Assalamualaikum ...
Bila dapat banyak daging Qurban ,
kenalah pelbagaikan cara memasaknya .
Kalau tidak jenuh nak menghadap resepi yang sama .
Tak kan nak merendang juga kot .
Vee ada melihat program tv Korea di channel KBS 392 Astro .
Program ni citer pasal masakan tradisional korea .
Beberapa pelajar asing belajar memasak daging Bulgogi .
Ditunjukkan sekali step by step.
Daging Bulgogi
Original resepi daging Bulgogi boleh anda dapat di Google .
Resepi Bulgogi yang ini , Vee ubah ikut selera melayu .
Bahan - bahannya :
Mula - mula daging perlu dipotong - potong / hiris .
Masukkan kicap manis , pes cili ,
bawang putih , halia , kunyit dan serai yang dikisar halus ,
serbuk lada hitam dan sedikit garam,
sedikit air asam jawa ,
dan sedikit daun ketumbar .
Pilihan ;
Masukkan jus buah pear dan minyak bijan .
( original resepi )
Cara membuatnya ;
Gaulkan kesemua bahan di atas hingga sebati .
Perap selama lebih kurang 2 jam atau lebih di dalam peti sejuk .
Potong sayur carrot , tomato ,
bawang besar dan kacang panjang .
Selepas 2 jam :
Panaskan kuali tanpa minyak .
Masukkan daging yang diperap bersama sayur .
Masak dalam 10 minit .
Tutup api dan angkat .
Tips ;
Vee tak masak daging lama sebab nanti daging jadi liat .
Boleh lembutkan daging dengan diperap bersama asam jawa
( rasa masam dapat lembutkan daging )
Selamat mencuba !
singgah sini sis vee...
ReplyDeletesaya dah tukar url blog, jemput singgah ye blognisalpunya.blogspot.com
akak suka kalau masak daging,letak lada hitam..
ReplyDeleteada bahagian daging yg tetap liat walau masak sekejap atau dimasak lama pun,kan..
sedapnya..yum3..boleh try ni..
ReplyDeletesedapnya daging bulgogi...resepi baru ni.
ReplyDeleteterima kasih untuk tips perakan dgn asam jawa supaya daging lembut
ReplyDeletebulgogi...makanan kegemaran sis JM tu...waduh..terus copy resipu ni esok nk try buat :-)
ReplyDeleteAhaa..air asam boleh lembutkan daging yek ok..ok
ini yg kathy nak..sodap..
ReplyDeletewah terbaik.. bulgogi... sedap tu... mayang pn dah try wiken baru ni .. cedok resepi kat sini le.. vee... try lak wat kimchi.... teringin nak makan tapi takut tak lalu lak...
ReplyDeletemcm2 resepi ada ye..
ReplyDeleteblh cuba jugak
tak dapat bayangkan rasanye camne..
ReplyDeleteSaya suka tengok K-drama tapi korean food ni memang tak in dengan diri saya. Nak suruh makan kimchi, mahu terkencing nanti!
ReplyDeleteNi kira resepi barulah ya. Apa rasanya? Kalau tak pedas, memang tak in jugalah dengan saya!