Tips Sediakan Agar - Agar Buah


ASSALAMUALAIKUM ...

Agar - agar merupakan pencuci mulut 
yang mudah dihasilkan dan 
ramai penggemarnya .


Tips Sediakan Agar - Agar Buah



Ada banyak jenis variasi agar - agar .
Ada agar - agar santan , milo , 
agar - gara buah dan sebagainya .
Korang boleh je letak apa sahaja
selepas bahan asas iaitu 
agar - agar serbuk atau kering
sudah cair / sebati dengan air / susu .



Tips Sediakan Agar - Agar Buah

Nak buat agar - agar , 
air / susu tak leh agak - agak jer , 
nanti agar - agar jadi keras atau terlalu lembut lak . 
Sukatan boleh gak guna untuk agar - gar biasa juga . 

Den memang tak tau sukatan sebenar 
nak wat agar - agar buah nih . 
Den cuma tengok orang buat pastu makan . 
Alhamdulillah , jumpa lak cara nak buat agar - agar yang betul . jom kita tengok cara - caranya .


Cara Menyediakannya 


30 gm agar - agar : 2.5 liter air / susu

Untuk agar - agar buah - buahan , 
rendamkan 30gm agar - agar kering 
di dalam 2.0 liter air / susu atau dicampur .

Masakkan hingga agar - agar betul - betul larut .

Pas tu campurkan gula dan air jus yang terdapat dalam tin koktail  buah - buahan ( 1/2 liter ) .

Masak lagi untuk beberapa minit dan tapiskan ke dalam loyang .

Selepas itu , campurkan buah - buahan koktail ke dalam larutan agar - agar tadi dan sejukkan .

Lagi elok kalau buah - buahan dicincang sedikit supaya buah - buahan tu lagi rasa bila kita makan agar - agar tuh .


SELAMAT MENCUBA !











10 comments:

  1. Ohh lama sungguh tak buat agar-agar buah ni. Asyik buat puding jeli saja.

    ReplyDelete
  2. agar-agar yang kira xpernah try buat lagi myb sebab xbpe minat nak makan kot heeee

    ReplyDelete
  3. Nanti buka puasa bolehlah saya gunakan resepi Vee utk buat agar2...

    ReplyDelete
  4. memang selalu kantoi buat agar2 ni...peranan air / liquid tu penting tentukan lembik dan kerasnya agar2...tq for the resepi ;-)

    ReplyDelete
  5. thanks share sis Vee!dah bookmark nanti boleh try

    ReplyDelete
  6. tak pernah lg seumur hidup buat agar2.. hehe..wak malu je

    ReplyDelete
  7. hehehe time raya wajib buat ni.. tak boleh buat sikit..
    kena buat banyak sbb budak2 saja dah habis 2 bekas..

    ReplyDelete
  8. guna koktail..ingatkan potong buah segar tu...kalau letak pisang sedap tak heee

    ReplyDelete
  9. Tiba-tiba terasa nak buat agar-agar Milo. Tapi fruit cocktail pun ada di rumah. Agar-agar cocktail pun sedap juga ni di bulan puasa...

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...