Assalamualaikum ...
Untuk kali kedua sebenarnya QV mencuba membuat Kimchi .
Malangnya , sama dengan yang sudah ,
QV ikut suka - suka sendiri .
Tangan dan otak masih gatal seperti biasa ,
ubah itu dan ini .
Maka terhasillah kimchi melayu gaya QV .
Step pertama dah tentulah perlu uruskan sayur kobis jepun .
Ambil kelopak demi kelopak ,
cuci di bawah air mengalir .
Ambil garam ,
sapukan rata pada ke dua - dua belah kelopak kobis jepun .
Perap lebih kurang 15 minit atau lebih .
Rebus cili kering hingga lembut .
(sila agak sendiri kelembutan itu ya )
Basuh cili rebusan ini di bawah air yang mengalir .
Tujuannya untuk membuang segala kekotoran .
( korang akan nampak warna cili yang kotor itu ) .
Ambil pengisar , masukkan :
cili kering yang sudah direbus , bawang merah ,
bawang putih , halia , serai ( citarasa melayu ) dan
tomato ( yang sudah dipanggang di atas dapur gas dan dibuang kulit ) .
Sedikit cili padi kalau nak pedas kaw - kaw punya .
Selepas 15 minit , ambil kobis jepun ,
mayang seberapa besar yang korang suka .
Ambil bawang besar dan mayang juga .
Masukkan kobis jepun ,
bawang besar yang sudah di mayang ke dalam bekas .
Kalau nak tambah taugeh dan daun bawang pun boleh .
Masukkan cili kisar , lada hitam ( tumbuk kasar ) ,
bahan perasa dan garam .
Kalau suka , perahkan sedikit limau .
Gaulkan mereka hingga mesra .
Kalau korang nak makan macam kerabu ,
terus jer ambil nasi panas dan makan .
Tapi kalau nak simpan dalam peti macam original kimchi ,
maka bersedialah korang makan sayur jeruk yang dah tentu masam .
QV lebih suka makan fresh .
Dapatlah rasa kemanisan semula jadi pada sayur tu .
Juga kerangupannya bila di kunyah .
My anak buah suka makan .
Jangan ingat boleh ratah seorang diri .
Dihadap mereka saja sudah jadi licin .
... alhamdulillah , ada juga yang tolong habiskan makan .
salam..
ReplyDeletewah, nampak sedap pula kimchi gaya melayu ni..hihi
Itulah rasa kim chi kita....sambal bercili...lebih sedap lagi daripada korea punya
ReplyDeleteeheh..ku tak berapa kenan dgn kimchi.kot taktau la kalo kena dengan versi melayu ni. kalo yg fresh mungkin boleh kot..hehe
ReplyDeleteooo.. qv slalu bt ke kimchi ni..
ReplyDeletewah..mesti sedap ni sis..
ReplyDeletenak cuba3!!
ReplyDeleteASSALAM..
ReplyDeleteSY FLLW SINI N KLIK NUFFNANG..
nak bloglist pcuma tak? jom terjah http://akusijebat.blogspot.com/2014/06/anda-komenbloglist-untuk-anda-amacam.html
Hehehe...tu dia..rajin kak Vee :)
ReplyDeleteOwh cm ni erh caranye..
ReplyDeleteFaizal
Hehehe...bab sayur mayur kimchi ke apa, saya surrender dulu, Vee. Kalau saya buat, saya tak makan, haruslah ke mana akhirnya? Lebih baik tak buat lah... :)
ReplyDeletekalo habis tu kompem lah memang sedap..
ReplyDeleteWahh nmpk sgt sedappp
ReplyDeletealamakkkk... org yg x mkn pedas ni tgk je laaa
ReplyDeleteoo mudah aje.. ingat susah sgt nak buat kimchi
ReplyDelete