Malang Bertimpa - timpa


Assalamualaikum ...

Kisah hari sabtu yang malang .
Malang bertimpa - timpa sebenarnya .

Petang Jumaat my kakak balik kampung man in d house .
Ada kenduri berkhatan .
Macam biasa , Vee jadi penjaga kucing dan ikan .

Dah la nak makan ketam tinggal kaki jer 
( serita di sini ) .
Redha jer lah kan .
Bila nak hidupkan dapur gas , 
pemetik api lak tak menyala .
Nasib Baik malam tu man in d house tak balik lagi 
sebab tunggu adik dia datang and balik kampung bersama .
Jadi dia tinggalkan lighter .
Selesai masalah ...

Pagi sabtu nak masak air .
Bila guna lighter maka kena bakar kertas dulu 
barulah dapat nyalakan api gas .
Dah nyala api , tenggek cerek , 
tinggal masuk bilik layan lappy .

Apa lak yang bau hangit ni ?
Keluar bilik , dapur ada asap .
Dah sampai ruang tamu tapi belum gelap je lah .
Pi cek dapur ,
owh , kertas yang digunakan untuk nyalakan api tu 
yang keluarkan asap .
Alihkan kertas yang dah terbakar tu , settle masalah asap .

Dalam setengah jam dok dalam bilik ,
teringat air yang di atas dapur .
Pi dapur ,
tutup api sebab confirm air dah didih .

Tutup lappy , nak rehat jap depan tv 
sambil layan kucing makan .
Tergerak hati nak ambil air panas kat cerek 
untuk wapkan muka .
Pi dapur angkat cerek ,
... mak aiii !!! 
Rupanya cerek tak ada air .
Ya ! Vee masak cerek kosong .
Macam mana boleh lupa nak isi air pun tak tau lah .

Yang berbau hangit tadi tu , cerek .
Nasib baik tak meletop 
sebab dok atas api dalam setengah jam
walaupun api tak besar .
... alhamdulillah Allah masih selamat kan nyawa Vee !
Urut dada sekejap ...

Pagi ahad , panaskan air dicerek .
Macam biasa nak wapkan muka .
beberapa minit lepas tu ,
pi dapur nak tutup api .
... aikkk , rasanya belum tutup api lagi .
Apasal dah tak de api ?
Ya ! gas sudah habis maaa ...

Dah biasa tuan rumah urus semua ni .
Jadi biarkan saja sehingga tuan rumah balik .
Nasib baik ada roti sandwich yang belum buka satu paket 
yang man in d house beli sebelum dia balik kampung .

Hai kucing - kucing ku sekelian ,
jom kita ratah roti jer hari ni 
berulamkan teh hijau perasa limau dan halia .

Nak keluar ke depan beli makanan kat warung , malas .
Jawabnya , ko kadap je lah roti tu yer .
Diet dihujung minggu !
layannn ...


Malang Bertimpa - timpa

Nah , belanja tengok mee kicap .

Mee Kicap

1- Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan .
2- Masukkan sos tiram , kicap manis , serbuk lada sulah .
3- Masukkan sedikit air , gaul sebati .
4- Masukkan mee dan gaul rata .
5- Tutup api , hidangkan dengan telur dan tauge .

pssttt ... 
mee kicap ni dah lama buat tapi baru la ni masuk sini .
Saja je nak kasi imej kat entry ni . 



Jom cuba !








17 Sila komen:

  1. Salam. Hee sedap juga tengok gambar mee kicap.

    ReplyDelete
  2. Dalam kalut sempat juga bagi resepi.. ni yang wat lapar ni.. hehe..

    ReplyDelete
  3. haaa..nasib baik dah tutup api, kalau tak berlubang la cerek tuu. Ingatkan apa tu Vee ..beringat selalu bahaya tu.

    ReplyDelete
  4. bahaya juga tu..kena lebih hati2 lepas ni..

    ReplyDelete
  5. itu bukan malang sebab nasib... banyak dari kecuaian diri sendiri je tu... hish... nasib baik xde apa yg lagi teruk berlaku

    ReplyDelete
  6. Walaupun bertimpa2 malang..dpt juga mkn mee kicap..

    ReplyDelete
  7. aigoooo menduga sungguh... tp kurang kot berat sbb diet gitu he3

    ReplyDelete
  8. Aiii Vee ni. Bahaya betul. Syukurlah Allah lindung drpd bahaya. Gas habis cemana boleh masak mee kicap?

    ReplyDelete
  9. Hahahah...Dugaan!

    Nasib baik survive tak kelaparan. Mi kicap tu hasil usaha hari lainlahkan!

    ReplyDelete
  10. Alahai vee.. y part masak air tp cerek kosong tu bhaya sgt.. mujur ampat tgk n digerakkan hati nkntgk. Klo tgu lg lama.. maybe naik api.hbs cerek tu

    ReplyDelete
  11. nasib tak meletup cik vee oi..hehe.ni mesti kes leka layan drama korea..haha

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...