Jangan Tengok , Makruh .


Assalamualaikum ...

Situasi biasa yang selalu berlaku di petang ramadhan .
Selalunya kalau jam tu dah tunjuk pukul 7 pm , 
my anak buah akan buka channel astro oasis .
Maka berkumandanglah zikir - zikir penenang hati .

Pada masa ni mmg juadah dah sedia kat meja makan .
Masing- masing macam kool jer nak tunggu bunyi azan .
Tetiba terdengar teguran si kakak ;
" Aqif , mana boleh tengok makanan macam tu , makruh la . "
Maka semua orang yang berada di ruang tamu 
automatik menoleh ke meja makan .
Gelak sakan ler kami tau .
Al kisah si abang dan si kecik dah ready dok kat kerusi 
merenung mee goreng di atas pinggan .
Si kecik lak , senyum , senyum sokmo jer gayanya .
... adehhh
Maklumlah baru belajar berpuasa .
Ini cerita ramadhan ke dua lah .

alt image tag
Buat aiskrim .


Semalam lak , si kecik selmba jer dengan suara ceria bertanya ;
" Mama , tak buat air ke ? "
Terus jer my kakak tengok jam .
" Aihhh , baru kul 6 tu . Awal lagi . Nanti cair air batu "
" Ntah Qistina tuh , apa - apa ntah . "
Si kakak Hanani mencelah .
My kakak n QV gelakkan je la .
Tapi kan walaupun si kecik ni baru belajar puasa ,
dia cool jer ... cergas aka tak lembek benyek .

Pagi tadi liat si kecik nak bangun sahur .
Sampai marah my kakak .
Nak angkut tak larat . 
Maklumlah , my kakak sedang tunggu hari nak bersalin .
Maka si kakak Najwa yang besar itu ,
dengan selamba jer angkut dia bawak turun .
Biasalah budak , 
mengamuk lah dia diganggu tidurnya .
Bila mamanya cakap ;
" waktu makan dah nak habis , cepat makan . 
Nanti kalau lapar mama tak tau . "
Segera jer dia capai pinggan dan makan .
Bila si kakak kata ;
" Dah berhenti makan , cepat minum . "
Terus jer dia berhenti walaupun makanan dalam pinggan masih banyak lagi .
Minta dengan kakaknya satu cawan air .
Lepas tu terus jer naik pi gosok gigi .
Mak usunya masih selamba jer minum perlahan lahan .
... heh heh heh .




22 Sila komen:

  1. hehe..comelnya tengok budak-budak berpuasa.anak-anak sedara saya sampai tertidur kat meja makan.haha

    ReplyDelete
  2. alahai sedapnye nampak aiskrim ru.hihi

    ReplyDelete
  3. eheheh..budak2 belajar puasa memang comel je..tambah2 bab tengok makanan,tak menahan ..:)

    ReplyDelete
  4. mcm cousin sy la...asyik tny bila nk masuk waktu berbuka..haha biasalah..1st time puasa..

    ReplyDelete
  5. Oh bulan puasa makan aiskrim waktu berbuka... nikmat

    ReplyDelete
  6. anak buah saya first time belajar puasa, sampai tak larat satu badan..sakit perut sakit kaki.macam2..tapi..lepas buka tu..tenaga macam baru lepas layan super power satu paket..hahaha

    ReplyDelete
  7. Mmg cute tgk karenah budak2 berpuasa :-) ehh lupa pulak salam Qasih Vee dan terima kasih singgah d blog akak Jm then akak buat kunjungan balas baru beradab katanya heeeee

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah bila ajar berpuasa dari kecil nt besar xde la liat...

    ReplyDelete
  9. Done follow sini.
    http://drshikinzainal.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. seronoknya melayan anak-anak belajar berpuasa. semua itu akan jadi memori iindah bila QV dah tua nanti. zaman akak telah berlalu..huhu

    ReplyDelete
  11. Adik yg baru belajar puasa tu kuat dan gigih. Kakak dan Mak Su dia ni yg mendengki - tak baik betul tau:) Agaknya adik masih nak makan lagi tu tapi bila si kakak kata sudah itu yg dia cepat aje berhenti.. Tapi budak perempuan lebih mudah sikit berpuasa kan. Sebab kurang ligat main. Kasi buku cerita boleh terus baca khusyuk sampai habis kan...

    ReplyDelete
  12. melayan anak2 kecil berpuasa mmg menyeronokan...

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum qaseh...sedap tu dpt mkn ais krim...:)

    ReplyDelete
  14. Terima kasih vee sudi singgah blog akak
    Pssttt: nakal betul kakaknya tu :-)

    ReplyDelete
  15. anak buah saya first time puasa mmg kesian tgk muka dia..sedih je..hehehe

    ReplyDelete
  16. seronok tengok budak2 kecik baru berlatih puasa ni kan :)

    ReplyDelete
  17. Masa anak sulung bunda pertama kali berpuasa ketika berumur 6 tahun dulu ...asyek tengok jam...pastu tanya...pukul berapa dah mak...hihi ..

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum kak. comelkan tengok budak2 berpuasa. hehehe terkenang zaman kecil dulu. tunggu mak siapkan lauk, masing2 tdo kat meja makan. ahhahaha

    ReplyDelete
  19. Anak saya pun cukup liat nak bangun sahur. Buka mata lepas tu tidur balik. Pujuklah bagaimana sekali pun, tak mahu dia bangun. Kalau bangun pun boleh pulak esok tanya kita betul ke dia makan masa sahur.

    Kadang-kadang kesian tengok budak-budak ni berpuasa. Kalau emaknya tak cukup iman, memang mahu suruh berbuka je. Tapi kalau tak diajar, bila masanya nak dapat puasa penuh :)

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...