Assalamualaikum ...
QV lebih suka makan ulam berbanding sayur yang dimasak .
Ulam tu kan fresh malah rasanya lebih manis dan rangup dikunyah .
Tapi kena rendam air garam dulu lebih kurang 15 minit untuk buang racun dan jadikan daun kobis merah layu sikit .
Pastu leh la makan cara Korea .
Ala , nasi dan daging balut daun tu .
Meh tengok kat bawah ni ...
Jenis daun ulam
Daun salad .
Daun salad juga .
Daun buas - buas .
Daun kaduk .
Daun pegaga air tapi dah tua sikit .
Kobis merah .
My anak buah tanya ;
Kenapa namanya kobis merah ?
Kan warnanya purple .
erkkk ......
Bungkus camni , terus jer makan .
Maveles jer kunyah dalam mulut .
Tapi kat dalam tu mesti ada cili padi atau pun cili jeruk atau sambal belacan .
Korang lalu pun QV tak sudi nak pandang tau .
... heh heh heh
wahh..mcm2 daun ada..bagus mcm ni..
ReplyDeletebagus la QV suka makan ulam...mesti awet muda ni.hehe
ReplyDeleteBoleh tahan renyah nk membalut. Haha -alasan seorg malas :p
ReplyDeleteSaya juga suka ulam, sayangnya agak malas mendapatkannya sendiri. Cara mudah membelinya di market, itu pun bukan hari-hari... :)
ReplyDeletesedpnya....nyjm2 awet muda la lepas ni
ReplyDeleteAda idea ni..
ReplyDeletetak rajin nak bungkus-bungkus, gumpal2 masuk je terus dalam mulut, tapi daun buas-buas tu akak tak kenal la, nak cari kat mane yek?
ReplyDeletewah sedapnya...daunnya pilih yg segar ya...
ReplyDeletesaya suka bungkus dgn seaweed. Sedap gile. Macam makan sushi.
ReplyDeletepetua awet muda ni QV
ReplyDeleteAduh, Vee... tapi yang ni, yang ni, yang ni memang MD tak berapa kisah sangat. Saya tak terliur pun sebab saya tak reti makan gini :)
ReplyDeletepandai awak makan dengan berulam ye Vee:) saya suka juga ulam, tapi tak semua ulam sy makan..sebab jarang makan berula, awet mudalah awak ye..
ReplyDeletewahh..suka ulam yer...ok jugak ek makan ala korea cenggini..hihi..boleh try nie =)
ReplyDeletedaun kaduk boleh makan ek? hehehe...sally ingat daun sirih je boleh...
ReplyDelete