Kena Buat Perjanjian Ke ?


Assalamualaikum ...

My anak buah sudah ada akaun FB .
Mereka sedang merasa keseronokan berFB .
Jadinya , memujuk mamanya untuk buka lappy ,
tapi mamanya tak layan .
Sebab lappy tu dah kerap masu hospital sebab tangan - tangan lima orang itu .
Jadi mereka pun memujuk mak usunya lah pulak .


 Kena Buat Perjanjian Ke ?


Kena buat Perjanjian Ke ?


Nampak gambar kat atas tu ?
Tu kain basuhan yang belum di jemur .
Dari hari sabtu sampailah hari ahad masih lagu tu .
Maka mak usunya dapat idea .
Kena Buat perjanjian ni .

" Korang berlima nak main FB kan ?
Korang kena basuh semua baju kotor sampai habis .
Pastu pi jemur .
Tak boleh tertinggal satu pun !
Dah siap nanti baru boleh main FB . "

" Ok . "

Akhirnya , baju sebakul di atas siap dijemur .
Maka mak usunya haruslah menunaikan janjinya .
Apply mobile internet kat tablet untuk seminggu .
Tapi dengan syarat .
Boleh layan FB sahaja dan tak boleh berebut .
Kena ikut giliran .
Kalau berebut , mak usu pasang password ,

Dapatlah korang layan FB untuk seminggu .
Aman lappy mak usu tak kena kacau .
Orang rumah ni memang semuanya tak rajin jemur baju .
... heh heh heh .







9 Sila komen:

  1. HISSH MENGEKSPLOIT SITUASI MAK USU NI...HEH..HEH..

    ReplyDelete
  2. Betul. Kena ada syarat kat anak-anak kalau nak bagi mereka layan FB.

    ReplyDelete
  3. Kelihatan macam membuli betul mak usu ini kan tapi disebalik itu adalah mendidik juga. Kakak dulu masa anak kakak kecik-kecik pun sering buat 'perjanjian' macam ini. Nak novel boleh mesti dpt no. 1-5 macam itulah..

    ReplyDelete
  4. mesti budak2 tu menjemur baju dengan hepi nya kan Vee :)

    ReplyDelete
  5. ahakss...pandai idea QV tu nak upah perlu buat keje ye..ahaha..laju je dorang ek..

    ReplyDelete
  6. Mulai hari itu, rajinlah budak-budak ni membasuh dan menjemur baju ya, Vee! Pandai betul Mak Usu membahagi kerja rumah ya!

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...