Merah Tempias Korea





Assalamualaikum ...

Vee ni addict chanel Korea . 
Kalau buka tv , direct ke chanel 392 ataupun 393 .
Kalau tak best , pi lak ke 729 .

Bila dah selalu sangat tengok program dari Korea ,
segala yg di datangkan dari Korea pun jadi teruja .
Bila tonton drama atau movie Korea ,
mesti akan ada masakannya kan .
Vee perasan satu benda kat masakan korea ni .
Mereka suka letak serbuk cili dalam masakan .


Merah Tempias Korea

Merah Tempias Korea 


Bila nampak orang Korea buat stew berkaler merah ,
Vee pun nak buat kaler merah juga pada mee 
macam gambar kat atas tu.
Mee sup yang merah youuu !
Puas hati lah sebab pedas maveles .

Vee gantikan serbuk cili dengan pes cili yang dibuat sendiri .
Dalam pes cili tu ada 
cili kering , serai , halia , bawang merah dan bawah putih dikisar .
Pastu masak hingga pekat dan simpan dalam peti .
Nak buat asam pedas ke , tom yam ke , sambal nasi lemak ke , 
senang .

Merah tempias Korea ni dah menular ke makanan lain .
Asal berkuah jer , masuklah pes cili .
Vee lak memang suka sokmo dengan pedas ni .
Tak pedas bukan orang melayu namanya , kot ... kot !

Kata orang , masa muda ni semua boleh belasah .
Bila dah berusia nanti , 
pedas sikit dah tak tahan .
Vee harap dapat makan pedas sampailah akhir hayat .
Tapi kalau tetiba memudaratkan kesihatan waktu tu ,
kenalah berhenti .
Derita kena tanggung sendiri !








11 Sila komen:

  1. Sedap sungguh nampak... tiba-tiba perut berbunyi....

    ReplyDelete
  2. Semua colour merah..huhu..pedas baru sedap..

    ReplyDelete
  3. sedapnya dpt makan masakan pedas ya...kak ni lps eksiden lidah jd sgt sensitif rasa...pedas sikit pun xtahn.

    ReplyDelete
  4. tak sangka depa suka pedas juga naa..

    ReplyDelete
  5. akak suka jugak la pedas sikit2..tapi memang kalau makanan warna merah2 gini takut nak masuk mulut.heheheh

    ReplyDelete
  6. hahh ada gak kawan... peminat tegar so ji sub.. mmg sgt suka kalau tengok makanan jepun ni.... ya perasan depa pun kuat makan pedas kan......

    ReplyDelete
  7. MACAM SEDAP JE...
    mesti pedass desik ni

    ReplyDelete
  8. saya jugalah yang elergik pedas...tak tahan pedas pun..mulalanh nak berulang dengan air.

    ReplyDelete
  9. ky dua beranak pun gillerkan chanel tv korea..tapi belum sampai tahap makanan pun nak rasa korea..hehe

    ReplyDelete
  10. La, sama kita. Kalau saya dok depan TV memang tak Channel 393, Channel 729 lah. Kadang je pergi ke 721 dan 727.

    Betul kot orang Melayu memang suka yang pedas-pedas. Saya pun kalau makanan takda bubuh cili ni terasa macam berada di obersi gitu. Tak bestlah kalau makan tak pedas.

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...