Campak


Assalamualaikum ...

Si kecik qistina ini 
kalau my kakak nak keluar 
confirm dia mengekor je mamanya .

My kakak lak , 
nak bawak qistina kena fikir dulu apa tujuan nak keluar .
Kalau nak berbelanja , 
my kakak akan buat alasan supaya dia tak nak ikut .
Tapi si kecik ini , kalau tak bagi ikut , 
confirm ' bernyanyi ' untuk satu taman .

Satu hari tu  my ada urusan kat sekolah .
Macam biasa , si abang dan si kecik nak ikut .
Sebab apa ... sebab kat sekolah my kakak ada wifi .

Dijadikan cerita , dalam perjalanan balik 
terfikir lak nak cari barang dapur .
macam biasa singgah la giant .

Campak


Balik umah , si kecik senyum - senyum
dengan membimbit mainan masak - masaknya .
my kakak lak tegang je muka .

Si abang tetiba bersuara :

" mak usu , tadi qistina nangis atas jalan ( parking kereta ) . "

my kakak pun sambung :

" dia melalak mintak mainan tu . "
" nangis duduk atas jalan tak nak gerak . "
" yang aku geramnya tu , 
ada keta nak lalau pun dia buat tak tahu je . "
" aku angkat , campak je dalam keta . "

Budak ni dia bukan tahu masalah orang dewasa .
Dia cuma tahu apa yang dia nak mesti dapat .
Rasanya , antara korang pun ada pengalaman macam ni .

Den tak ingat masa den kecik ada tak buat perangai ni .
Cuma ada satu hari tu den nak ikut my bunda 
tapi my angah tak bagi sebab keta dia dah penuh .
Jadinya den menangis lah .
My bunda pun terpaksalah  bawak .
Muka my angah muncung je masa tu 
... heh heh heh .

Ada seorang my kakak
kena campak dari tingkap masa kecik .
Tingkap rumah dulu kan ternganga besar gitu .
Tapi tingkap tu dengan tanah tak le tinggi .
Hah ! garang tak my arwah abah ngajor anak ?

Orang dulu sayang anak ' tangan - tangankan ' !








30 comments:

  1. zaman sekarang kalau tangan2 kan masuk fb la..hahahha...

    ReplyDelete
  2. perghh..main campak2 je...kalau ikut nasihat pakar motivasi..guna kaedah psikologi...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah penat psiko . kat tempat awam kena bertindak ikut keadaan ...

      Delete
  3. Kalau zaman sekarang kena campak keluar tingkap mesti ada yg dah ambil video untuk dijadikan viral, hehehehe...

    ReplyDelete
  4. ORANG LA NI KALAU TANGAN2KAN ANAK AKAN KURANG KASIH SAYANG PULA KATANYA....MASA MERUBAH SEGALANYA QV

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu bergantung pada sikap mak bapak lah . ada gak yg masih amalkan ...

      Delete
  5. Campak mengajar dgn campak mendera amat jauh bezanya Vee
    Cuma sekarang ni kalau ada ibu-ayah campak anak keluar tingkap alamat tak lama dtglah polis bawa gari...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ibu bapa sekarang sayang nak sentuh anak ...

      Delete
  6. itulah..ada masanya anak saya macam ni juga tapi saya buat pekak dan buat tebal muka je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah , org pun faham kerenah anak ni ...

      Delete
  7. biasalah bebudak, tapi pastu kalau diorang sepahkan mainan memang ugut tak nak belikan lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ugut pun x jln . dah mcm masuk telinga kiri kuar telinga kanan je ...

      Delete
  8. seram pulak kalau nak ikut cara orang dulu. huhu
    zaman dah berubah, jadi cara mendidik juga mesti dah berubah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena didik cara berpendidikan juga lah kan ...

      Delete
  9. biasa la bebudak memang gitulah.. bagi depa suma sgt indah dan mudah. kalau cite masalah kita pun bkn depa paham.. anak2 akak mmg macam tu jugak... orang dulu mmg garang.. mak akak jegir mata pun kami adik beradik dah kecut terus masuk bilik ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu org tua bersembang , kita tak berani nak dok sebelah tau ...

      Delete
  10. hahaha...dulu masa i umur 6 tahun, i pernah jugak merempan nangis nak gaun dress cantik tapi tak dpt sbb dress tu mahal...mak tak dpt nak belikan...so, apa lagi, i mengamuk satu shopping mall..
    sampai skrg mak i pun ingat lagi kes tu...hahaha...

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. betul .krn tegasnya org dulu , anak jadi respect kat mak bapak ...

      Delete
  12. orang sekarang, kalau tangan kan anak, siaplah - direpotnya kita kata mendera anak.
    Hai..., lain hulu lain parang. Lain cara orang dulu, lain cara orang sekarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. org sekarang lbh suka jadi kwn pada anak sbb mudah nak handle ...

      Delete
  13. orang2 dulu ngajar anak, memang anak akan jd 'manusia'.. mau tak garang..
    hehe.. manja kot anak sedara tu sis..kecik lagi.. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. enam tahun x de adik , mmg manja lah atie . kakak2nya pun slelalu merungut ...

      Delete
  14. hahaha ... sebab anak ramai tu yg main campak je, kalau anak sorang belai sentiasa. campak pun dapat juga mainannya. :)

    ReplyDelete
  15. campak ikut tingakap...hahahah..garang betul tu..cara ngajar mcm tu yg buat kita skrg lebih jadi 'manusia'...tapi itu lah zaman dan berubah...cara mendik juga dh berubah

    ReplyDelete
  16. Perghhh... Hebat main campak... Ha ha ha...

    ReplyDelete

Terima kasih teman - teman sebab sudi mengomel kat sini ...