Getas Getas Rupanya


Assalamualaikum ...

Vee memang suka dengan kuih ni .
Sebabnya cuma satu ...
... sebab dibuat dari pulut .
Apa saja makanan yang berasaskan pulut ,
sila offer kat vee yer .
Confirm habis sepantas kilat .
eh ... macam terover pulak ...
... heh heh .


Getas Getas Rupanya


Getas Getas Rupanya


Hujung minggu lepas , 
my kakak buat kuih ni untuk breakfast .
Barulah Vee tau namanya getas getas rupanya .
Selama ni cuma tahu makan saja .
Tak pernah nak ambik tahu namanya .
Hidup punyalah dah berpuluh tahun !

Al kisah , senang jer membuatnya .
Cuma campurkan tepung pulut , kelapa parut , air dan gula .
Gaul sebati sesuka hati .
Pastu goreng kat minyak yang panas sampai gelembung .

Ada lagi satu kuih yang dibuat dari tepung pulut campur kelapa parut .
Pastu dibakar .
Kuih ni pun vee tak tahu namanya .
Tahu makan sajalah memanjang teman ni kan .

Esok hari krismas dah tentu cuti .
Sesapa yang terliur kuih ni ,
silalah buat sendiri ye .
Orang bujang kalau rajin pun sebelah mata jer siap .
Kalau malas , jadi jer cam Vee ...
... tetiba dah ada kat depan mata .
Tinggal buka mulut dan kunyah jer ...
... heh heh heh .



Selamat bercuti kengkawan ...







10 comments:

  1. Wana pun suka makan kuih ni..apalagi yang salut dengan susu..fuh sedapnya..1st time try bt jadik juga macam di kedai..hihi..puas la makan ..siap berebut lagi :)

    ReplyDelete
  2. huhuhu CT pun baru tahula namanya getas getas hehehk
    selalu gak nenek buat tapi tak berapa nak go sangat..

    ReplyDelete
  3. Baru pertama kali dengar tentang getas. Saya juga suka makan makanan berasaskan pulut - pulut panggang, pulut udang, cendol pulut, nasi pulut...

    ReplyDelete
  4. berpulut ni biasa memang suka mesti sedap :)

    ReplyDelete
  5. selamat bercuti vee masa muda mmg sedap mkn pulut n semua kuih2 yg berasaskn pulut...

    ReplyDelete
  6. kuih kedua tu, kami panggil kuih dangai..sedap pulak makan kuih petang2 ni..

    ReplyDelete
  7. tak pernh mkn lgi ni.. first time dgr nmanya..

    ReplyDelete
  8. Dah bagi tau nama, dah tunjuk gambar pun saya masih tak tahu yang mana satu kuih ni. Pernah makan ke tidak ek? Ingatkan tadi jemput-jemput kelapa :)

    Senangnya nak buat. Ni kalau kering idea nak breakfast apa kat rumah bolehlah buat ni.

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...