Mama , Potong Pakai Apa ?


Assalamualaikum ...

Dua minggu lepas rasanya , sepupu my anak buah 
aka biras my kakak di kampung buat kenduri berkhatan .
Maka datanglah surat undangan dari mereka .
Dan bermulalah berbualan kami tentang sunat menyunat ni .


Mama , Potong Pakai Apa ?


My anak buah si abang , satu - satunya bujang tunggal ini bertanya pada mamanya :

" mama , potong pakai apa
Pakai pisau ke ? "

Pisau yang si abang maksudkan ni adalah pisau dalam 
Maharaja Lawak Mega .
Kalau korang tengok ada satu episod tu 
kumpulan ekzos buat lawak berkhatan sambil asah pisau dapur .

Maka keluarlah pelbaga versi jawapan 
dari mak usunya , mamanya juga kakak - kakaknya .
My kakak selamba jer jawab .

" ha ah , pisau tu ler . "

si abang ni sengih - sengih jer 
macam tau mamanya sedang mengenakan dia .
Si akak pula dengan selambanya cakap ;

" Taklah , guna kapak . Ko punya kan dah besor . "

Si abang sengih lagi .
Maka mak usunya mencelah :

" Tak le doktor potong pun bird tu .
Cuma buang kulit kat bawah tu sikit jer . "

Si abang tanya lagi :

" Mama , sakit tak ? "

Jawab mamanya :

" Sakit sikit jer , macam kena gigit semut . "

Maka si kakak menambah :

" Ha ah , rasa macam semut api gigit . "

Si abang dah berkerut dahi .

" Semut api kan sakit mama . "

" Jom kita cari semut api bagi kat hanani . 
Bukan main lagi ko ye nak mengenakan orang . "

Geram pulak mak usunya .
Boleh mereka gelak lagi ... grrr .

" Tahun depan sunat ! "

My kakak dah plan dan buat keputusan .
Ikut je la si abang ni .

Ada seorang my anak buah yang lambat sunat .
Mamanya walaupun ustazah , dia tak nak paksa anaknya .
Masuk umur 12 tahun barulah dia mengofferkan diri untuk bersunat .
Tu pun sebab sepupu - sepupunya bersunat 
dan sepupu - sepupunya lebih muda daripada dia .
Malulah tu ... heh heh .

Selalu usik dia ;

" Apasal bila dah sunat ko jalan mengengkang ? "

Hahahaaa ... makcik - makcik yang notty nih .
Saja je tanya soalan cepu mas !

Rasanya korang ada tak peristiwa lucu pasal sunat ni .
Vee ada gak yang lucu pasal anak buah sunat ni .
Tapi rasa macam tak sesuai je nak kongsi kat sini .
Maklumlah ada 18sx kan ... heh heh



Selamat bercuti dari 









9 comments:

  1. Budak sekarang dah bijak. Walau belum sunat dah tahu apa lagi kalau banyak membaca. Cakaplah pisau dapur ke kapak ke dua buat tak tahu aje... cuba sakit tak sakit tu aje mungkin boleh ditipu sebab lain org lain..

    ReplyDelete
  2. hahahah..kesian dia tau..jangan tahun depan dia bujat alasan sebab takut dah la..maksu dia yang patut dipertanggungjawab kan..hahahah

    ReplyDelete
  3. BIASALAH MUSIM CUTI SEKOLAH NIE...

    http://jmbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. hahah. kelakar pulak baca. tak ada pengalaman yang nak dikongsi sebab masa adik saya bersunat dulu saya ada di kampus.

    ReplyDelete
  5. Buat masa ni hanya baca dengan dengar pengalaman kengkawan tentang sunat anak2 dorang.. anak ai belum lagi.. mungkin 2 tahun lagi.. insyaAllah..

    ReplyDelete
  6. BERSUNAT TU BUKAN SUNAT TAPI WAJIB HEH...HEH..

    ReplyDelete
  7. ada, azhn la dua hri bersunat pg keluar kjp... dlm keta.. singgh le isi minyak, msa tu azhn msih pki sarung.. perkerja pam minyak gelakkn dia sambil buat isyarat potong leher...
    sambil gelakkk..
    kmi pun gelk samalh..

    ReplyDelete
  8. Bukan main lagi si kakak macam dia tahu je sakit macam kena gigit semut api. Hahaha....

    Anak saya pun katanya baru boleh bersedia tahun ni. Tapi itulah budak debab ni selalunya itunya kecil, payah nak bersunat nanti. Ish, saya yang seriau sebenarnya. Memang takdalah masuk sama rasanya...

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...