teh hangat. Teh mempunyai antioksida yang boleh menyokong tubuh untuk memberi perlawanan terhadap jangkitan dan keadaan keradangan yang menyebabkan sakit pada tekak. Anda boleh menambah perasan lemon dan madu ke dalam teh hangat untuk meningkatkan khasiatnya dalam melegakan sakit tekak.


5. Madu

Pada madu yang berasa manis ini terkandung sifat anti-bakteria, anti-virus, dan anti-kulat yang boleh bertindak melawan jangkitan kuman penyebab sakit tekak. Ini hanya maklumat lebih lanjut dari mata sebelumnya. Anda boleh makan madu dengan air suam ataupun dicampur teh.


6. Air Cengkih (Ulas)

Ulas merupakan bahan rempah yang boleh dipakai untuk merawat sakit tekak. Pembuatannya mudah sekali, seperti ini:


Sediakan 1 - 3 sudu teh serbuk cengkih.
Masukkan ke dalam satu gelas air matang, aduk.
Pakai untuk berkumur beberapa kali.

Ulas bersifat antibakteria dan anti-inflamasi yang boleh mengatasi keadaan kurang menyenangkan pada saluran tekak.


7. Sup Ayam

Pada petua atasi sakit tekak dan batuk pun, sup ayam adalah makanan yang disyorkan untuk mengubati batuk. Ternyata, ini juga sesuai buat pesakit sakit tekak. Pada bahagian kuah sup ayam terkandung natrium yang boleh melegakan radang tekak. Bila Anda penyuka sup ayam, pasti ini merupakan good news.


8. Jangan Banyak Gerak

Boleh jadi sakit tekak merupakan isyarat untuk memerintah tubuh berehat. Jadi sebaiknya Anda kurangkan gerak, elakkan capek, dan jangan sering melakukan aktiviti fizikal. Disamping itu, apabila sakit tekak disertai suara serak, maka untuk beberapa waktu kurangkan bicara.
Apabila semua petua hilangkan sakit tekak di atas tidak berjaya, maka sebaiknya Anda menemui doktor agar mendapat pengendalian lebih eksklusif.

2 Sila komen:

  1. Info bermanfaat.
    WP dah seminggu kena sakit tekak dan batuk cuma X demam aje.
    Sekarangnya dh beransur pulih.
    Adalah juga beberapa petua di atas yang WP amalkan.

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...